0

اسم من «ريواس» است‏

omidayandh
omidayandh
کاربر طلایی1
تعداد پست ها : 7483

اسم من «ريواس» است‏

مسرت‏بخش هستم
اگر اشتهاي صاف مي‏خواهيد به سراغ من بياييد.
مواظب باشيد در خوردن من زياده‏روي نكنيد.
در ريشه‏ام خواص بسياري نهفته است‏
اگر از ريشه‏ام ضماد فراهم آوريد براي محكم شدن استخوان مفيد است‏
اسم من ريواس است - اعراب مرا معرب كرده، ريباس و ريباج مي‏گويند در فارسي به ساقه‏ي زيرزميني من كه عده‏اي به غلط آنرا ريشه مي‏دانند، ريوند و اعراب به آن راوند گويند - زادگاه اوليه من ايران، چين و تبت است. در ايران در كوه‏هاي نيشابور - دره توچال - شهرستانك - حصار بند كرج - اطراف اروميه - كوه‏هاي رزوند - كوه‏هاي اطراف اراك - قلعه رستم - اشتران كوه - گنجنامه كردستان - چكاب - تراران تفرش - كوه‏هاي اطراف تبريز مخصوصا بين تبريز و خوي - كوه تخت بلقيس - دشت ارژن فارس - راجرد قم و بالاخره بلوچستان بطور خودرو به عمل مي‏آيم - در حاليكه ايرانيان بهترين نوع طبي مرا ريوند چيني مي‏دانند - هيئت تحريريه‏ي دائرة المعارف «درولت» فرانسه نوع ايراني را مرغوبتر دانسته و آنرا سفيد و سلطنتي مي‏خوانند (درولت چاپ 1955 صفحه 1260) ساقه‏ي زيرزميني من مدتها در زير زمين باقي مانده و رشد مي‏نمايند و همين كه به آب مي‏رسند، يك شاخه با برگ بيرون مي‏دهند - برگ‏هاي نمونه طبي من بلندتر بوده، و شبيه دست مي‏باشند و اردشير را «راوند دست» از آن جهت گفته‏اند كه دستهايي بلند داشت. طبيعت برگ‏هاي من سرد است و داراي ويتامين‏هاي «آ» و «ب» و به مقدار زياد ويتامين «ث» است، و از خواص آن يكي آن است كه لوزالمعده را وادار به ترشح انسولين نموده و قند خون را كم مي‏نمايد. برگ من داراي چندين نوع ترشي است و چون آنرا با كمي قند بجوشانند، طعم مطبوعي پيدا كرده، و از سردي آن كاسته مي‏شود و به همين جهت است كه شربت من در بين ايرانيان دوستان فراوان دارد. من مسرت‏بخش - قابض - مقوي معده و روده‏ها هستم - پاك‏كننده جگر - اشتهاآور - برنده‏ي صفرا و مانع قي مي‏باشم - براي تنگ نفس و بواسير مفيد مي‏باشم - در امراض وبايي شكل و اسهال توصيه و تجويز شده‏ام - مداومت در خوردن من باعث پاكي خون مي‏شود و دمل را درمان مي‏نمايد. عصاره‏ي من جهت تقويت نيروي باصره و از بين بردن لكه‏هاي سفيد چشم تجويز شده است. ضماد من با آرد جو جهت باد سرخ - مورمور شدن بدن و آبله مفيد است - شهوت را كم مي‏كنم و مبتلايان به درد سينه و سرفه بايد از خوردن من پرهيز نمايند - اعصاب را ضعيف مي‏نمايم و زياده روي در خوردن من سبب قولنج و سنگ كليه و مثانه مي‏شود. مقدار خوراك برگ خالص من صد گرم مي‏باشد - قسمت‏هاي قرمز رنگ برگ من كه شبيه كف دست و پاي غاز مي‏باشد، بادشكن، ملين و مسهل است و به علت داشتن «اسيد اگزاليك» براي مبتلايان به درد كليه و سنگ خوب نيست چون ساقه‏هاي من قند خون را كم مي‏كنند و توليد ضعف مي‏نمايند براي كساني كه عقرب آنها را زده باشد خطرناك مي‏باشد چه قبل از گزيدن عقرب بخورند و چه بعد از آن!
ساقه‏هاي زيرزميني نوع طبي من كه به ريوند معروف است، مسهل قوي است و معده را ضد عفوني مي‏كند و پادزهر سموم مخصوصا سم عقرب است. اين عمل آن درست معكوس عمل ساقه‏هاي من مي‏باشد. در خوردن ريوند نبايد زياده‏روي كرد، زيرا در پاره‏اي از معده‏هاي ضعيف پس از عمل مسهلي ايجاد يبوست مي‏نمايد - آنهايي كه مبتلا به يبوست مزمن هستند و آنهايي كه غذا را ترشح مي‏كنند، بايد از آن پرهيز نمايند - اين ريشه به صورت گرد كوبيده، در داروخانه‏ها تحت نام پودر ريوند در گذشته وجود داشت - اين گرد، ادرار و عادت ماهانه خانمها را باز مي‏كند. قوه‏ي جاذبه‏ي كبد را زياد مي‏كند و گرفتگي جگر و صفرا را باز مي‏نمايد و از گرفتگي طحال و امعاء جلوگيري مي‏نمايد. بادشكن بوده، درد كليه و مثانه و رحم را تسكين مي‏دهد. جهت خفقان، سردرد و معده و كبد و يرقان تجويز شده و درمان اسهال است و مخصوصا براي اسهال خوني مفيد است. تخامه و دل درد را از بين مي‏برد. براي بواسير و نواسير مفيد بوده، و تب ربع را معالجه مي‏كند و چون گرد ريشه مرا با لعاب بهدانه ساييده و حب نمايند و زير زبان نگاهداشته و آب آنرا فرو برند، براي سرفه كهنه و زيادي صفرا و درد شقيقه و سرگيجه و جنون نافع است. تنگ نفس و زخم‏هاي دهان را معالجه مي‏كند. اگر آنرا با عليله و صبر زرد مخلوط كرده و حب درست كنند و بخورند دماغ را باز مي‏كند و انواع سر درد را تسكين مي‏دهد. سرگيجه و ترس را از بين مي‏برد، وزوز كردن گوش و صدا كردن آنرا خاموش مي‏كند - ريشه نوع طبي من با سكنجبين ادرار را زياد مي‏نمايد و مخصوصا به كساني كه ادرارشان بند آمده، و با داروهاي ديگر باز نشده است هفت گرم ريشه مرا با ده گجرم تخم خربزه و ده گرم خارخاسك جوشانده بدهيد و اثر آنرا ببيند. جوشانده‏ي من با پرسياوشان جهت معالجه سياتيك و ضعف و درد مفاصل مفيد است. اگر تكه‏اي از ريشه مرا در دهن گذاشته و بمكيد و آب آنرا فروبريد، جهت جلوگيري از خونريزي معده مفيد است. اگر جوشانده‏ي آنرا در بيني بريزيد نزله و زكام را برطرف مي‏كند. ضماد آن با سركه جهت كك و مك و جوشهاي عصبي و از بين بردن آثار ضربه نافع است. ضماد آن با آرد جو و پنيرك و مازو جهت محكم كردن استخوان شكسته و درد دررفتگي سودمند مي‏باشد. براي اطفال و اشخاص ضعيف البنيه زيان دارد. مقدار خوراك ريشه طبي من از پنج گرم تا هفت گرم است.
زبان خوراكيها جلد يك دكتر غياث الدين جزايري

برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوست‌اش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من می‌خواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.

چهارشنبه 8 دی 1389  12:38 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها