ظاهراً بشر موفق شده است حداقل يکي از خطرات جهاني، يعني سوراخ لايه ازن را در واقع رفع کند:. به گزارش محققان ممنوعيت استفاده از مواد مضر تأثير قابل رؤيتي داشته است.
جهان ظاهراً در پي آن است که خطر جهاني سوراخ لايه ازن را رفع کند.
تصوير سوراخ لايه ازن (آبي و بنفش) در سال 1979 (سمت چپ) و در سال 2009
با وجود ممنوعيت مواد شيميايي مضر براي ازن در سال 1987، اين سوراخ در لايه ازن بر فراز قطب جنوب همچنان بزرگ باقي ماند، زيرا غلظت مواد شيميايي در استراتوسفر هنوز تا اواسط دهه 90 افزايش داشت. در حال حاضر دانشمندان اعلام کرده اند که مقادير ازن به دليل روند کاهشي استفاده از مواد بدون شک بهبود مي يابد.
در سال 1987 دول 195 کشور در مونترال پيمان بستند که مواد شيميايي مضر براي ازن مثل هيدرات هاي فلوئور ـ کلر ـ کربن را ديگر توليد و به عنوان مواد برودتي و در اسپري ها استفاده نکنند.
با اين حال ميزان اين مواد شيميايي در استراتوسفر هنوز تا اواسط دهه 90 افزايش داشت؛ از آن زمان اندازه گيري هاي انجام شده در کوه هوئن پيسن در اوبر بايرن آلمان يا يونگ فراون يوخ در کوه هاي آلپ سوئيس نشان مي دهند که مقادير کلر به دليل اين پيمان به آرامي کاهش مي يابد.
البته مدت هاي مديدي معلوم نشد که آيا مقادير بهبود يافته ازن بي شک از طريق روند کاهشي استفاده از مواد ممنوعه قابل توضيح است و در نتيجه به عنوان موفقيت پروتکل مونترال توصيف مي شود يا نه.
يک گروه از محققان به سرپرستي يورگ مدر از ETH زوريخ اينک با يک روش آماري اين امر را مستند ساخته اند.
علت کمي پيچيده است، زيرا تغيير آب و هوا، فوران آتشفشان پيناتوبو در سال 1991، فعاليت هاي متغير خورشيد و يک سري زمستان هاي سرد نيز بر لايه ازن تأثير داشتند.
سوئيسي ها اين عوامل را به تدريج از روي داده هاي 116 ايستگاه اندازه گيري در سرتاسر جهان به دست آورده اند. بعد از تجزيه و تحليل مشخص شد که در 89 ايستگاه روند تغييرات مقادير ازن از طريق مقادير مؤثر پيوند هاي کلر در اتمسفر به بهترين وجه قابل توضيح است.
عکس درب ساخته شده از طلا توسط ایرانیها برای حرم امام حسین ع
برگردان: خدیجه کاظم علیلو