پاسخ به:زن در قرآن
شنبه 15 مهر 1391 11:35 AM
صفحه : 158
بيان آياتبيانآيات مربوط به زنان و مسائل زن و شوهر و تعدد زوجات
گفتار در اين آيات در حقيقت برگشت به مطالب اول سوره استكه آنجا نيز سخن درامور زنان بود، مسائل ازدواج و اينكه ازدواج با چه كسانى حرام است و مسائل ارث وغيره را بيانمىكرد، در اينجا نيز به همان مسائل پرداخته شده و آنچه سياق به ما مىفهماند اين است كهاين آيات بعداز آن آيات نازل شده، و اينكه مردم بعد از شنيدن آن آيات در امر زنان از رسول خدا(ص)سؤالهائى كرده بودند، چوندر آيات اول سوره رسوم ريشهدار عرب را لغوو باطل اعلام كرده و آنچه مردم جاهليت از حقوق زنان در اموال ودر معاشرتها پايمال كردهبودند را احياء كرده بود و جاى آن داشت كه سؤال كنند و توضيح بخواهند.
خداى تعالى رسول گرامى خود را دستور داد تا در پاسخشانبگويد كه: احكامى كهدر شريعت او به نفع زنان و به ضرر مردان تشريع شده فتاوائى است آسمانى و احكامىاستالهى و خود آن جناب در تشريع آنها هيچگونه دخالتى نداشته و نه تنها در تشريع اين احكامدخالت ندارد بلكهدر تشريع هيچ حكمى ديگر و از آن جمله تشريع احكام مربوط به ايتام زنانهيچ دخالتى ندارد و باز اين تنها نيستبلكه خداى تعالى بطور كلى در باره ايتام دستورشان دادهكه به قسط و عدالت رفتار كنند.
آنگاه چند حكم از احكام اختلافى بينزن و شوهر را كه مورد ابتلاء عموم است بيانفرموده است.
و يستفتونك فى النساء قل الله يفتيكمفيهنراغب مىگويد: كلمه: فتيابه ضمفاءونيز كلمهفتوابه فتح اول به معناىپاسخ دادن به حكمى است كه تشخيصدليل آن براى ديگران مشكل باشد و چون گفتهمىشود: من از فلانى استفتاء كردم و او به من چنين افتاء كرد معنايش اين استكه من از اوحكم شرع را پرسيدم و او حكم را برايم بيان كرد.(1) و آنچه از موارد استعمال اين ماده لغوى فهميدهمىشود اين است كه معناى اين كلمهجواب دادن به امور مشكل است، البته نه هر جوابى بلكه جوابى كه از خودانسان باشد و انسانآن جواب را با اعمال نظر و فكر بدست آورده باشد(و به همين جهت است كه مساله گو راصاحب فتوانمىخوانيم)گو اينكه به خود نظريه نيز هر چند ابتدائى و ساده باشد اطلاق فتوا
(1)مفردات راغب، ص 373.