به گزارش خبرگزاری مهر، جیم هندرسون ۶۲ ساله که دلبستگی زیادی به شفقهای شمالی دارد در مدت ۲۰ سال عکسبرداری از این نمایش شگفت انگیز آسمان شمالی مجموعه ای شامل ۵ هزار عکس از ۳۵۰ مورد از این پدیده طبیعی را ارائه کرده است.
اما عکسهای این عکاس ویژگی خاصی دارند به طوریکه جیم هندرسون برای گرفتن این عکسها نیازی نداشته است که سفرهای طولانی در میان یخهای ایسلند، کانادا، نروژ و سوئد انجام دهد بلکه تمام این تصاویر را در انگلیس و حتی بعضی از آنها را از خانه روستایی خود در اسکاتلند گرفته است.
درحقیقت این عکاس طولانی ترین سفری که برای عکسبرداری از شفقهای شمالی انجام داده است کمتر از چند مایل برای رسیدن غرب “آبردین” بوده است.
وی در این خصوص گفت: “وقتی این طاق نورانی بالای سر شما است شبیه به یک چتر آفتابی عظیم مخلوطی از رنگهای سبز کمرنگ، آبی و زرد به نظر می رسد. در بالای این چتر رنگارنگ شما سمت الراس آسمان را می بینید.”
جیم هندرسون ادامه داد: “یک شب در سال ۱۹۸۶ بود من بیرون رفتم و از ستاره دنباله دار هالی عکس گرفتم و به این ترتیب علاقه خود را به آسمان کشف کردم. سپس در ابتدای سال ۱۹۸۹ یکی از دوستانم به من گفت که آیا دوست دارم شفق شمالی بزرگ را ببینم. پس از دیدن آن شفق بزرگ با خود عهد بستم که از این نورهای آسمانی عکس بگیرم و از آن روز به بعد حتی یک لحظه نیز دست از این کار برنداشته ام.”
به گزارش دیلی میل، شفق بزرگ ۱۹۸۹ یک چرخه بزرگ از شفقهای شمالی بود که تا سال ۱۹۹۰ نیز ادامه یافت. شفقهای شمالی در اثر ذرات بارداری که از خورشید می رسند و در قطبهای شمال و جنوب جذب نیروی مغناطیسی زمین می شود به وجود می آیند.
انرژی که در اثر برخورد این ذرات باردار به اتمسفر زمین در ارتفاع حدود ۱۵۰ کیلومتری آزاد می شود این نمایشهای دیدنی نورها را ارائه می کند.
چرخه بزرگ بعدی شفقهای قطبی در سال ۲۰۱۲ است. در دوره سال ۲۰۱۲ فعالیت خورشیدی به حداکثر میزان خود می رسد که به آن “ماکزیمم خورشیدی” می گویند. در این سال میدانها بر روی استوای این ستاره سریعتر از نیروی مغناطیسی در قطبهای خورشید می چرخند.
این نورها در ارتفاعات بالای زمین تقریبا در ارتفاع حدود ۴۰ مایلی (۴/۶۴ کیلومتری) و در برخی موارد در ارتفاع ۶۰۰ مایلی (۹۶۵ کیلومتری) تشکیل می شوند.
چرخه خورشیدی هر ۱۱ سال یکبار به اوج خود می رسد آخرین ماکزیمم خورشیدی در سال ۲۰۰۰ رخ داد و دانشمندان ناسا پیش بینی کردند که ماکزیمم بعدی در سال ۲۰۱۲ رخ می دهد که بزرگترین ماکزیمم از سال ۱۹۵۸ خواهد بود.
در سال ۲۰۱۲ شدت شفقهای شمالی آنچنان زیاد است که حداکثر تا شهر رم می توانند دیده شوند.
جیم هندرسون اظهار داشت: “امروز دیگر ستاره شناسان افسانه ای را که نشان می دهد شفقهای شمالی نمی توانند در انگلیس دیده شوند رد کرده اند. من امیدوارم بتوانم تصاویری تماشایی از شفقهای دوره سال ۲۰۱۲ بگیرم.”
نورپردازی در آسمان
این اثرات شفقهای شمالی را جیم هندرسون در ۲۱ ژانویه ۲۰۰۵ در نزدیک خانه خود در آبردین گرفته است
اول می ۱۹۹۰
ستارگان کم نور در میان آسمان طلایی و ارغوانی “رویال دیساید” در آبردینشایر انگلیس
۲۰ نوامبر ۲۰۰۳
شفقها در اثر برخورد ذرات باردار خورشیدی به میدان مغناطیسی زمین ایجاد می شوند
اول می ۱۹۹۰
جیم هندرسون ۴۰ ساعت در هفته با صبر و شکیبایی برای شکار این تصاویر دیدنی وقت صرف می کرد
نوامبر ۲۰۰۷
یک طاق سبز با کنتراسی از نور قرمز در آسمان آبردینشایر
آسمان این منطقه رقیب آسمانهای کوهستانهای کانادا و جنگهای تونداری قطب شمال است
این تصویر زیبا در آوریل ۲۰۰۶ گرفته شده است
منبع: خبر گزاری مهر
|