آشنایی با خواص دارویی گیاه زردچوبه Turmeric
زردچوبه سرشار از نیاسین، کلسیم، آهن، روی، مس، پتاسیم و منیزیم است و دارای ماده ای به نام کورکومین است که عامل رنگ زردچوبه و آنتی اکسیدانی قوی است که باعث سم زدایی در بدن می شود. کورکومین موجود در زردچوبه ضد سموم کبد، ضد التهاب و ورم، ضد دردهای رماتیسمی و التهابی است.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ، زردچوبه باعث افزایش ترشح انسولین و کاهش قند خون می شود و ادویه ای مناسب برای دیابتی هاست که به دلیل داشتن آنتی اکسیدان های قوی عامل مهمی در پیشگیری از انواع سرطان ها می تواند باشدزردچوبه در هندوستان و چین و نقاط حاره زمین میروید.
از کنار برگهای غلاف در قاعده ساقه، شاخههای کوچک و استوانهای شکل ضخیمی خارج میشود که بهصورت مورب در زمین فرورفته و هر یک ایجاد ریشه میکنند و مرتباً پایههای جدیدی بهوجود میآروند.
قسمت مورد استفاده این گیاه ساقه زیرزمینی آن است که پس از خارج کردن از زمین تمیز کرده و ریشههای آ نرا جدا میکنند و در آب جوش قرار میدهند و پس از تیمز کردن به مدت چند روز آن را خشک میکنند. زردچوبه رنگ زرد یا خاکستری مایل به قهوهای درد بوی آن معطر و طعم آن تلخ است.
زردچوبه گیاهی است از خانواده زنجبیل به ارتفاع حدود یک متر و نیم که دارای ساقه متورمی است. گلهای زردچوبه به صورت سنبله و به رنگ سبز مایل به زرد میباشد. زردچوبه در هندوستان و چین و نقاط حاره زمین میروید. از کنار برگهای غلاف در قاعده ساقه ، شاخههای کوچک و استوانهای شکل ضخیمی خارج میشود که به صورت مورب در زمین فرو رفته و هر یک ایجاد ریشه میکنند و مرتبا پایههای جدیدی بوجود میآورند.
قسمت مورد استفاده این گیاه ، ساقه زیرزمینی آن است که پس از خارج کردن از زمین تمیز کرده و ریشههای آنرا جدا میکنند و در آب جوش قرار میدهند و پس از تمیز کردن به مدت چند روز آنرا خشک میکنند. زردچوبه رنگ زرد یا خاکستری مایل به قهوهای دارد بوی آن معطر و طعم آن تلخ است.
ترکیبات شیمیائی:
زردچوبه دارای اسانسی مرکب از اسیدهای والرینیک، کاپرلیک و فلاندون میباشد و همچنین دارای سابی نین، سینئول، بورنئول و الکل تورمرول و ماده کورکومین میباشد که رنگ زرد زردچوبه بهعلت همین ماده کورکومین میباشد.
خواص داروئی:
زردچوبه از نظر طب قدیم ایرانی گرم و خشک است و برای استفاده درمانی میتوان آن را مانند چائی دم نمود و استفاده کرد البته جدیداً در بازار کانادا و آمریکا کپسول آن هم به بازار آمده است . زردچوبه دارای خواص درمانی زیر است:
۱) گرفتگی و انسداد صدا را باز میکند و برای تمیز کردن کبد بهکار میرود.
۲) مخلوط یک قاشق غذاخوری زردچوبه و یک قاشق انیسون و سرکه برای درمان یرقان مفید است.
۳) برای رفع دندان درد آن را در دهان انداخته و بجوید.
۴) زردچوبه بهترین داروی ضد تورم است و در اروپا و آمریکا از آن بدین منظور استفاده میکنند که میتوان از سه فنجان دمکرده زردچوبه در روز و یا مقدار ۲ کپسول سه بار در روز استفاده کرد.
۵) برای خشک کردن زخمها و رفع درد آنها میتوان گرد خشک زردچوبه را روی آنها ریخت.
۶) زردچوبه بادشکن، تصفیهکننده خون، تببر، محرک و انرژیزا میباشد.
۷) زردچوبه برای رساندن دمل نیز مفید است.
۸) خانمهائی که عادت ماهیانه آنها نامنظم است برای تنظیم آن باید از زردچوبه استفاده کنند.
۹) از زردچوبه برای درمان کمر درد، پشت درد و سینه درد نیز استفاده میشود.
۱۰) برای درمان اسهال و اسهال خونی حتماً از دمکرده زردچوبه استفاده کنید.
۱۱) زردچوبه در قدیم برای درمان رماتیسم و سل بهکار میرفته است.
۱۲) برای درمان التهاب لثه، زردچوبه را دمکرده و آن را قرقره کنید.
۱۳) تحقیقات اخیر دانشمندان نشان دادن است که زردچوبه از سرطان جلوگیری میکند بنابراین حتماً سعی کنید که در غذاها از زردچوبه استفاده کنید.
مضرات:
با تمام مزایای گفته شده باید اشاره کرد که زیادهوری در زردچوبه برای قلب مضر است ولی البته اگر آن را با لیمو ترش استفاده کنید اثرات مضر آن را خنثی میسازد.