پاسخ به:تاریخ تحلیلی اسلام
جمعه 26 فروردین 1390 2:20 PM
یک تذکر کوتاه
در اینجا تذکر یک مطلب لازم است و آن اینکه بر طبقروایاتى که رسیده (1) مسجد مدینه در زمان رسول خداصلى الله علیه و آله دوبار ساخته شد یک بار اصل بناى آن بود وبار دوم بناى دوم که بمنظور توسعه آن انجام شد،بناى اولهمان سال اول هجرت بود،و بناى دوم در سال هفتم و پس ازفتح خیبر بوده بتفصیلى که در تاریخ آمده و داستان عثمان وبرخورد او با عمار بن یاسر-چنانچه از رویهمرفته روایاتاستفاده میشود در بناى دوم و سال هفتم بوده...زیرا طبقروایات دیگر،عثمان بن عفان در سال اول هجرت هنوزدر حبشه بوده و در حال هجرت بسر میبرده و سال دوم هجرتبمدینه آمده است و براى تحقیق بیشتر در اینباب به کتاب وفاءالوفاء سمهودى و الصحیح من السیرة مراجعه فرمائید (2) .
2-و این هم فضیلتى دیگر از عمار و خبرى غیبى از رسولخدا(ص)
و در همین ماجراى بناى مسجد مدینه داستان جالبدیگرى نقل شده که حاوى معجزهاى از رسول خدا(ص)استیعنى خبر از آیندهاى دور،و فضیلتبزرگ دیگرى از عمار بنیاسر-رضوان الله تعالى علیه-و آن داستان چنین است که درسیره ابن هشام و صحیح مسلم و کتابهاى دیگر به سندهاىمختلف و با مختصر اختلافى نقل کردهاند که:
در داستان بناى مسجد مدینه و نقل مصالح ساختمانى،مردم بیشترین بار را بر دوش عمار میگذاردند و بیشترین کار رااز او مىکشیدند و او را خسته و کوفته کردند تا جائى که وىبنزد رسول خدا صلى الله علیه و آله آمده عرضکرد:
«یا رسول الله قتلونى».
اى رسول خدا-مرا کشتند!
ام سلمة گوید:پس رسول خدا(ص)را دیدم که موهاىمجعد سر عمار را با دست مبارک خود مىتکاند و به او میفرمود:
«لیسوا بالذین یقتلونک،انما تقتلک الفئة الباغیة» (3) .
-اینها نیستند که تو را مىکشند،بلکه تو را گروه ستمکار خواهندکشت!
و در نقل دیگرى است که به او فرمود:
«ابن سمیة!للناس اجر و لک اجران،و آخر زادک شربة من لبنو تقتلک الفئة الباغیة».
اى فرزند سمیة!مردم یک پاداش دارند و تو را دو پاداش است،و آخرینتوشه تو(از دنیا) شربتى است از شیر،و تو را گروه ستمکار میکشند.
و در روایت ابو سعید خدرى که ابن کثیر و دیگران نقلکردهاند اینگونه است که فرمود:
«ویح عمار تقتله الفئه الباغیة یدعوهم الى الجنة و یدعونه الىالنار» (4) .
دریغ بر عمار که او را گروه ستمکار مىکشند در حالى کهاو ایشانرا بسوى بهشت میخواند و آنها او را بسوى دوزخ دعوتمیکنند!
و در برخى از روایات آمده که بدنبال آن نیز به عمار فرمود:
«و انت من اهل الجنة» (5) .
و تو از اهل بهشتخواهى بود.
و چنانچه میدانیم عمار در جنگ صفین در لشکر على بنابیطالب علیه السلام بود و پس از آنکه مدتى از آن جنگخانمانسوز و تاسف بار که به توطئه معاویه و همدستانش واقعشد گذشت در یکى از روزها که جنگ سختى در گرفتعمار بن یاسر بدست لشکر معاویه ستمکار و یارانش به شهادت رسید،و همانگونه که رهبر بزرگوارش رسول خداصلى الله علیه و آله خبر داده بود آخرین توشه او هم که نوشیدمقدارى شیر بود که غلامش براى او آورد،و جالب این استکه در آنروز وقتى شیر را نوشید گفت:
«سمعتخلیلى رسول الله یقول:ان آخر زادک من الدنیا شربةلبن».
-از خلیل خود رسول خدا صلى الله علیه و آله شنیدم که فرمود:براستى کهآخرین توشه تو از دنیا شربتى از شیر خواهد بود.
و ما شرح ماجراى جانگداز شهادت عمار را در تاریخزندگانى امیر المؤمنین علیه السلام بتفصیل نقل کردهایم هر کهخواهد بدانجا مراجعه کند. (6)
-------------------------------------------
1-براى اطلاع از اینگونه روایات به کتاب وفاء الوفاء-ج 1 ص 338 به بعد مراجعهشود.
2-وفاء الوفاء-ج 1 ص 332 و 338 و الصحیح من السیره-ج 3 ص 20.
3-سیرة ابن هشام-ج 1 ص 496.
4-سیره ابن کثیر-ج 1 ص 307.
5-وفاء الوفاء سمهودى-ج 1 ص 331-332.
6-زندگانى امیر المؤمنین-ج 2 ص 121 الى 131.
امام على علیه السلام : در شگفتم از کسی که می بیند هر روز از جان و عمر او کاسته می شود، امّا برای مرگ آماده نمی شود.