0

نجوم و اختر شناسی

 
mohamadaminsh
mohamadaminsh
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1389 
تعداد پست ها : 25772
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:نجوم و اختر شناسی



خوشه هاي كهكشاني ، عامل اغتشاش

بر اساس تحقيقي جدي خوشه هاي كهكشاني مي توانند عاملي براي منحرف كردن پژواك انفجار بزرگ باشند .
اندازه گيريهاي دقيقي كه برروي تابش زمينه كيهاني ( كه از ان به عنوان پژواك انفجار بزرگ نام برده مي شود) اين نظر را كه ما در كيهاني تحت سلطه «ماده تاريك سرد» و «انرژي تاريك» زندگي مي كنيم تاييد مي كند.بر اساس تحقيقي كه نتايج ان چند روز پيش منتشر شد ، گروهي از اخترشناسان دانشگاه دورهام انگلستان مداركي به دست آورده اند كه نشان مي دهد گازهاي موجود در خوشه هاي كهكشاني نزديك ، مي تواند باعث تغيير در تابش ميكروويو زمينه كيهان شود كه سفري 13 ميليارد ساله را براي رسيدن به زمين پشت سر گذاشته است.حال چنانچه خوشه هاي كهكشاني دوردست نيز بتوانند اثري مشابه برروي اين تابش پس زمينه داشته باشند به نظر مي رسد بايد در ديدگاههاي خود درباره تحول كيهان دست به تجديد نظر بزنيم . اين گروه كه توسط دكتر تام شنكز رهبري مي شود با استفاده از اطلاعاتي كه توسط كاوشگر ويلكينسون (WMAP) جمع آوري شده است را با محل سه خوشه ستاره اي مشخص تركيب كردند و مشخص شد اين كهكشانها در همان جهتي از آسمان قرار دارند كه دماي تابش پس زمينه كيهاني از ميزان ميانگين ان ( معادل 73/2 كلوين) كمتر است.دين ترتيب اين گمان كه خوشه هاي كهكشاني برروي تابش پس زمينه كيهان كه به ما مي رسد اثر بگذارد مطرح مي شود.
اين تيم تحقيقاتي حدس مي زند كه گازهاي داغ درون اين خوشه هاي كهكشاني با فوتونهاي ناشي از مهبانگ ، در فرآيندي كه به نام پراكنش معكوس كامپتون موسوم است واكنش مي دهند. براساس اين واكنش ذرات پرسرعت مي توانند باعث انحراف امواج كم انرژي شوند. اين اثر به اثر سونياو –زلدويچ (Sunyaev-Zel'dovich) موسوم است و توسط گروههاي تحقيقاتي ديگر نيز مورد بررسي قرار گرفته بود اما آنچه گروه دانشگاه دورهام توانس بدان دست پيداكند اين بود كه ميزان اين اثر نسبت به آنچه پيش از اين تصور مي شد بسيار بيشتر است و بايد بار ديگر با دقت بيشتري مورد بررسي قرار گيرد . اين يافته همچنين بار ديگر بر حضور ماده و انرژي تاريك در كيهان و نقشي كه اين مواد در شكل دهي كيهان ما ايفا مي كنند اشاره دارد چراكه اين ماده و انرژي رازآلود اثراتي را بر تابش پس زمينه كيهان و در هنگاميكه جهان هزاران بار از امروز كوچكتر بوده است به جا گذاشته كه اينك بايد اندازه گيريها و بررسيهاي مربوط به آن مورد بازنگري مجدد قرار گيرد.

www.nojum.ir

کریمی که جهان پاینده دارد               تواند حجتی را زنده دارد

 

دانلود پروژه و کارآموزی و کارافرینی

سه شنبه 17 بهمن 1391  5:34 PM
تشکرات از این پست
mohamadaminsh
mohamadaminsh
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1389 
تعداد پست ها : 25772
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:نجوم و اختر شناسی



صخره هاي مريخي زماني زير آب بوده است

آژانس فضانوردي آمريكا مي گويد كه آن بخش از مريخ كه كاوشگر آپورچيني در آن فرود آمده است زماني زير آب بوده است.
مريخ نورد آپورچونيتي (فرصت) بيش از يك ماه قبل در گودال كوچكي در مجاورت خط استواي مريخ در منطقه اي كه به "مريدياني پلنوم" موسوم است فرود آمد.
ناسا مي گويد در صخره هاي اين ناحيه كه لايه لايه هستند، نشانه هاي غيرقابل ترديدي از تماس آنها با مقدار زيادي آب در گذشته به چشم مي خورد.
استيو اسكوايرز، پژوهشگر دانشگاه كورنل و محقق اصلي تجهيزات علمي كاوشگر آپورچونيتي گفت: "اين صخره ها به وسيله آب مايع چنين حالتي پيدا كرده است و ممكن است اصلا زير آب تشكيل شده باشد."
وي گفت تيم تحت نظر او به وسيله دوربين، طيف سنج و ابزارهاي مكانيكي آپورچونيتي اين بستر صخره اي را به دقت تجزيه و تحليل كرده است.
وي در يك كنفرانس خبري ويژه در مقر ناسا در واشنگتن دي سي گفت: "آيا اين صخره ها با چيزي در تماس بوده اند، آيا به وسيله آب مايع تغيير شكل داده اند؟ پاسخ اين سوال قطعا مثبت است."
وي گفت اين نتيجه گيري را مي توان به وسيله چندين رشته شواهد كليدي تاييد كرد، كه از آن جمله حضور سولفات ها و سنگريزه هاي كروي در اين صخره ها كه احتمالا در آب شكل گرفته اند است.
مشخصات ظاهري صخره ها، از جمله فرورفتگي هايي كه محل رشد مواد بلوري است نيز به اثبات اين موضوع كمك مي كند.
پروفسور اسكوايرز گفت: "هدف اين ماموريت اين بود كه به مريخ برويم و ببينيم آيا داراي محيطي قابل سكونت است يا نه."
"به اعتقاد ما اين نقطه از مريخ براي مدتي در گذشته، محل حضور آب هاي سطحي بوده است كه مي توانسته براي موجودات زنده مناسب باشد. البته اين بدان معني نيست كه حيات قطعا در آنجا وجود داشته."
آپورچونيتي و كاوشگر دوقلوي آن، اسپيريت (روح)، توسط گروهي از دانشمندان و مهندسان از آزمايشگاه رانش جت در پاساديناي كاليفرنيا كنترل مي شود.
اسپيريت روز 4 ژانويه بر سطح مريخ فرود آمد. آپورچونيتي روز 25 ژانويه در منطقه ديگري بر مريخ نشست.

منبع :www.nojum.ir

کریمی که جهان پاینده دارد               تواند حجتی را زنده دارد

 

دانلود پروژه و کارآموزی و کارافرینی

سه شنبه 17 بهمن 1391  5:34 PM
تشکرات از این پست
mohamadaminsh
mohamadaminsh
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1389 
تعداد پست ها : 25772
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:نجوم و اختر شناسی



نوروز و تحويل سال

سال 83 ساعت 10:18:37 تحويل شد. اين زمان دقيق كه حتي با دقت‌هاي كمتر از ثانيه هم محاسبه ميشود از كجا ميآيد؟ روي كره آسمان (براي سادگي آسمان را كره‌اي فرض ميكنيم كه ستاره‌ها، خورشيد و سيارات روي آن قراردارند)، مشابه زمين خط‌هايي مثل طول و عرض جغرافيايي در نظر ميگيريم. امتداد استواي زمين در كره آسمان، استواي سماوي را ميسازد، خطوط ميل موازي استواي سماوياند و امتداد محور زمين به قطب‌هاي آسمان ميرسد، قطب شمال آسمان بالاي قطب شمال زمين و قطب جنوب آسمان بالاي قطب جنوب زمين است. اگر دو قطب شمال و جنوب زمين را به هم وصل كنيم، خطي به‌دست ميآيد كه به آن محور گردش زمين ميگوييم. امتداد محور زمين كره فرضي آسمان را در دو نقطه قطع ميكند كه به آنها قطب‌هاي آسمان ميگوييم. اگر درست در نقطه قطب شمال زمين باشيد، قطب شمال آسمان دقيقا بالاي سر شماست و قطب جنوب آسمان زير پايتان.
خطوطي را موازي خط‌هاي عرض جغرافيايي زمين در آسمان رسم ميكنيم، به اين خط‌ها ميل ميگوييم. دايره‌اي را كه از تقاطع صفحه استواي زمين با كره آسمان تشكيل ميشود، استواي آسمان (استواي سماوي) ميناميم. استواي سماوي دقيقا بالاي استواي زمين قرار دارد، اگر در استواي زمين باشيد، استواي سماوي در آسمان شما نيم‌دايره‌اي است كه شرق را به غرب وصل ميكند و دقيقا از بالاي سرتان ميگذرد. و اگر در قطب‌هاي زمين باشيد استواي سماوي دايره افق شما خواهد بود.
همه ما ميبينيم كه خورشيد هر روز از شرق طلوع ميكند، مسيري را در آسمان ميپيمايد و در افق مغرب به پشت زمين ميرود و به خوبي ميدانيم كه اين حركت ظاهري خورشيد در اثر حركت وضعي زمين (گردش زمين به دور خودش در هر شبانه‌روز) پديد ميآيد. اما خورشيد حركت ديگري هم در آسمان دارد. اگر خورشيد آن‌چنان كم‌نور بود كه ديگر ستاره‌ها هم در كنارش ديده‌ميشدند، ميتوانستيم يك آزمايش جالب ترتيب دهيم. ما هر روز موقعيت خورشيد را در آسمان با در كنار ستاره‌ها ثبت ميكرديم و ميديديم كه خورشيد در زمينه ستاره‌هاي ثابت هر روز كمي به سمت غرب حركت ميكند. اين حركت خورشيد تصوير حركت انتقالي (گردش زمين به دور خورشيد) زمين است. در آزمايش ما خورشيد تقريبا 24/365 روز بعد دوباره به محل اولش در زمينه ستاره‌ها باز ميگردد. اين مدت را كه دقيقا برابر مدت زمان گردش زمين به دور خورشيد است، يك سال ميناميم.
وقتي كه هر روز محل خورشيد را زمينه ستاره‌ها ثبت كنيم، خطي به دست ميآوريم كه مسير حركت سالانه خورشيد در آسمان است. به اين مسير دايره‌البروج ميگوييم. در حقيقت دايره‌البروج تصوير صفحه مداري زمين روي كره آسمان است. از ديد ما روي زمين مسير حركت سالانه خورشيد در آسمان (دايره‌البروج) همواره ثابت است و از صورت‌هاي فلكي خاصي ميگذرد كه در نجوم قديم و طالع‌بيني به آنها برج ميگويند. وقتي كه ميگويند خورشيد در برج سنبله است، يعني خورشيد در صورت فلكي سنبله قراردارد. به مسير حركت سالانه خورشيد در آسمان دايره‌البروج ميگوييم. دايره‌البروج با استواي سماوي زاويه 5/23 درجه ميسازد و در دو نقطه آن را قطع ميكند. به نقطه‌اي كه در آن خورشيد از جنوب استواي سماوي به شمال آن ميآيد، نقطه اعتدال بهاري ميگوييم. خورشيد در لحظه تحويل سال در نقطه اعتدال بهاري است.
دايره‌البروج با استواي سماوي موازي نيست و با آن زاويه 5/23 درجه ميسازد و در دو نقطه آن را قطع ميكند. اين يعني خورشيد در مسير سالانه‌اش گاه بالاتر و گاه پايين‌تر از استواي آسمان است. به همين دليل است كه از ديد ما كه در نيمكره شمالي زمين هستيم، خورشيد در تابستان ارتفاع بيشتري از افق ميگيرد و مستقيم به زمين ميتابد و روزهاي تابستان طولانيترند؛ چون خورشيد در تابستان بالا (شمال) استواي سماوي است.
وقتي كه خورشيد در يكي از دو نقطه‌اي است كه دايره‌البروج استواي سماوي را قطع ميكند، دقيقا عمود بر استواي زمين ميتابد. در اين زمان طول شب و روز در تمام نقاط زمين برابر است. به اين نقاط نقاط اعتدال و به اين زمان زمان اعتدال ميگوييم. اعتدال بهاري در ابتداي بهار رخ ميدهد و اعتدال پاييزي در ابتداي پاييز. در اعتدال بهاري خورشيد از جنوب (پايين) استواي سماوي به شمال آن ميآيد و پس از آن طول روزها براي ساكنان نيم‌كره شمالي زمين بيشتر خواهدشد.
لحظه تحويل سال شمسي زماني است كه خورشيد به نقطه اعتدال بهاري ميرسد. ايده و كار روي چنين تقويم دقيق و جالبي از شاهكارهاي ايرانيان بوده‌است و تقويم شمسي ميراث با ارزشي است كه به ما رسيده‌است.
اين نقشه محل خورشيد را در اين لحظه روي دايره‌البروج در نزديكي نقطه اعتدال بهاري نشان ميدهد. خط سياه دايره‌البروج، مسير حركت خورشيد، است. خط آبي افقي نمايان‌گر استواي آسمان و خط آبي عمودي نصف‌النهار مبدأ آسمان است. نقطه اعتدال بهاري محل تقاطع اين سه خط است. خورشيد در لحظه تحويل سال در اين نقطه قرارميگيرد.

www.nojum.ir

کریمی که جهان پاینده دارد               تواند حجتی را زنده دارد

 

دانلود پروژه و کارآموزی و کارافرینی

سه شنبه 17 بهمن 1391  5:34 PM
تشکرات از این پست
mohamadaminsh
mohamadaminsh
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1389 
تعداد پست ها : 25772
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:نجوم و اختر شناسی




منشا ستاره هاي نوتروني سريع

ستاره هاي نوتروني سريع قوه حركت خود را از انفجار ابرنواختري مولد خود مي گيرند ستاره هاي نوتروني ابر چگال كه بقاياي انفجارهاي ستاره اي هستند و عمدتا اندازه اي بسيار كوچك و شايد به اندازه يك شهر بزرگ داشته باشند با سرعتي غير منتظره در فضا حركت مي كنند. اخيرا يك شبيه سازي رايانه اي كه توسط دانشمندان آمريكايي و آلماني صورت گرفته است نظريه بسياري از دانشمندان را كه از مدتها قبل اعلام كرده بودند تاييد كرد بر اساس اين نظريه انفجار ستاره ها كه به شكل ظهور ابرنواخترها ظاهر مي شود موجب ضربه زدن به بقاياي باقيمانده همان ستاره شده و حركت سريع آن در فضا را باعث مي شود.
سرعت فضايي بسار بالاي ستاه هاي نوتروني يكي از معماهاي ساليان اخير اخترشناسي بوده است . تپ اختر سحابي خرچنگ در صورت فلكي ثور (M1) كه يكي از منابع قوي تشعشعات راديويي است با سرعت 100 كيلومتر در ساعت در حال حركت است كه در مقايسه با نمونه هاي مشابه سرعتي معمولي است. اما ستاره اي مثل ستاره نوتروني Cas A با سرعتي معادل سه برابر اين مقدار در فضا حركت مي كند و نمونه هاي ديگري نيز وجود دارد كه با سرعتي نزديك به 1000 كيلومتر در ساعت در حال حركتند.
اگر يك ابرنواختر به گونه اي منفجر شود كه اين انفجار كاملا متقارن و كروي نباشد ستاره نوتروني باقيمانده نيروي اندكي را تجربه مي كند كه آن را به يك جهت هول مي دهد. اندازه گيريهايي كه اخيرا براساس بررسي ميزان قطبش نورهاي رسيده از ابرنواخترهاي كهكشانهاي دور انجام شده است اين موضوع را آشكار مي كند كه واقعا در برخي از اين موارد انفجار دريك جهت رخ داده و نامتقارن بوده است.
لئونهار چك (Leonhard Scheck) و تيم همكارانش در موسسه تحقيقات اختر فيزيك ماكس پلانك گارچينگ آلمان و همكاران آنها در دانشگاه شيكاگو، آمريكا براي اطلاع از جزييات اين روند دست به طراحي و اجراي يك شبيه سازس كامپيوتري كرده اند.
موج حاصل از نوترينوهايي كه در اثر انفجار در فضا رها مي شود در برخورد با لايه هاي به هم فشرده ستاره بر آنها تاثير گذاشته و موجب گرم شدن انها مي شود تا جايي كه باعث توقف روند فروريخن لايه ها و منبسط شدن انها مي شود . اين امر موجب بي ثباتي و ناپايداري اندكي در روند انبساط گازهايي مي شود كه به سرعت در حال نفوذ به لايه هاي اطراف ستاره اصلي هستند كه خود اين لايه ها تفاوت چگالي عمده اي با محيط ستاره دارد. اين فرآيند باعث ايجاد عدم تقارني مي شود كه خود اين عدم تقارن ضربه اي ( همانند لگد تفنگ) به ستاره نوتروني باقيمانده وارد مي كند كه مي تواند سرعت حركت آن را تا 500 كيلومتر در ثانيه افزايش دهد. جالب است كه تمام اين اتفاقات تنها تا 1 ثانيه پس از انفجار ابر نواختر رخ مي دهد و ضربه اوليه براي حركت با سرعت آينده ستاره نوتروني را مهيا مي كند.

منبع :www.nojum.ir

کریمی که جهان پاینده دارد               تواند حجتی را زنده دارد

 

دانلود پروژه و کارآموزی و کارافرینی

سه شنبه 17 بهمن 1391  5:34 PM
تشکرات از این پست
mohamadaminsh
mohamadaminsh
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1389 
تعداد پست ها : 25772
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:نجوم و اختر شناسی



کهکشان بیضوی

مقدمه

هر کهکشان مجموه‌ای از بیلیونها ستاره ایست، بعضی از این ستارگان به مراتب بزرگتر از خورشید و برخی دیگر بطور قابل ملاحظه‌ای کوچکترند. در بین ستارگان کهکشانها ، مقادیر بسیار زیادی گاز و ابرهای گرد و غبار نیز وجود دارد. این گازها که گازهای بین ستاره‌ای نام دارند، اساسا از هیدروژن تشکیل یافته‌اند و از این گازهاست که ستارگان بوجود می‌آیند. تعداد کهکشانها ، در بخش قابل رؤیت جهان متجاوز از بیلیونها عدد است و به موازات تکامل ابزارهای نجومی تعداد بیشتری نیز کشف می‌شوند.

شکل و اندازه کهکشانها

شکل واندازه کهکشانها متفاوت است. بیشترشان مانند راه شیری مارپیچی هستند و برخی دیگر مانند لیمو بیضوی هستند. تعداد اندکی نیز بی‌نظمند، انگار این کهکشانها به دلایلی آشفته شده‌اند. ادوین هابل ستاره شناس آمریکایی که سالها درباره کهکشانها مطالعه کرده آنها را به چهار قسمت تقسیم می‌کند:
1. کهکشان بیضوی
2. کهکشان مارپیچی یا حلزونی
3. کهکشان مارپیچی میله‌ای
4. کهکشان نامنظم

کهکشان بیضوی

کهکشانهای غول پیکر بیضوی بیشتر از یک میلیون میلیون ستاره دارند. راه شیری از نظر اندازه و تعداد ستاره ، کهکشان بزرگی است. حدود 20% کل کهکشانها از این نوعند و خاصیت اصلی آنها جدا از شکلشان می‌باشد. آنها دارای ستارگان مسن و پیر هستند که کم نورند. و علت کم نور بودن آنها این است که در این کهکشانها ستارگان جوان بسیار کم است و به صورت قرصهای مسطحی به نظر می‌رسند.
زمانی گمان می‌رفت که کهکشانهای بیضوی به تدریج پهنتر می‌شوند و سپس بازوهای مارپیچی از آن سر بر می‌آورند. ولی این کاملا اشتباه است: کهکشانهای بیضوی و مارپیچی به دو شیوه کاملا متفاوت شکل گرفته‌اند و هیچگاه به هم تبدیل نمی‌شوند. مقدار گاز در کهکشانهای بیضوی اندک است، یا همه آن تا کنون به ستاره تبدیل شده است، یا در موقع پیدایش کهکشانها ، یعنی دوازده هزار میلیون سال پیش منفجر شده است.

کریمی که جهان پاینده دارد               تواند حجتی را زنده دارد

 

دانلود پروژه و کارآموزی و کارافرینی

سه شنبه 17 بهمن 1391  5:34 PM
تشکرات از این پست
mohamadaminsh
mohamadaminsh
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1389 
تعداد پست ها : 25772
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:نجوم و اختر شناسی



بزرگترين راديوتلسكوپ جهان


با راه اندازى كامل راديوتلسكوپ لوفار اخترشناسى راديويى وارد مرحله تازه اى از زندگى خود خواهد شد. اخترشناسان راديويى براى استفاده از ابزار جديد خود بى تابى نشان مى دهند و البته اين بى تابى چندان هم بى جا نيست. تنها نگاهى كوتاه به مشخصات ابزار جديد كافيست تا هر علاقه مندى به دنياى نجوم هيجان زده شده و بى صبرانه در انتظار راه اندازى راديوتلسكوپ لوفار (LOFAR) باشد؛ ابزارى كه 35 كيلومتر قطر دارد، در آن هيچ جزء و بخش متحركى به كار نرفته است، توانايى رصد نقاط متعدد را در يك لحظه دارد و حتى مى تواند از تمام آسمان بر فراز سرش تصاوير پيوسته و يكتايى تهيه كند و البته از همه مهمتر آنكه در حال حاضر در روستايى در حوالى شمال شرق هلند در دست ساخت است.
هنگامى كه اين ابزار در چند سال آينده تكميل شود، آرايه فركانس يا لوفار بيش از 15 هزار آنتن راديويى كوچك كه به هم متصل شده اند با كمك فيبرهاى نورى به يك ابركامپيوتر نسل جديد متصل خواهند شد تا اين ابزار بى نظير بتواند با پردازش رايانه اى تعداد بيشمارى سيگنال دريافت شده از عمق آسمان دانشمندان را در بررسى كهكشان هاى دوردست، ساختارهاى پيش كهكشانى، نواحى غبار در محدوده راه شيرى، انفجارهاى خورشيدى، پرتوهاى كيهانى، درخشش هاى پرتوگاما و بسيارى از موضوعات ديگر يارى دهد.
هريك از آنتن هاى كوچك تشكيل دهنده اين آرايه كه در واقع از 4 رشته مسى محفوظ شده در لوله اى از جنس PVC است، قادر به دريافت سيگنال هايى با بسامد پايين (بين 10 تا 250 مگاهرتز) خواهد بود. حال فرض كنيد قرار باشد اين آرايه راديويى به رصد مثلاً سحابى خرچنگ بپردازد از آنجا كه هيچ جزء متحركى در اين سيستم وجود ندارد نرم افزار هدايت آرايه براى اين هدف گيرى براى هر يك از آنتن ها يك تاخير زمانى را تعريف مى كند بدين ترتيب امواج رسيده از سوى سحابى خرچنگ مرحله به مرحله توسط تعدادى از آنتن ها رصد مى شود سپس با كمك روش تداخل سنجى سيگنال هاى رسيده به هم اضافه خواهند شد و نتيجه نهايى توسط ابركامپيوتر ارائه خواهد شد.
محل ساخت اين آرايه عظيم از بين سه كانديداى متفاوت در هلند، استراليا و آمريكا بايد انتخاب مى شد اگرچه محاسبات مكان يابى استراليا را پيشنهاد مى كرد دولت آلمان اعلام كرد تنها در صورتى كمك 52 ميليون يورويى خود را در اختيار اين طرح قرار مى دهد كه اين آرايه در نزديكى كشور آلمان ساخته شود و با توجه به مسايل مربوط به ساختارهاى فيبر نورى و ساير ملاحضات هلند انتخاب شد.
اين آنتن در يكى از مراحل آزمايشى خود كه به مشاركت تنها 60 آنتن انجام شد به نتيجه قابل قبولى دست يافت و همين امر اشتياق دانشمندان براى پايان يافتن ساخت اين ابزار و راه اندازى نهايى آن را افزايش داده است. لوفار به عنوان پروژه اى بين المللى نشانه اى از ورود به عرصه جديدى از اخترشناسى راديويى است و نمونه جالبى از به كارگيرى ابتكارات نوين در عرصه فناورى هاى نجومى به حساب مى آيد.

پوريا ناظمى/www.sharghnewspaper.com

کریمی که جهان پاینده دارد               تواند حجتی را زنده دارد

 

دانلود پروژه و کارآموزی و کارافرینی

سه شنبه 17 بهمن 1391  5:34 PM
تشکرات از این پست
mohamadaminsh
mohamadaminsh
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1389 
تعداد پست ها : 25772
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:نجوم و اختر شناسی



در جستجوي ستارگان آغازين

آژانس فضايي اروپا و ESA و سازمان فضايي آمريكا NASA براي كشف سرنخهايي از ستارگان آغازين تلسكوپ فضايي 6 متري به فضا مي فرستند. در مكاني بسيار دورنسبت به ما جمعيتهايي از ستاره ها وجود دارند كه تا كنون آشكار نشده اند . آنها اندكي پس از آنكه جهان روشن شد شكل گرفتند و به نظر بسيار پرجرمتر از ستاره هاي كنوني مي آيند. اختر شناسان مي دانند كه تنها از طريق بررسي اين گونه از ستارگان است كه مي توانند معماي خواستگاه و سير تحول ستارگان از آغاز تا امروز را كامل كنند . آژانس فضايي اروپا مي تواند با يك جفت از پروژه هاي خود دانشمندان را در اين مهم ياري كند.
هنگامي كه جهان شكل گرفت ، عالم تنها از هيدروژن و هليوم تشكيل شده بود. عناصر شيميايي سنگينتر نظير اكسيژن ، كربن ، آهن و امثال آن بعدها در اثر فعل و انفعالات هسته اي درون ستاره ها شكل گرفت و در پايان عمر اين ستاره ها در فضا پراكنده شد . تمام ستاره هايي كه امروزه رصد مي شود شامل اين عناصر اصطلاحا سنگين (سنگين تر از هليوم) است . دانشمندان هنگام تقسيم بندي ستاره ها آنها را به سه دسته كلي تقسيم مي كنند دسته اول ستاره هاي جواني هستند كه اكثر عناصر سنگين درون ساختار آنها وجود دارد. اخترشناسان اين ستاره ها را جمعيت ستاره اي نوع I مي نامند و ستاره هايي را كه تنها تعداد اندكي از اين عناصر سنگين را در خود دارند ، جمعيت ستاره هاي نوع II مي نامند.آنها همچنين معتقدند كه نسل اول ستاره ها ( كه آنها را جمعيت ستاره اي نوع III مي نامند) نيز وجود دارند كه در زمان كودكي كيهان شكل گرفته اند و اين ستاره ها بايد تنها از هيدروژن و هليوم تشكيل شده باشند.اين ستاره هاي پرجرم پس از آنكه مدت كوتاهي ( تنها حدود يك ميليون سال ) زندگي كردند به شكل انفجارهاي ابر نواختري به زندگي خود خاتمه داده و عناصر سنگين را در فضا رها كردند . اين عناصر پس از مدتي در شكل گيري ستارگان نسل دوم و كهكشانهاي اوليه مشاركت كردند. دانشمندان معتقدند در فواصل دور هنوز نشانه هايي از اين جمعيت ستاره اي موجود است . پروژه اي كه دانشمندان را به شكل قابل توجهي در اين باب كمك خواهد كرد طرح موسوم به JWST يا تلسكوپ فضايي جيمز وب است . آژانس فضايي اروپا در نظر دارد اين تلسكوپ را با همكاري NASA جانشين تلسكوپ فضايي هابل سازد. آينه اصلي اين تلسكوپ 6 متر قطر خواهد داشت يعني 3 برابر قطر آينه تلسكوپ فضايي هابل.
دانشمندان معتقدند اگر JWST نتواند مستقيما به ستاره هاي اوليه بنگرد مي تواند تخميني از فاصله آنها در اختيار اخترشناسان قرار دهد كه همين تخمين دانشمندان را در اصلاح نظريه هاي جاري كمك خواهد كرد . اين در حاليست كه بسياري از محققان معتقدند JWST مي تواند مراحل پاياني عمر اين ستاره ها را مستقيما به تصوير بكشد.
از سوي ديگر برخي از اخترشناسان معتقدند منبع بسياري از انفجارهاي پرتو گاما مربوط به اين ستاره ها است به همين منظور تلسكوپ فضايي پرتو گاما Integral كمك مناسبي در جهت بررسي بر روي اين ستاره ها خواهد بود . دانشمندان اميدوارند با كمك اين دو طرح به اسرار جهان آغازين پي ببرند.
JWST با تواناييهاي بيش از هابل طراحي شده است و قرار است تا سال 2010 در مدار زمين قرار گيرد.

www.nojum.ir

کریمی که جهان پاینده دارد               تواند حجتی را زنده دارد

 

دانلود پروژه و کارآموزی و کارافرینی

سه شنبه 17 بهمن 1391  5:34 PM
تشکرات از این پست
mohamadaminsh
mohamadaminsh
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1389 
تعداد پست ها : 25772
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:نجوم و اختر شناسی



مريخ ؛ سيب كپلر

يوهان كپلر(1571-1630) يكي از دستياران تيگو براهه منجم مشهور دانماركي بود. وي تلاش مي كرد تا تا از طريق رياضيات، منظومه خورشيد مركزي را توجيه و ثابت كند. به همين دليل كپلر، هندسه را براي توجيه اين مسئله انتخاب كرد. او همچنين از طريق هندسه توانست، مدار سيارت و دوره تناوب آن ها را با درصد خطاي كمترمحاسبه كند. كپلر پيش از آنكه به عنوان دستيار تيگو براهه درآيد، الگويي براي محاسبه نسبت فواصل بين سيارت ارائه كرد.
در اين الگو، كپلر پنج چند وجهي منتظم ( نوعي چند وجهيست كه اضلاع و زاويه هاي تمام وجوه آن يكسانند) را با ترتيب خاصي به صورت تو در تو، در درون يكديگر قرار داد. بين هر دو چند وجهي منتظم فضاي خالي وجود داشت كه در ميان آن ها نيم كره هايي گنجانده شده بود. در اين الگو، پنج چند وجهي منتظم و شش نيم كره تعبئه شده بود كه نخستين و كوچكترين نيم كره در درون داخليترين چند وجهي منتظم و ششمين و بزرگترين نيم كره در خارج از الگو قرار داشت به طوري كه تمام الگو در اين نيم كره واقع بود. اين نيم كره ها نقش مدار سيارات را داشتند. و به اين ترتيب كپلر توانست نسبت فواصل مدار سيارات را با 5 درصد خطا محاسبه كند. كپلر با ارائه اين الگو مهارت و قدرت رياضي خود را نشان داد و به همين دليل به عنوان دستيار تيگو براهه در اورانيبورگ، كه رصد خانه اي بود در جزيره هون كه توسط پادشاه دانمارك ساخته شده بود، منصوب شد. نخستين ماموريتي كه به كپلر داده شد، محاسبه و تعيين مدار مريخ بود. وي در تعيين مدار مريخ از منظومه خورشيد مركزي استفاده كرد. او به مدت يك سال و نيم مشغول رصد و محاسبه مدار مريخ بود.
امّا او به نتيجه شگفت آوري دست يافت. حركت طولي مريخ (شرق وغرب دايره البروج ) كه كپلر محاسبه كرد با حركت طولي كه تيگو براهه بدست آورده بود، حدود 8 دقيقه قوسي اختلاف داشت . ديگر دستياران تيگو علت اين اختلاف را خطاي ابزار مي دانستند. امّا كپلر اين طور فكر نمي كرد، چون ابزار هاي آزمايشگاه تيگو براهه حداكثر خطايي كه داشتند دو يا سه دقيقه بود. كپلر مي پنداشت كه مسير حركت مريخ نبايستي دايره باشد. به همين خاطر به دنبال شيوه ديگري براي محاسبه و تعيين مدار مريخ برآمد. موضع رصد و محاسبه مدار مريخ توسط تيگو براهه و كپلر از زمين متحرك بود.
و به همين خاطر كپلر در صدد بر آمد تا چارچوب خود را از زمين متحرك به خورشيد كه ثابت است، منتقل كند. كپلر براي اين كار، بايستي مدار زمين را به طور دقيق تعيين كند. او براي تعيين مدار زمين، فرض مسئله خود را چنين قرار داد كه در لحظه ابتدا، زمين، خورشيد و مريخ در يك راستا قرار دارند. دوره تناوب مريخ كه او بدست آورده بود، 687 روز بود. پس از يك دوره مريخي (يعني 687 روز) مريخ دوباره به موضع خود مي رسد، امّا در اين لحظه زمين در موضع قبلي نبوده يعني زمين، مريخ و خورشيد در يك راستا قرار ندارند. چون دوره زميني 365 روز مي باشد.
از اين طريق كپلر توانست مدار زمين را مشخص كند. او مدار زمين را دايره بدست نياورد بلكه مدار زمين را بيضي نزديك به دايره يافت. او مشاهده كرد كه سرعت زمين در نزديكي خورشيد افزايش مي يابد. و اين مسئله ذهن كپلر را مشغول كرده بود. و او براي حل مسئله خود به دنبال علت فيزيكي آن مي گشت. وي فكر مي كرد كه خورشيد بر سيارات نيرو وارد مي كند كه آن ها را در مدار نگه داشته. امّا روشي براي اثبات عقيده خود نداشت. امّا شيوه اثبات هندسيّه مدار زمين موجب شد كه كپلر قانون اول خود را تدوين كند. مطابق اين قانون خط واصل سياره و خورشيد در بازه زماني يكسان، مساحت يكساني را جارو مي زند. و به عبارتي اين قانون نشان مي دهد كه سرعت سيارات در نقاط مختلف مدار در يك دوره تغيير مي كند.
كپلر با تعيين مدار نسبتاً دقيق زمين، اكنون مي توانست مدار مريخ را محاسبه كند. او در روشي مشابه با روش قبلي، مدار مريخ را تعيين كرد. او مدار مريخ را بيضي مايل به دايره بدست آورد. امّا شكل بيضي مدار زمين با بيضي مدار مريخ متفاوت بود. هر چند كه بيضي ها از نظر شكل متفاوتند امّا در يك خواص كلي متشابه اند و اينكه هر نقطه واقع بر بيضي مجموع فاصله شان از دو نقطه ثابت به نام كانون، همواره يكسان و ثابت است. با كشف مدار بيضي مريخ و زمين، كپلر قانون دوم خود را توانست تدوين كند. به موجب اين قانون، مدار سيارات به دور خورشيد، بيضي مي باشند و خورشيد در يكي از كانون هاي بيضي قرار دارد.
كپلردر سال 1609 پس از آنكه دو قانون خود را تدوين كرد با دو مسئله مهم رو به رو شد و اينكه چرا مدار حركت سيارات به دور خورشيد بيضي است. و همچنين سرعت و مدار سيارات نبايستي تصادفي و مستقل از يكديگر باشند. و به همين دليل تلاش مي كرد تا بتواند بين سرعت و اندازه مدار سيارات رابطه را بيابد. كپلر پس از ده سال محاسبه و بررسي توانست به رابطه اي ميان اندازه مدار و دوره سيارات دست يابد.
كپلر در سال 1619 در كتاب هماهنگي جهان مي نويسد:" پس از آنكه با تلاش و كوشش خود در مدتي طولاني، و با استناد به رصد هاي تيگو براهه، رابطه درست و حقيقي را پيدا كردم..."(1) اين قانون كه به قانون هماهنگي يا دوره تناوب نيز معروف است بدين شرح است: مربع دوره گردش سيارات با مكعب فاصله ميانگين آن ها از خورشيد متناسب است و يا به عبارتي ديگر، نسبت مربع دوره گردش سيارات به مكعب فاصله ميانگين آن ها از خورشيد همواره ثابت است. اين رابطه هميشه يك مقدار ثابتي است: T^2/R^3
كپلر در واقع حركات اجرام آسماني را بر اساس هندسه و رياضيات توصيف كرد و هرگز در مورد علت هاي آن چيزي نگفت. او دوست داشت كه پديده هاي آسماني و حركات اجرام آسماني را بر اساس علت هاي فيزيكي توضيح دهد. تا اينكه نيوتون با ظهور خود در ميدان رقابت، توانست با ارائه چهار قانون مهم خود( قانون چهارم همان قانون گرانش است) به اين مسائل از ديد فيزيكي و رياضي پاسخ دهد.
در پايان اين نكته را مستلزم مي دانم كه عامل مشتركي ميان نيوتن و كپلر در كشف حقايق طبيعت وجود دارد البته شايد اين عامل با دانشمندان ديگري نيز در اشتراك باشد، اما چون بحثمان درمورد كپلر هست اين نسبت را به وي مي دهيم. و اينكه افتادن سيب در برابر چشمان نيوتن منجر به اين شد كه نيوتن به فكر قانون گرانشي بيفتد و اين امر سبب مشهور شدن او شد كه تحول عظيمي را در فيزيك ايجاد كرد. و كپلر هنگامي كه به دستياري تيگو براهه منصوب شد اولين ماموريت او رصد مدار مريخ بود، و اين مدار مريخ بود كه باعث شد كپلر به معمّاهايي برخورد كند، و در حل اين معمّا ها قوانيني را تدوين نمود كه با استناد به اين قوانين توانست به اين پرسش ها پاسخ دهد. مردم هم عصر نيوتن و همچنين مردمان قبل از او هيچگاه با افتادن سيب از درخت نتوانستند به فكر نيروي گرانشي بيفتند و مانند نيوتن شوند.
تي دانشمندان هم عصر كپلر مانند تيگو براهه و حتي دانشمندان ومنجمان قبل از او كه مشغول رصد مدار سيارات بودند، نتوانستند مانند كپلر در مورد مدار سيارات اين گونه فكر كنند.

منابع:

طرح فيزيك هاروارد نوشته هولتون/راذرفورد/واتسون
فيزيك پايه جلد چهارم نوشته ج بلت
جغرافياي رياضي(زمين در فضا) نوشته دكتر تقي عدالتي

احمد شكيب - www.parssky.com

کریمی که جهان پاینده دارد               تواند حجتی را زنده دارد

 

دانلود پروژه و کارآموزی و کارافرینی

سه شنبه 17 بهمن 1391  5:34 PM
تشکرات از این پست
mohamadaminsh
mohamadaminsh
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1389 
تعداد پست ها : 25772
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:نجوم و اختر شناسی



کهکشان حلزونی

مقدمه

کهکشان به مجموعه ستارگان ، گاز و غبار گفته می شود که با نیروی جاذبه کنار هم نگاه داشته شده اند. کوچکترین کهکشانها دارای عرضی برابر با چند صد سال نوری ، شامل حدود 100000 میلیارد سال ستاره هستند. بزرگترین کهکشانها تا 3 میلیون سال نوری عرض دارند و شامل بیش از 1000 میلیارد ستاره هستند. اشکال کهکشانها بر اساس شیوه‌ای طبقه بندی می شود که طبق شیوه طبقه بندی ستاره شناس آمریکایی ، ادوین هابل (1953- 1986) ، شکل یافته است. در مورد تکامل کهکشانها اطلاعات قطعی کمی در دست است. تنها مطلب مورد اطمینان این است که کهکشانها میلیاردها سال پیش به شکل توده‌ای از ابرهای گازی و غباری بوجود آمدند.
ادوین هابل ستاره شناس آمریکایی که سالها درباره کهکشانها مطالعه کرده آنها را به چهار قسمت تقسیم می‌کند:
1. کهکشان بیضوی
2. کهکشان مارپیچی یا حلزونی
3. کهکشان مارپیچی میله‌ای
4. کهکشان نامنظم

کهکشان مارپیچی یا حلزونی

50% از کل کهکشانها از نوع حلزونی هستند. آنها در مرکز خود دارای هسته کوچک و کروی می‌باشند، شکلهای متفاوتی دارند. ستارگان در این کهکشانها در هسته مرکزی و در بازوان مارپیچی متمرکز شده‌اند. چون بازوان مارپیچی دارای انحنا هستند به نظر می‌رسد که این ستارگان در حال چرخش هستند. کهکشان راه شیری و کهکشان امرأة المسلسله از این نوعند. هابل آنها را با توجه به درجه باز بودن بازوان به سه نوع اصلی تقسیم کرده است: کهکشان مارپیچی ، نسبتاً بزرگ و سنگین می‌باشند. تعداد زیادی از ستارگان کاملا از قرص مرکزی دور هستند و به صورت خوشه‌های کروی متمرکز شده‌اند. یک کهکشان مارپیچی شامل چند خوشه کروی است که در فضای اطراف قرص پراکنده شده‌اند.

کهکشان مارپیچی میله‌ای

حدود 30% از کهکشانهای جهان از این نوعند. آنها دارای دو بازو مانند میله به سمت خارج می‌باشند و این میله سبب نامگذاری نام کهکشان شده است. هابل کهکشانهای مارپیچی میله‌ای را به 5 گروه تقسیم می‌کند: مارپیچیهای میله‌ای از نظر جرم ، تابندگی ، هاله و توزیع گاز و غبار ، شبیه مارپچیهای معمولی هستند.

کهکشان نامنظم

حدود یک چهارم کهکشانها ، نامنظم هستند. آنها شکل هندسی خاصی ندارند. غالبا کوچک و جرمی به اندازه یک هزارم جرم یک کهکشان بیضوی دارند. کهکشانهای نامنظم معمولا از ستارگان جوان ، روشن و تعداد بسیار کمی ستارگان پیر تشکیل شده است. این کهکشانها تحت تأثیر نیروی گرانش کهکشانهای مارپیچی هستند. ابرهای ماژلانی از این نوعند.

کریمی که جهان پاینده دارد               تواند حجتی را زنده دارد

 

دانلود پروژه و کارآموزی و کارافرینی

سه شنبه 17 بهمن 1391  5:34 PM
تشکرات از این پست
mohamadaminsh
mohamadaminsh
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1389 
تعداد پست ها : 25772
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:نجوم و اختر شناسی


بازهم دورترين جرم عالم

در فاصله كمتر از دو هفته ركورد دورترين جرم رصد شده كيهان دوبار شكسته شد هنوز دوهفته از زماني كه اخترشناسان خبر كشف دورترين اجرام رصد شده عالم با انتقال به سرخي در حدود 7 و با كمك تلسكوپ فضايي هابل و تلسكوپهاي كك ، را اعلام كردند نمي گذرد كه اين بار گروهي ديگر از اخترشناسان موفق شدند با كمك يكي تلسكوپهاي VLT در مجموعه رصدخانه هاي جنوبي اروپا بار ديگر اين ركورد را شكسته و جرم دورتري را به دام بياندازند.
رازر پلو (Roser Pello) و تيم همكارانش يك كهكشان دوردست را با انتقال به سرخي معادل 10 رصد و ثبت كردند. چنين انتقال به سرخي معادل آن است كه نور اين جرم رصد شده، زماني سفر خود را به سوي زمين آغاز كرده است كه جهان تنها 460 ميليون سال را از زمان مهبانگ پشت سر گذاشته و سن عالم در آن هنگام تنها 5/3 درصد سن فعلي عالم بوده است. بنابراين اين جرم به دوره اي تعلق دارد كه عصر تاريكي كيهاني به تازگي به پايان رسيده و نور ستاره ها و كهكشانها توانسته اند سفر خود را در ميان فضا زمان اغاز كنند.
براي رصد اين جرم دوردست نيز همانند نمونه قبلي از يك ساختار طبيعي استفاده شده است . خوشه كهكشاني ابل 1835 در صورت فلكي سنبله كه در بين راه اين كهشان دوردست و زمين قرار دارد همانند يك عدسي كيهاني باعث تقويت نور اين كهكشان شده است. اگر اين خوشه كهكشاني در مسير زمين و كهكشان نويافته قرار نداشت براي رصد آن با رصدخانه اي همانند VLT نيازمند قطر دهانه اي معادل 40 تا 80 متر مي بوديم.
رصد چنين اجرام دوردستي تنها به دليل دوري و فاصله آنها مشكل نيست بلكه به دليل تغيير انرژي كه در طول موج آن صورت مي گيرد داراي انرژي كمتري بوده و لذا رصد آن نسبت به اجرام هم فاصله اي كه بنابر فرض انتقال به سرخ در مورد آنها رخ ندهد بسيار مشكل تر خواهد بود .
بررسي اجرام با انتقال به سرخ بالا كه در واقع سفيراني از آغاز خلقت به شمار مي روند براي بررسي ساختار ابتدايي كيهان بسيار مهم به مشار مي رود.

www.nojum.ir

کریمی که جهان پاینده دارد               تواند حجتی را زنده دارد

 

دانلود پروژه و کارآموزی و کارافرینی

سه شنبه 17 بهمن 1391  5:34 PM
تشکرات از این پست
mohamadaminsh
mohamadaminsh
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1389 
تعداد پست ها : 25772
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:نجوم و اختر شناسی



تلسكوپي از گاز

دانشمندان موفق به استفاده از ابرهاي گازي به عنوان تلسكوپي عظيم شده اند.
اخترشناسان روشي را يافته اند كه به كمك آن مي توانند با به دام انداختن ابرهاي گازي در فضا از آن براي ساخت تلسكوپي غول پيكر بهره گيرند.تلسكوپي قوي تر از هر تلسكوپ ديگري كه تا كنون توسط بشر سلاخته شده است.با كمك اين ابزار ، اخترشناسان مي توانند نگاهي دقيق به حاشيه سياهچاله ها بياندازند. جايي كه تا كنون از تير راس رصدهاي اخترشناسان پنهان مانده است.
اين روش بسيار جذاب در مقاله اي كه گروهي از محققان موسسه CSIRO (مركز مطالعات استراليا) ، دانشگاه آدلايد و موسسه اي پژوهشي در هلند به چاپ رسانده اند مورد بررسي قرار گرفته است.اين مقاله براساس كارهاي رصدي انجام شده هيلي بيگنال ،است .وي دانشجوي دوره دكتري بوده و هم اكنون با VLBI همكاري مي كند.رصدهاي وي با كمك آرايه تلسكوپهاي راديويي استرالياCSIRO در شرق استراليا به انجام رسيده است.
با كمك تكنيك جديد ارايه شده اخترشناسان قادر خواهند بود جزيياتي در حدود 10 ميكر ثانيه قوس را تفكيك كنند.اين قدرت تفكيك عظيم معادل آن است كه از روي زمين يك حبه قند را برروي سطح ماه آشكار كنيم.اين توانايي خيره كننده كه تقريبا 10 هزار برابر بيش از توانايي تلسكوپ فضايي هابل است ، دانشمندان را قادر مي سازد تا جزيياتي تا 100 برابر از كم سوترين اجرام عالم را آشكار كنند. هدف اصلي طرح جديد بررسي جزييات جديد در خصوص سياهچاله هاي بزرگ و نحوه تشكيل جت هاي عظيم ماده در اطراف سياهچاله است كه تا ميليونها سال نوري در فضا امتداد مي يابند. با كمك تكنيك جديد دانشمندان مي توانند تا فاصله يك سوم سال نوري از منبع اين جتها نفوذ كنند و به اطلاعات ارزشمندي در خصوص اندازه جت ها در محل شكل گيري خود، الگوي ميدانهاي مغناطيسي و نحوه تغييرات فعاليت اين جتها در طول زمان دست يابند.هدف ديگري كه اخترشناسان مي توانند با كمك اين تكنيك، به بررسي آن بپردازند، بررسي سياهچاله هاي مركز تپ اخترهاي دوردست است.
اساس تكنيك جديد همان پديده اي است كه باعث چشمك زدن ستاره ها در جو زمين مي شود.كهكشان ما نيز داراي جوي نامريي است كه همانند لايه اي ظريف از ذرات باردار فضاي ميان ستاره اي را پر كرده است. عدم يكنواختي اين ساختار گازي عظيم موجب شده است تا در نواحي از اين محيط، مجموعه گازها به شكل عدسيهايي از جنس غبار درآيند و موجب متمركز شدن يا واگرايي امواج راديويي گردند كه از منابع بسيار دوردست به سمت ما در حركتندو به دين ترتيب باعث مي شود تا اين منابع به شكل متناوب ضعبفتر و يا قوي تر از آنچه واقعا هستند به نظر آيند.اين فرايند باعث ايجاد نوعي چشمك زدن يا برق زدن اين اجرام دور دست مي شود. همانند جو زمين كه چشمك زدن تنها براي منابع نوري نقطه اي و بسيار دور رخ مي دهد ، در مقياس بزرگ نيز اين پديده تنها براي منابع بسيار دور رخ مي هد. منابعب كه آنقدر دور باشندكه تنها به شكل منبعي نقطه اي به نظر آيند. تپ اخترها در چنين موقعيتي قرار دارند و اين پديده براي آنها رخ مي دهد.
چشمك زدن تپ اخترها بسيار آهسته تر از ستاره ها رخ مي دهد. بنابر تعريف تغييراتي كه در بازه كمتر از يك روز به وقوع بپيوندد را سريع در نظر مي گيريم و البته تا كنون چشمكهايي با نرخ دو يا سه بار در ساعت نيز رصد شده است.
ميزان تغييرات در شدت و ضعف سيگنالها كه در اثر اين پديده رخ مي دهد، بسيار متنوع است و وابسته به منابع راديويي، اندازه ساختار ابر غباري ، سرعت حركت زمين و جهت حركت زمين در مدار خود به دور خورشيد و همچنين سرعت و جهت حركت ابر گازي در فضا تغيير مي كند.محققان هم اكنون به الگوي تغييرات اين امواج راديويي در خلال يك سال پي برده اند و با كمك اين الگو آنها مي توانند تصويري دوبعدي از نواحي منتشر كننده امواج راديويي در يك تپ اختر تهيه كنند. پژوهشهاي اخير برروي تپ اختري به نام PKS 1257-326 متمركز شده بود و الگوي چشمك زني يكساله اي براي آن كشف شد پيش از اين نيز دو مورد الگوي تغيير ساليانه چشمك زني در مورد دو تپ اختر ديگر كشف شده بود اما مورد اخير تاخير فازي بين دو طول موج 8/4 گيگا هرتز و 4/8 گيگاهرتز را از خود به نمايش مي گذاشت. اخترشناسان معتقدند اين فركانسهاي بالا مربوط به عمق بيشتري از درون جت ها است يعني در واقع دلالت بر شواهدي در اعماق جت ها دارد جزيياتي كه از نظر بزرگي معادل 10 ميكر ثانيه قوس است بنابراين نقشه اي دوبعدي در حد دقت ميكرو ثانيه قوس از اين منابع به دست آمده است.امواج دريافتي از اين تپ اختر در يك بازه 45 دقيقه اي تغييرات شدتي معادل 40% از خود به نمايش مي گذارند و اين بدان معني است كه صفحه هاي گازي تاثير كننده بر اين تپ اختر در فاصله اي حدودا 50 سال نوري از زمين قرار دارد. اين روش در صورتي كه بتوان از ان در بررسي تعداد زيادي از تپ اخترها استفاده كرد مي تواند درچه هاي جديدي به شناخت تپ اخترها بگشايد اگرچه به نظر مي رسد كه به دليل مقدار كماين گازها در اطراف زمين عملا تعداد زيادي از اين منابع را نمي توان با اين روش مورد بررسي قرار داد.

www.nojum.ir

کریمی که جهان پاینده دارد               تواند حجتی را زنده دارد

 

دانلود پروژه و کارآموزی و کارافرینی

سه شنبه 17 بهمن 1391  5:38 PM
تشکرات از این پست
mohamadaminsh
mohamadaminsh
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1389 
تعداد پست ها : 25772
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:نجوم و اختر شناسی



تندبادهاي عظيم كهكشاني

چاندرا و هابل تصويري تركيبي از بادهاي كهكشاني در قلب NGC 3079 آشكار كرده اند.
در تصور حيرت انگيزي كه با كمك تركيب دو تصوير نور مريي و پرتوهاي ايكس از كهكشان NGC 3079 به دست آمده است تندبادكهكشاني عظيمي آشكار شده است در اين تصوير نقاط آبي رنگ را تلسكوپ فضايي پرتوX چاندرا و نقاط قرمز و سبز را تلسكوپ فضايي هابل از اين ناحيه تهيه كرده است.
در اين تصور تركيبي، دو ستون از گازهاي داغ مشخص شده است كه در بخش مركزي اين تصوير ساختاري نعل اسبي شكل را ايجاد كرده اند. بخشي از اين گازها دمايي در حد 10 هزار درجه سلسيوس دارند در حاليكه بخش ديگر اين ستونهاي گازي تا 10 ميليون درجه سلسيوس ملتهب شده است. به نظر مي رسد اين ساختار نتيجه اي از وزش يك تند باد مهيب در مركز اين كهكشان باشد.اين تندباد عظيم حجمهاي عظيمي از گاز را از مركز اين كهكشان جدا كرده و در نتيجه حفره اي از گازهاي سرد در مركز اين ناحيه به وجود آمده است و گازهايي كه توسط اين تند باد از كهكشان جدا شده اند در طول اين شكاف به هم فشرده شده و دماي آنها افزايش يافته و در امتداد ساختاري رشته مانند متراكم شده و در نهايت اين ساختار نعل اسبي را تشكيل داده اند.
وسعت اين تند باد عظيم را مي توان در ناحيه سهمي شكل مركز تصوير مشاهده كرد.چنين تندباد هاي عظيمي، نظير آنچه در قلب اين كهكشان تفكيك شده است احتمالا ناشي از فعاليتهاي سياهچاله ابر پر جرم مركزي كهكشان و يا زنجيره اي از انفجارهاي ابر نواختري در اين ناحيه بوده است. بررسي اين ساختارها در تعيين سير تحول كهكشان بسيار مهم است چراكه اين تندبادها نقش مهمي در تولد ستارگان جوان و توزيع آنها در كهكشانها ايفا مي كنند و در همين حال به جداسازي عناصر سنگين و سبك و پراكندگي انها در نواحي مختلف كهكشان ياري مي دهند.
تصوير اخير نشان داد كه دانشمندان تا كنون در تخمين جرمي از گاز كه با كمك اين تندباد ها منتقل مي شده است، دچار اشتباه بوده و مقدار آن را بسيار كمتر از آنچه كه هست برآورد مي كرده اند.

www.nojum.ir

کریمی که جهان پاینده دارد               تواند حجتی را زنده دارد

 

دانلود پروژه و کارآموزی و کارافرینی

سه شنبه 17 بهمن 1391  5:38 PM
تشکرات از این پست
mohamadaminsh
mohamadaminsh
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1389 
تعداد پست ها : 25772
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:نجوم و اختر شناسی


تلسكوپي از گاز

دانشمندان موفق به استفاده از ابرهاي گازي به عنوان تلسكوپي عظيم شده اند.
اخترشناسان روشي را يافته اند كه به كمك آن مي توانند با به دام انداختن ابرهاي گازي در فضا از آن براي ساخت تلسكوپي غول پيكر بهره گيرند.تلسكوپي قوي تر از هر تلسكوپ ديگري كه تا كنون توسط بشر سلاخته شده است.با كمك اين ابزار ، اخترشناسان مي توانند نگاهي دقيق به حاشيه سياهچاله ها بياندازند. جايي كه تا كنون از تير راس رصدهاي اخترشناسان پنهان مانده است.
اين روش بسيار جذاب در مقاله اي كه گروهي از محققان موسسه CSIRO (مركز مطالعات استراليا) ، دانشگاه آدلايد و موسسه اي پژوهشي در هلند به چاپ رسانده اند مورد بررسي قرار گرفته است.اين مقاله براساس كارهاي رصدي انجام شده هيلي بيگنال ،است .وي دانشجوي دوره دكتري بوده و هم اكنون با VLBI همكاري مي كند.رصدهاي وي با كمك آرايه تلسكوپهاي راديويي استرالياCSIRO در شرق استراليا به انجام رسيده است.
با كمك تكنيك جديد ارايه شده اخترشناسان قادر خواهند بود جزيياتي در حدود 10 ميكر ثانيه قوس را تفكيك كنند.اين قدرت تفكيك عظيم معادل آن است كه از روي زمين يك حبه قند را برروي سطح ماه آشكار كنيم.اين توانايي خيره كننده كه تقريبا 10 هزار برابر بيش از توانايي تلسكوپ فضايي هابل است ، دانشمندان را قادر مي سازد تا جزيياتي تا 100 برابر از كم سوترين اجرام عالم را آشكار كنند. هدف اصلي طرح جديد بررسي جزييات جديد در خصوص سياهچاله هاي بزرگ و نحوه تشكيل جت هاي عظيم ماده در اطراف سياهچاله است كه تا ميليونها سال نوري در فضا امتداد مي يابند. با كمك تكنيك جديد دانشمندان مي توانند تا فاصله يك سوم سال نوري از منبع اين جتها نفوذ كنند و به اطلاعات ارزشمندي در خصوص اندازه جت ها در محل شكل گيري خود، الگوي ميدانهاي مغناطيسي و نحوه تغييرات فعاليت اين جتها در طول زمان دست يابند.هدف ديگري كه اخترشناسان مي توانند با كمك اين تكنيك، به بررسي آن بپردازند، بررسي سياهچاله هاي مركز تپ اخترهاي دوردست است.
اساس تكنيك جديد همان پديده اي است كه باعث چشمك زدن ستاره ها در جو زمين مي شود.كهكشان ما نيز داراي جوي نامريي است كه همانند لايه اي ظريف از ذرات باردار فضاي ميان ستاره اي را پر كرده است. عدم يكنواختي اين ساختار گازي عظيم موجب شده است تا در نواحي از اين محيط، مجموعه گازها به شكل عدسيهايي از جنس غبار درآيند و موجب متمركز شدن يا واگرايي امواج راديويي گردند كه از منابع بسيار دوردست به سمت ما در حركتندو به دين ترتيب باعث مي شود تا اين منابع به شكل متناوب ضعبفتر و يا قوي تر از آنچه واقعا هستند به نظر آيند.اين فرايند باعث ايجاد نوعي چشمك زدن يا برق زدن اين اجرام دور دست مي شود. همانند جو زمين كه چشمك زدن تنها براي منابع نوري نقطه اي و بسيار دور رخ مي دهد ، در مقياس بزرگ نيز اين پديده تنها براي منابع بسيار دور رخ مي هد. منابعب كه آنقدر دور باشندكه تنها به شكل منبعي نقطه اي به نظر آيند. تپ اخترها در چنين موقعيتي قرار دارند و اين پديده براي آنها رخ مي دهد.
چشمك زدن تپ اخترها بسيار آهسته تر از ستاره ها رخ مي دهد. بنابر تعريف تغييراتي كه در بازه كمتر از يك روز به وقوع بپيوندد را سريع در نظر مي گيريم و البته تا كنون چشمكهايي با نرخ دو يا سه بار در ساعت نيز رصد شده است.
ميزان تغييرات در شدت و ضعف سيگنالها كه در اثر اين پديده رخ مي دهد، بسيار متنوع است و وابسته به منابع راديويي، اندازه ساختار ابر غباري ، سرعت حركت زمين و جهت حركت زمين در مدار خود به دور خورشيد و همچنين سرعت و جهت حركت ابر گازي در فضا تغيير مي كند.محققان هم اكنون به الگوي تغييرات اين امواج راديويي در خلال يك سال پي برده اند و با كمك اين الگو آنها مي توانند تصويري دوبعدي از نواحي منتشر كننده امواج راديويي در يك تپ اختر تهيه كنند. پژوهشهاي اخير برروي تپ اختري به نام PKS 1257-326 متمركز شده بود و الگوي چشمك زني يكساله اي براي آن كشف شد پيش از اين نيز دو مورد الگوي تغيير ساليانه چشمك زني در مورد دو تپ اختر ديگر كشف شده بود اما مورد اخير تاخير فازي بين دو طول موج 8/4 گيگا هرتز و 4/8 گيگاهرتز را از خود به نمايش مي گذاشت. اخترشناسان معتقدند اين فركانسهاي بالا مربوط به عمق بيشتري از درون جت ها است يعني در واقع دلالت بر شواهدي در اعماق جت ها دارد جزيياتي كه از نظر بزرگي معادل 10 ميكر ثانيه قوس است بنابراين نقشه اي دوبعدي در حد دقت ميكرو ثانيه قوس از اين منابع به دست آمده است.امواج دريافتي از اين تپ اختر در يك بازه 45 دقيقه اي تغييرات شدتي معادل 40% از خود به نمايش مي گذارند و اين بدان معني است كه صفحه هاي گازي تاثير كننده بر اين تپ اختر در فاصله اي حدودا 50 سال نوري از زمين قرار دارد. اين روش در صورتي كه بتوان از ان در بررسي تعداد زيادي از تپ اخترها استفاده كرد مي تواند درچه هاي جديدي به شناخت تپ اخترها بگشايد اگرچه به نظر مي رسد كه به دليل مقدار كماين گازها در اطراف زمين عملا تعداد زيادي از اين منابع را نمي توان با اين روش مورد بررسي قرار داد.

www.nojum.ir

کریمی که جهان پاینده دارد               تواند حجتی را زنده دارد

 

دانلود پروژه و کارآموزی و کارافرینی

سه شنبه 17 بهمن 1391  5:38 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها