0

گناباد

 
fazli1184r132
fazli1184r132
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1388 
تعداد پست ها : 4054
محل سکونت : تهران

گناباد

 

گُناباد مرکز شهرستان گناباد واقع در استان خراسان رضوی است . براساس آمار سال ۱۳۸۵ مرکز آمار ایران ، جمعیت شهرستان گناباد ۱۱۰,۱۳۵ نفر بوده که ۲ در صد از جمعیت استان را شامل می‌شود . همچنین از کل جمعیت شهرستان ۵۵,۷۴۶ نفر مرد و ۵۴,۳۸۹ نفر زن هستند که بنابراین نسبت جنسی این شهرستان بیانگر پائین بودن در صد تعداد زنان به مردان در این شهرستان است . این نسبت در مقایسه با وضعیت استان که برابر ۱۰۱ می‌باشد ، اختلاف کمی را نشان می‌دهد.[۱] بومیان این شهر، آن را جُویمند نیز می نامند .

بزرگ ترین قنات جهان در گناباد قرار دارد. این قنات از دوره ی هخامنشیان تاکنون ، عامل تولید و حیات در شهر کویری گناباد بوده‌است . این قنات به شماره ۵۲۰۷ در سازمان یونسکو ثبت شده است. [۳]

گناباد را در منابع عربی و اسلامی جَنابد و کَنابد و جُویمند نیز ثبت کرده‌اند . همچنین در کتب تاریخ نام گناپا به ثبت رسیده است .[۴] جویمند نام پیشین نقطه ی شهری‌ ای است که در دوران پهلوی نام گناباد بر آن نهاده شد. نام گناباد پیش از آن زمان و پس از زمین‌ لرزه ی مهیبی که شهر اصلی گناباد را ویران ساخته بود نام منطقه شده بود و دیگر نام هیچ شهر بخصوصی نبود .

این شهر دارای چهار قنات است : قنات قَصَّبه و قنات دِه و قنات علی آباد و قنات حسین آباد . شاید به همبن خاطر آن را جویمند نامیده اند یعنی صاحب جوی ها .

 

بار ها در شاهنامه ی فردوسی ، از گناباد یا جنابد یاد شده و این مکان را محل جنگ‌ های توران و ایران دانسته‌اند . به گفته ی شاهنامه ، «پیران ویسه» وزیر کاردان افراسیاب در گناباد به خاک سپرده شده و مدفن او هم اکنون در گناباد است .

از دیگر مواردی که می‌ توان اشاره نمود ، گذر ناصرخسرو از گناباد و روستای کلات و کوهپایه‌ های مشرف می‌ باشد که در سفرنامه ی خود به آن اشاره نموده‌است .

در شهر گناباد آب انبارهای عظیمی وجود داشته‌ است که حداقل سه مورد آن ها در توسعه ی شهری تخریب شده‌است. آب انبار مرکز گناباد (آب‌انبار حسینیه گناباد)در خیابان شریعت سابق (سعدی) تا سال ۱۳۶۳ فعال و مورد بهره برداری مردم بود . در زمستان آب برف و یخ را روانه ی این آب انبار می‌کردند و در تابستان آب سرد و خنک می‌ نوشیدند و به این آب انبار یخچال خانه هم می‌ گفتند . گویا در تابستان‌ های قدیم به مردم ، یخ هم می‌ فروخته‌ اند .

یکی از نقاط دیدنی گناباد ، قلعه ی فرود می‌ باشد که درحال حاضر به روستای کوه قلعه مشهور است . درآن مکان باقی مانده‌ های قلعه‌ های ساخته شده از ساروج که ازبتن محکمتر است وجود دارد . در بعضی ارتفاعات ، دسترسی به این قلعه‌ ها با زحمت زیاد امکان پذیر می باشد .

 

تا اوایل سال ۱۳۴۰ ، بافت این شهر خیلی قدیمی بود و علاقه ی وافر اهالی به نوسازی شهرشان ، سبب خراب شدن بعضی از آثار تاریخی شد که از آن میان باید از یک یخدان عظیم که ارتفاع گنبد مخروطی آن در حدود بیست متر بود و در نزدیکی مظهر قنات علی آباد قرار داشت نام برد .

مهم ترین آثار تاریخی این شهر عبارت است از :

  • مسجد جامع قدیم گناباد
  • قنات قصبه بزرگ ترین و قدیمی‌ ترین قنات جهان مربوط به ۲۷۰۰ سال پیش و تنها اثر ثبت شده ی خراسان بزرگ در سازمان جهانی یونسکو[۳]
  • مدرسه ی نجومیه و موزه ی مردم شناسی گناباد
  • مقبره ی امامزاده سلطان محمد عابد در شهر کاخک گناباد
  • مزار سلطانی بیدخت (مدفن چند نفر از اقطاب سلسله نعمت‌اللهی)
نمایی از مسجد جامع قدیم گناباد
  • موزه ی تاریخی گناباد، که در آن آثار بسیار باستانی و با ارزش نگهداری می‌ شود .
  • آرامگاه جغتای (از خوانین مغول و از پسران چنگیز خان) در روستای گیسور
  • یخدان کوثر بیدخت [۵]
  • قلعه ی دختر شوراب
  • درب صوفه ، که در شاهنامه ی فردوسی از آن یاد شده و مقبره ی پیران ویسه‌ است .
  • قلعه ی تاریخی عُمرانی گناباد
  • آسیاب‌ های آبی تاریخی کاخک
  • قلعه ی دفاعی کاخک
  • مسجدجامع علیای کاخک ساخته شده در تاریخ 1134 ه- ق
  • مسجد جامع بازار کاخک ساخته شده در سال 902 ه- ق
  • آب انبار قلعه ی کاخک ساخته شده در سال1198 ه- ق
  • چنار بزرگ و کهنسال روستای روچی
  • منطقه ی تفریحی و آسیاب های آبی قدیمی روستای روچی
  • روستای کهن ریاب
  • سرو کهن نوقاب

شهر گناباد به لحاظ ساختاری از محلات متعدد و مجزایی تشکیل شده است . از مهم ترین محله های این شهر می توان به سرتراز ،نوقاب ، کوی شرقی (قصبه ی شهر) ، قنبر آباد ، کوچه ی نخل و باغ بالا اشاره کرد .

 

 

 

 

 

گناباد
جویمند
Red pog.svg
گناباد
Iran location map.svg
 
°۵۸٫۶۸شرقی °۳۴٫۳۵شمالی
اطلاعات کلی
کشور Flag of Iran.svg ایران
استان خراسان رضوی
شهرستان گناباد
بخش مرکزی
نام(های) قدیمی جنابد ، گناپا
سال شهرشدن ١٣١٦
مردم
جمعیت ۳۴٬۵۶۳ نفر[۱]
زبان‌ گفتاری فارسی [۲]
مذهب شیعه
جغرافیای طبیعی
ارتفاع از سطح دریا ١١٥٠ متر
اطلاعات شهری
شهردار حمید بنایی
ره‌آورد زعفران ، پسته
پیش‌شماره تلفنی ۰۵۳۳
تابلوی خوش‌آمد به شهر
به شهر قنات های کهن خوش آمدید.

 

 

 

 

 

جمعه 5 آبان 1391  12:53 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
fazli1184r132
fazli1184r132
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1388 
تعداد پست ها : 4054
محل سکونت : تهران

پاسخ به:گناباد

 

علامه بهلول گنابادی ، در روستای بیلند شهر گناباد به سال ۱۲۷۹ متولد شد . در کودکی به مکتب پدرش رفت و هشت ساله بود که حافظ کل قرآن شد. سپس به تحصیل علوم قدیمه پرداخت و دوره هایی چون شرح لمعه ، مطول تفتازانی و حاشیه را نزد پدر گذراند . در همین دوران در مجالس روضه‌خوانی شرکت می‌کرد و به گفته ی خودش ، در کودکی برای زنان منبر می‌ رفت .

در ۲۷ سالگی برای تکمیل دروس حوزوی به مشهد رفت و از محضر آیت الله حسین قمی درس گرفت .

محمدتقی بهلول گنابادی

 

نخستین برخورد سیاسی او بر هم زدن مراسمی بود که در اول محرم به مناسبت حضور همسر رضاشاه و امان الله خان پادشاه افغانستان در باغ ملی سبزوار بر پا بود. به این ترتیب تحت تعقیب عوامل حکومت پهلویقرار گرفت و پیاده رهسپار قم شد و سپس به کربلا رفت .

پس از بازگشت از کربلا برای ادامه ی مبارزات، با توافق ، همسر خود را طلاق داد.

 

 

مهم ترین حرکت سیاسی بهلول پس از اقدامات رضاخان در جهت فرنگی مآبی به وقوع پیوست . دستور رضاخان برای برسرنهادن کلاه شاپو و برداشتن حجاب، با مخالفت روحانیون مواجه گشت . روحانیونِ مشهد نیز با تجمع در منزل آیت الله یونس اردبیلی، تصمیم به فرستادن نمایندگانی برای مذاکره با رضاخان گرفتند و آیت الله حسین قمی به این منظور انتخاب شد . وی که رهسپار قم بود با توقف درباغ مهراج‌الملک شهر ری بازداشت و ممنوع الملاقات شد.

به دنبال انتشار این خبر در مشهد ، مردم با تجمع در مسجد گوهرشاد، خواستار آزادی آیت الله قمی شدند . از سویی بهلول نیز در شهر فردوس علیه حکومت سخنرانی کرد . پس از فرار از دست مامورین شهربانی فردوس با کمک آقا نجفی (از علمای فردوس) به مشهد رفت و پیش از دستگیری توسط مامورین شهربانی ، توسط ماموران آستان قدس در یکی از حجره های صحن مطهر زندانی شد .

مردم که از این ماجرا اطلاع یافتند به کمک نواب احتشام رضوی وی را آزاد کردند و او نیز با رفتن به روی منبر ، سخنان تندی را علیه حکومت ایراد کرد . بهلول در شب ۲۰ تیر ۱۳۱۴ دوباره برای آگاه سازی مردم به منبر می رود و همراه نواب احتشام و شیخ حسین اردبیلی سخنانی را ضد دستگاه رضاخان بیان می کند .

سرانجام در ساعت ۲۱ استاندار و فرمانده ی لشکر مشهد به مسجد می ریزند و با مسلسل و تفنگ به قتل عام مردم اقدام می کنند .

 

وی پس از واقعه ی مسجد گوهرشاد به علت تحت تعقیب بودن به افغانستان گریخت . در آن جا نیز دست از مبارزه ی سیاسی برنداشت و به همین علت به زندان افتاد و مدت ۳۰ سال را در اسارت گذراند.

پس از آزادی به دمشق می رود و سپس رهسپار مصر می شود و دانشگاه الازهر را محل دائم حضور خود قرار می دهد که مورد توجه دانشجویان نیز قرار می گیرد؛ از سویی توسط جمال عبدالناصر که مخالف رضاشاه بود، رییس بخش فارسی رادیو و تلویزیون مصر می شود.

 

بهلول پس از یک سال و نیم دیگر اقامت در مصر با اجازه دولت این کشور، برای دیدن خواهر و مادرش به نجف رفت و پس از دوسال و نیم اقامت در کنار حرم علی، به ایران بازگشت و همان زمان توسط نیروهای حکومت پهلوی دستگیر شد.

وی در سال های بعد از انقلاب اسلامی ایران، در خراسان سکونت داشت و به وعظ، هدایت و راهنمایی مشغول بود.

وی علاوه بر تسلط بر ادبیات عرب و تاریخ انبیا، اشعار نغز و طنز نیز می سرود و گفته می شود ۲۰۰ هزار بیت سروده و ۵۰ هزار بیت نیز از شاعران دیگر حفظ بوده است. علاوه بر این در زمان حیاتش، شاهدی زنده از تاریخ صدساله ایران بود.

نمونه شعر:

دار دنیا منزلی پست و خس است   نیست منزل در حقیقت محبس است
مردمی كه اندر جهانی فانی اند   چون به دقت بنگری زندانی اند
كس در این زندان ز غم آزاد نیست   یك دلی در دار دنیا شاد نیست
روح انسان تا كه در بند تن است   هست زندانی و حبسش مسكن است

نمونه شعر طنز:

بشنو از خر چون حکایت می‌کند   و از گرانباری شکایت می‌کند
که به پشتم تا که پالون کرده‌اند   زیر بارم زار و نالان کرده‌اند
    . . .

بهلول با وجود کهولت سن همواره به ورزش‌هایی مانند شنا، کوهنوردی و پیاده‌روی می پرداخت.

او همواره به کمک به مردم می شتافت. در آخرین روزهای عمر خود، برای کمک به زلزله‌زدگان بم به آن‌جا رفت که بر اثر برخود با تیرآهن و آجر به زمین خورد و سرش آسیب دید. پس از این حادثه مدتی در بیمارستان خاتم‌الانبیا تهران بستری بود.

محمدتقی بهلول سرانجام در روز جمعه ۷ مرداد ماه ۱۳۸۴ پس از ۱۰۵ سال زندگی، درگذشت و پیکر او بعد از تشییع در تهران، مشهد وتربت حیدریه در روز ۱۲ مرداد در گناباد دفن شد. اکنون آرامگاه وی که در ورودی شهر گناباد قرار دارد، پذیرای بسیاری از اهالی علم وادب است.

 

 

 

جمعه 5 آبان 1391  12:56 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
fazli1184r132
fazli1184r132
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1388 
تعداد پست ها : 4054
محل سکونت : تهران

پاسخ به:گناباد

ملا مظفر گنابادی از منجمان و ریاضی دانان ایران در دوره صفوی است. زادگاه وی گناباد از شهرهای استان خراسان رضوی می‌باشد. نام اصلی او محمد قاسم بوده است و به نام پدرش ملا مظفر معروف گردید. در ریاضی تالیفاتی از خود به جای گذاشت. وی معاصر شاه عباس بزرگ صفوی بود و در طالع بینی نیز تبحر داشت و به همین دلیل به جمع درباریان شاه عباس پیوست. چون این شاه به منجمین و طالع بینان اعتقادی تام داشت. پس از ملا مظفر تا چندین نسل ذریت او کار جدشان را ادامه داده و در دربار شاهان صفوی خدمت می‌کردند.

 

 

 

جمعه 5 آبان 1391  1:00 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
fazli1184r132
fazli1184r132
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1388 
تعداد پست ها : 4054
محل سکونت : تهران

عزاداری محرم در گناباد

به زودی از آئین های عزاداری در گناباد مطالب جالبی میذارم.

 

 

 

جمعه 26 آبان 1391  1:36 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:گناباد


نقل قول fazli1184r132

به زودی از آئین های عزاداری در گناباد مطالب جالبی میذارم.


کاربر محترم ضمن تشکر از فعالیت شما .، ممنون میشوم مطالبی را که خیلی کوتاه هستند با هم در یک پست قرار دهید .

 

منتظر فعالیت خوب و مستمر شما هستم.

 

 

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
جمعه 26 آبان 1391  7:08 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها