رویدادهای آسمانی( دی ماه94)
آسمان همواره پدیده های جذاب و قابل جستجویی درون خود دارد که هر بیننده کنجکاو را مسحور می نماید. امید است اطلاعات پیش رو برای شما دوستان آسمانی علاقمند به این بخش مورد استفاده واقع شود.
سه شنبه اول دیماه94: ساعت 8:18 صبح، خورشید بر روی دایره البروج به نقطه انقلاب زمستانی رسیده و پس از بلندترین شب سال(یلدا) کوتاهترین روز آغاز خواهد شد. به علت مایل تابیدن خورشید در نیمکره شمالی فصل زمستان شروع شده و این در حالی است که در این زمان، ساکنان نیمکره جنوبی، در ابتدای تابستان گرم قرار می گیرند!
چهار شنبه شب 2ديماه: بامداد 2 دیماه، بارش شهابی دب اکبری با 10-5 شهاب در ساعت از ذرات بازمانده دنباله دار" تاتل " می باشد.
جمعه 4 دیماه: ساعت 14:41 ماه به وضعیت بدر (ماه کامل) خواهد رسید.
سه شنبه 8 دی: ساعت 3:31، سیاره تیر غزال تیز پای خانواده خورشید و یا همان عطارد مشهور، در این بامداد به بیشترین کشیدگی شرقی خود بازاویه 19.7 درجه می رسد و 1.5 ساعت بعد از غروب مهر تابان در افق غرب- جنوب غرب آسمان بصورت یک ستاره کم نور با چشم غیر مسلح قابل رصد می باشد.
پنج شنبه 10 دیماه: در این شب که شب اول ژانویه و آغاز سال 2016 میلادی است، ماه و سیاره برجیس همنشین هم خواهند بود و با حدود 3درجه جدایی طلوع می کنند. ساعاتی قبل این دو جرم آسمانی یه مراتب به یکدیگر نزدیکتر بوده اند اما در زیر افق قرار داشته اند.
این واقعه که در تفاّل به دیوان حضرت حافظ بسیار دیده می شود، موضوع سئوال برانگیز بسیاری از علاقمندان است که طی تماس با دفتر انجمن نجوم اماتوری ایران زمان این پدیده را جویا می شوند. حضرت خواجه می فرمایند:
گفتم که خواجه کی به سر حجله می رود گفت آن زمان که مشتری و مه قران کنند
در همین جا نیز آغاز سال نو مسیحی را به کلیه مسیحیان جهان بویژه هموطنان مسیحی شاد باش می گوییم.
شنبه 12 دی: ساعت2:19 بامداد این تاریخ، زمین به کمترین فاصله به مهر تابان(خورشید عالم تاب) میرسد.
درضمن ماه در ساعت9 صبح این روز به وضعیت تربیع آخر می رسد.(نیمی از ماه در آسمان دیده می شود)
یکشنبه 13 دی: و در حقيقت، بامداد دوشنبه 14 دی، بارش شهابی کوادرانتی با 40 شهاب در ساعت؛ بازمانده دنباله دار EH1 2003 است.
یکشنبه 20 دی: ساعت 5 صبح این تاریخ، ماه به وضعیت ماه نو رسیده و در طول این شب، نور ماه در آسمان مزاحم رصدهای علاقمندان نخواهد بود.
یکشنبه 27 دی: آخرین واقعه نجومی این ماه؛ رسیدن ماه همسایه زمین در ساعت2:56 بامداد به وضعیت تربیع اول خواهد بود.
در طی دیماه، سیارات ناهید(زهره)و کیوان(زحل) در صورت فلکی کژدم(عقرب)، در افق صبحگاهی قبل از طلوع خورشید، در سمت شرق آسمان برای مشاهده حتی با چشم بدون ابزار قرار دارند. سیاره سرخ بهرام (مریخ) نیز بالاتر از آنها، صورت فلکی خوشه(سنبله) را پشت سر گذاشته و با چشم بصورت جرم ستاره مانندی به رنگ قرمز دیده می شود.
آسمانتان پر ستاره باد
اين خبر را می توانيد از طريق روزنامه قدس اول ديماه 94، نيز دنبال نماييد.
نويسنده : مسعود عتیقی
انجمن نجوم آماتوری ایران / iaas.ir