اسم من «ريواس» است
چهارشنبه 8 دی 1389 12:38 AM
| مسرتبخش هستم اگر اشتهاي صاف ميخواهيد به سراغ من بياييد. مواظب باشيد در خوردن من زيادهروي نكنيد. در ريشهام خواص بسياري نهفته است اگر از ريشهام ضماد فراهم آوريد براي محكم شدن استخوان مفيد است اسم من ريواس است - اعراب مرا معرب كرده، ريباس و ريباج ميگويند در فارسي به ساقهي زيرزميني من كه عدهاي به غلط آنرا ريشه ميدانند، ريوند و اعراب به آن راوند گويند - زادگاه اوليه من ايران، چين و تبت است. در ايران در كوههاي نيشابور - دره توچال - شهرستانك - حصار بند كرج - اطراف اروميه - كوههاي رزوند - كوههاي اطراف اراك - قلعه رستم - اشتران كوه - گنجنامه كردستان - چكاب - تراران تفرش - كوههاي اطراف تبريز مخصوصا بين تبريز و خوي - كوه تخت بلقيس - دشت ارژن فارس - راجرد قم و بالاخره بلوچستان بطور خودرو به عمل ميآيم - در حاليكه ايرانيان بهترين نوع طبي مرا ريوند چيني ميدانند - هيئت تحريريهي دائرة المعارف «درولت» فرانسه نوع ايراني را مرغوبتر دانسته و آنرا سفيد و سلطنتي ميخوانند (درولت چاپ 1955 صفحه 1260) ساقهي زيرزميني من مدتها در زير زمين باقي مانده و رشد مينمايند و همين كه به آب ميرسند، يك شاخه با برگ بيرون ميدهند - برگهاي نمونه طبي من بلندتر بوده، و شبيه دست ميباشند و اردشير را «راوند دست» از آن جهت گفتهاند كه دستهايي بلند داشت. طبيعت برگهاي من سرد است و داراي ويتامينهاي «آ» و «ب» و به مقدار زياد ويتامين «ث» است، و از خواص آن يكي آن است كه لوزالمعده را وادار به ترشح انسولين نموده و قند خون را كم مينمايد. برگ من داراي چندين نوع ترشي است و چون آنرا با كمي قند بجوشانند، طعم مطبوعي پيدا كرده، و از سردي آن كاسته ميشود و به همين جهت است كه شربت من در بين ايرانيان دوستان فراوان دارد. من مسرتبخش - قابض - مقوي معده و رودهها هستم - پاككننده جگر - اشتهاآور - برندهي صفرا و مانع قي ميباشم - براي تنگ نفس و بواسير مفيد ميباشم - در امراض وبايي شكل و اسهال توصيه و تجويز شدهام - مداومت در خوردن من باعث پاكي خون ميشود و دمل را درمان مينمايد. عصارهي من جهت تقويت نيروي باصره و از بين بردن لكههاي سفيد چشم تجويز شده است. ضماد من با آرد جو جهت باد سرخ - مورمور شدن بدن و آبله مفيد است - شهوت را كم ميكنم و مبتلايان به درد سينه و سرفه بايد از خوردن من پرهيز نمايند - اعصاب را ضعيف مينمايم و زياده روي در خوردن من سبب قولنج و سنگ كليه و مثانه ميشود. مقدار خوراك برگ خالص من صد گرم ميباشد - قسمتهاي قرمز رنگ برگ من كه شبيه كف دست و پاي غاز ميباشد، بادشكن، ملين و مسهل است و به علت داشتن «اسيد اگزاليك» براي مبتلايان به درد كليه و سنگ خوب نيست چون ساقههاي من قند خون را كم ميكنند و توليد ضعف مينمايند براي كساني كه عقرب آنها را زده باشد خطرناك ميباشد چه قبل از گزيدن عقرب بخورند و چه بعد از آن! ساقههاي زيرزميني نوع طبي من كه به ريوند معروف است، مسهل قوي است و معده را ضد عفوني ميكند و پادزهر سموم مخصوصا سم عقرب است. اين عمل آن درست معكوس عمل ساقههاي من ميباشد. در خوردن ريوند نبايد زيادهروي كرد، زيرا در پارهاي از معدههاي ضعيف پس از عمل مسهلي ايجاد يبوست مينمايد - آنهايي كه مبتلا به يبوست مزمن هستند و آنهايي كه غذا را ترشح ميكنند، بايد از آن پرهيز نمايند - اين ريشه به صورت گرد كوبيده، در داروخانهها تحت نام پودر ريوند در گذشته وجود داشت - اين گرد، ادرار و عادت ماهانه خانمها را باز ميكند. قوهي جاذبهي كبد را زياد ميكند و گرفتگي جگر و صفرا را باز مينمايد و از گرفتگي طحال و امعاء جلوگيري مينمايد. بادشكن بوده، درد كليه و مثانه و رحم را تسكين ميدهد. جهت خفقان، سردرد و معده و كبد و يرقان تجويز شده و درمان اسهال است و مخصوصا براي اسهال خوني مفيد است. تخامه و دل درد را از بين ميبرد. براي بواسير و نواسير مفيد بوده، و تب ربع را معالجه ميكند و چون گرد ريشه مرا با لعاب بهدانه ساييده و حب نمايند و زير زبان نگاهداشته و آب آنرا فرو برند، براي سرفه كهنه و زيادي صفرا و درد شقيقه و سرگيجه و جنون نافع است. تنگ نفس و زخمهاي دهان را معالجه ميكند. اگر آنرا با عليله و صبر زرد مخلوط كرده و حب درست كنند و بخورند دماغ را باز ميكند و انواع سر درد را تسكين ميدهد. سرگيجه و ترس را از بين ميبرد، وزوز كردن گوش و صدا كردن آنرا خاموش ميكند - ريشه نوع طبي من با سكنجبين ادرار را زياد مينمايد و مخصوصا به كساني كه ادرارشان بند آمده، و با داروهاي ديگر باز نشده است هفت گرم ريشه مرا با ده گجرم تخم خربزه و ده گرم خارخاسك جوشانده بدهيد و اثر آنرا ببيند. جوشاندهي من با پرسياوشان جهت معالجه سياتيك و ضعف و درد مفاصل مفيد است. اگر تكهاي از ريشه مرا در دهن گذاشته و بمكيد و آب آنرا فروبريد، جهت جلوگيري از خونريزي معده مفيد است. اگر جوشاندهي آنرا در بيني بريزيد نزله و زكام را برطرف ميكند. ضماد آن با سركه جهت كك و مك و جوشهاي عصبي و از بين بردن آثار ضربه نافع است. ضماد آن با آرد جو و پنيرك و مازو جهت محكم كردن استخوان شكسته و درد دررفتگي سودمند ميباشد. براي اطفال و اشخاص ضعيف البنيه زيان دارد. مقدار خوراك ريشه طبي من از پنج گرم تا هفت گرم است. |
||
|
برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوستاش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من میخواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.