پاسخ به:بانک مقالات زبان و ادبیات فارسی
12 : نامه فرهنگستان زمستان 1386; 9(4 (پياپي 36)):172-174. |
|
استدراک بر «آيا فرهنگ شيرازي طنز مي پرداخت؟» |
|
ذاكرالحسيني محسن* |
|
|
وقتي از اوقات، شدت فقر و کمال عسرت مقتضي شد که عريضه اي به دربار معدلت مدار معدلت آثار حضرت ضل اللهي - روح العالمين فداه - عرض کنم. نسخه فهرست را در اين نامه برنگارم، که کمال فضل و بلاغت من خوانندگان را معلوم شود.
صورت فهرست
عرضه داشت کمترين بندگان و بدترين مردگان و زندگان، حاسد علما، فاسد قدما، کاسد مساجد، يادگار والد ماجد، عمده العلما، فضله الفضلا، مضل المومنين، مخل المسلمين، صاحب ريش سفيد، هاشم بن المفيد - تحرسه اله عن غفرانه و تغمده بلهبات نيرانه - آنکه اين داعي از زمان صباوت و سادگي تا اوان غباوت و افتادگي پيوسته به تحصيل علوم ميلي بغايت داشتم و دقيقه اي از عمر خود مهمل نگذاشتم و با سعي جميل در زمان قليل علوم بسيار بياموختم و خزاين هنر بيندوختم چنانچه در سن بيست سالگي - بعون اله تعالي - تمام هجي را از حفظ کردم و در اين مرحله از اطفال دبستان بلکه از اغيال شبستان گوي سبقت بر بودم. آنگاه به علوم ديگر پرداختم. پس سال ها زحمت کشيدم تا از صرف حرفي نيافتم به سوي نحو شتافتم. چندي در خدمت قطب الاقطاب نصير مومن خان رنج بيهوده بردم تا جميع مطالب نحو از خاطرم محو شد. منطق را در خدمت ابوالبهايم قايد زکي دشتياني بورزيدم و نفهميدم و، در علم معاني، تشريح الافلاک شيخ چنگيز را در خدمت فخر المحققين و ذخر المدققين جمال بهارلو خواندم. يک دوره اصول خارج را در خدمت شيخ الاسلام کمارج ولي خان ممسني حاضر شدم. فقه استدلالي را از مصاحبت ابوالمعالي حق نظر ارمني تکميل دادم. علم موسيقي را از منصور دوانيقي فرا گرفتم. کتاب مجسطي را در خدمت زال خان خشتي مباحثه کردم. شرح لمعه را از باليوز مسقط اصغا نمودم. کشکول حمداله مستوفي را در خدمت آقا يور قلي رامجردي خواندم تا طبيبي حاذق شدم . هراکلوس شيخ اشکبوس را در خدمت حسين خان سگچران ديدم تا در علم رياضي از استادان ماضي گذراندم. جفر را در خدمت ضابط خفر آموختم. و ادب را از حاجي بسطام عرب فرا گرفتم. از علم سلوک مفوک شدم، و در علم اکر پکر ماندم. در علم اخلاق از زمره فساق شدم و درعلم حکمت اشراق از اهل رستاق محسوب شدم تا اينکه - بعون اله - در هر فني يک فن و در هر انجمني سنگ يک من.
|
|
كليد واژه: |
|
 |
نسخه قابل چاپ
|
چهارشنبه 27 اردیبهشت 1391 12:47 PM
تشکرات از این پست