احادیث امام علی ع
حضرت على علیه السلام فرمود:
هر كه نفس خويشتن را در موضع تهمتقرار دهد نبايد كسانى را كه به او گمان بد ميبرند ملامت كند
بحار جلد 74 ص 187 به نقل از کتاب همسرداری /ابراهيم امينى
امير المؤمنين علی عليه السلام فرمود:
آنها ( زنان ) نزد شما امانتهاى خدا هستند.آزارشان نرسانيدو بر آنها سخت نگيريد
مستدرك جلد 2 ص 551 به نقل از کتاب همسرداری /ابراهيم امينى
حضرت علی علیه السلام فرموده اند:
فان الله سبحانه لم یلعن القرن الماضی بین ایدیکم الا لترکهم الامر بالمعروف و النهی عن المنکر.
پس همانا خداوند امت های پیشین را لعنت نکرد مگر به خاطر ترک امر به معروف و نهی از منکر
نهج البلاغه (نسخه مرحوم دشتی) /خطبه 192 ( خطبه قاصعه)
ایها المومنون انه من رای عُدوانا یعمل به و منکرا یدعی الیه فانکره بقلبه فقد سلم و بری و من انکره بلسانه فقد اجر و هو افضل من صاحبه و من انکره بالسیف لتکون کلمة الله هم العلیا و کلمة الظالمین هی السفلی فذلک الذی اصاب سبیل الهدی و قام علی الطریق و نور فی قلبه الیقین
ای مومنان! هرکس تجاوزی را بنگرد و شاهد دعوت به منکری باشد و در دل آن را انکار کند خود را سالم نگه داشته است
و هرکس با زبان آن را انکار کند پاداش داده خواهد شد و از اولی بهتر است
و آن کس که با شمشیر به انکار برخیزد تا کلام خدا بلند و گفتار ستمگران پست گردد او راه رستگاری را یافته و نور یقین در دلش تابیده
نهج البلاغه (نسخه مرحوم دشتی) /حکمت
لاتترکوا الامر بالمعروف و النهی عن المنکر فیولی علیکم شرارکم ثم تدعون فلا یستجاب لکم
امر به معروف و نهی از منکر * را ترک نکنید که بدهای شما بر شما مسلط می شوند آنگاه هرچه خدا را بخوانید جواب ندهد.
نهج البلاغه (نسخه مرحوم دشتی) /حکمت 374
* معروف در لغت به معنای شناخته شده ( از ماده عرف) و منکر به معنای ناشناس ( از ماده انکار ) است. به این ترتیب کارهای نیک اموری شناخته شده و کارهای زشت و ناپسند اموری ناشناس معرفی شده اند.چرا که فطرت پاک انسانی با دسته اول آشنا و با دسته دوم نا آشناست. ( تفسیر نمونه، ج3 ، ص 37، ذیل آیه 104 سوره ال عمران )
فرض الله ... و الامر بالمعروف مصلحة للعوام و النهی عن المنکر ردعا للسفهاء
خداوند واجب کرد امر به معروف را برای اصلاح توده های ناآگاه و نهی از منکر را برای بازداشتن بی خردان از زشتی ها
نهج البلاغه (نسخه مرحوم دشتی) /حکمت 252
و انهوا عن المنکر و تناهوا عنه فانما امرتم بالنهی بعد التناهی
و نهی کنید از منکر و خود هم مرتکب نشوید زیرا دستور داده شدید به نهی کردن بعد از ترک کردن
نهج البلاغه (نسخه مرحوم دشتی) /خطبه 105
و ان الامر بالمعروف و النهی عن المنکر لخُلُقان من خُلُق الله سبحانه و انهما لا یقربان من اجل و لا ینقضان من رزق.
همانا امر به معروف و نهی از منکر دو صفت از اوصاف پروردگارند که نه اجل را نزدیک می کنند و نه روزی را کاهش می دهند.
نهج البلاغه (نسخه مرحوم دشتی) /خطبه 156
لعن الله العامرین بالمعروف التارکین له، و الناهین عن المنکر العاملین به
نفرین بر آنان که امر به معروف می کنند و خود ترک می نمایند، و نهی از منکر می کنند و خود مرتکب آن می شوند.
نهج البلاغه (نسخه مرحوم دشتی) /خطبه 129
و ما اعمال البر کلها و الجهاد فی سبیل الله عند الامر بالمعروف و النهی عن المنکر الا کنفثة فی بحر لجی. و ان الامر بالمعروف و نهی عن المنکر لایقربان من اجل و لا ینقصان فی رزق و افضل من ذلک کله کلمة عدل عند امام جائر.
و تمام کارهای نیکو و جهاد در راه خدا، برابر امر به معروف و نهی از منکر چونان قطره ای بر دریای مواج و پهناور است.*
و همانا امر به معروف و نهی از منکر نه اجلی را نزدیک می کنند و نه از مقدار روزی می کاهند و از همه ی اینها برتر سخن حق در پیش روی حاکمی ستمگر است.
نهج البلاغه (نسخه مرحوم دشتی) /حکمت 374
فمنه المنکر للمنکر بیده و لسانه و قلبه، فذلک المستکمل لخصال الخیر و منهم المنکر بقلبه و التارک بیده، فذلک متمسک بخصلتین من خصال الخیر و مضیع خصلة و منهم المنکر بقلبه و التارک بیده و لسانه. فذلک الذی ضیع اشرف الخصلتین من الثلاث و تمسک بواحدة و منهم تارک لانکار بلسانه و قلبه و یده فذلک میت الاحیاء.
گروهی منکر را با دست و زبان و قلب انکار می کنند، آنان تمامی خصلت های نیکو را در خود گرد آورده اند.
گروهی دیگر منکر را با زبان و قلب انکار کرده اما دست به کاری نمی برند، پس چنین کسی دو خصلت از خصلت های نیکو را گرفته و دیگری را تباه کرده است.
و گروهی منکر را تنها با قلب انکار کرده و با دست و زبان اقدامی ندارند . پس دو خصلت را که شریف تر است تباه ساخته و تنها یک خصلت را به دست آورده اند.
و بعضی دیگر منکر را با زبان و قلب و دست رها ساخته اند، پس چنین کسی مرده ای میان زندگان است.
حضرت علی علیه السلام به فرزندشان فرمودند:
وامر بالمعروف تکن اهله
امر به معروف کن تا اهل معروف باشی.
نهج البلاغه نامه 31
فمن امر بالمعروف شد ظهور المومنین و من نهی عن المنکر ارغم انوف الفاسقین
پس هر کس به معروف امر کرد پشتوانه ی نیرومند مومنان است و آن کس که از زشتی ها نهی کرد بینی منافقان را به خاک مالید.
نهج البلاغه( نسخه مرحوم دشتی) / حکمت 31
امام علی علیه السلام فرمودند:
مَن ظَنَّ بِكَ خَیرَاً فَصَدِق ظَنَّه.
کسی که به تو گمان نیکی برد، گمانش را (عملاً) تصدیق کن.
(نهج البلاغه نامه 31)
امام علی علیه السلام فرمودند:
اَلمُؤمِنُ بَشرُهُ فی وَجِهِهِ وَحُزنُهُ فی قَلبِهِ
شادی مومن در رخسار او و اندوهش در دل است.
(نهج البلاغه، کلمات قصار، شماره325)