سرپرست سازمان فضايي ايران (ايسا) با اعلام پرتاب سه ماهواره ملي ايران به فضا طي سال آينده، زمان تقريبي پرتابها و جزئياتي تازه از ماهواره هاي ساخته توسط محققان هوافضاي كشورمان را تشريح كرد.
دكتر حميد فاضلي با اشاره به ماهوارههاي رونمايي شده در روزهاي اخير درخصوص روند پرتاب آنها گفت: طبق برنامه، ماهواره «رصد يك» در اوايل سال آينده به فضا پرتاب ميشود؛ سپس ماهواره «فجر» و در نهايت ماهواره دانشجويي «نويد علم وصنعت» به فضا پرتاب ميشود؛ بنابراين با توجه به سخنان رييس جمهور در سال آينده چندين پرتاب خواهيم داشت.
ماهواره ملي «رصد يك» آماده پرتاب است
وي افزود: در حال حاضر ماهواره «رصد يك» كاملا آماده پرتاب است و ماهوارههاي «فجر» و «نويد علم و صنعت» نيز بايد مراحل آمادهسازي و آزمايشات سازگاري بين ماهواره و حامل را كه هم اكنون برنامهريزي شده پشت سر گذاشته و اصلاحاتي بر روي آنها اعمال شود و متخصصان هم تاييديه لازم را براي زيرسامانههاي مخابراتي، ارتباطي و تصويربرداري صادر كنند.
به گفته فاضلي، اين سه ماهواره، ماهواره هاي سنجشي هستند كه اگر چه ممكن است دقتهاي بالا نداشته باشند اما تكتك آنها حلقههاي از يك زنجيره بلوغ و اكتساب فناوري هستند كه توسط سازمان فضايي به صورت يكپارچه و سيستمي در يك نقشه راه محصولي و اكتساب فناوري مشخص مديريت ميشود.
ماهواره دانشجويي اميركبير با «سيمرغ» به فضا ميرود
وي با بيان اينكه تكتك ماهوارهها، دستاورد خاص خود را به دنبال دارند، تصرح كرد: به عنوان مثال، ماهواره دانشجويي اميركبير در زاويه خورشيد آهنگ توسط ماهواره بر سيمرغ به فضا پرتاب ميشود. پس از طي مراحل تكميلي، پرتاب آن به سالهاي بعد مي رسد چرا كه هم بايد خود ماهواره كامل شده وهم حامل آن توسعه يابد چرا كه اين ماهواره قرار است در زاويه ميل 98 درجه و در ارتفاعات بالاتر از ماهوارههاي ملي «اميد» و «رصد يك» پرتاب شود بنابراين ماهوارهبر بايد از توان بيشتر برخوردار بوده كه در حال توسعه است.
ماهواره سنجشي «فجر» در مراحل نهايي آمادهسازي
آزمايش فناوريهاي فضايي جديد ايران با پرتاب فجر
فاضلي در خصوص ويژگيهاي ماهواره «فجر» كه توسط ماهواره بر سفير 1A به فضا پرتاب مي شود، توضيح داد:علاوه بر اينكه اين ماهواره ماموريت سنجشي دارد، فناوريهاي جديدي را هم مورد تست قرار ميدهد به طوري كه يك رانشگر گاز سرد در ماهواره فجر استقرار پيدا كرده كه مدار اين ماهواره را در نقطه اوج به 400 كيلومتري رساند و ماهواره را در يك مدار دايروي قرار ميدهد كه باعث ميشود كه به لحاظ بالستيكي در فضاي ماوراي جو كه بسيار رقيق بوده و مولكولهاي هواي خيلي كم است نيروي پساي بالستيكي روي محموله خيلي كمترباشد؛ بنابراين باعث افزايش طول ماندگاري ماهواره در فضا به ميزان يك سال و نيم ميشود. همچنين تكنولوژيهاي جديدي هم در اين ماهواره مورد آزمايش قرار ميگيرد.
«نويد علم و صنعت» سال آينده به فضا ميرود
وي در خصوص ويژگيهاي ماهواره نويد علم و صنعت افزود: اين ماهواره داراي وزن 50 كيلوگرم است كه به ارتفاع 250 كيلومتري (حضيض) تا ارتفاع 370 كيلومتري (نقطه اوج) پرتاب ميشود كه زاويه پرتاب آن 55 درجه است كه سال آينده پس از تكميل به فضا توسط حامل سفير 1Aپرتاب ميشود.
ماهواره «ظفر» به مدار 500 كيلومتري پرتاب ميشود
سرپرست سازمان فضايي ايران با بيان اينكه ماهواره ظفر هم ماهواره دانشجويي دانشگاه علم و صنعت است، تصريح كرد: نمونه مهندسي ماهواره ظفر در مراسم روز فناوري فضايي رونمايي شد كه نياز به تكميل در سالهاي آينده دارد و در سالهاي بعد پرتاب خواهد شد.
وي افزود: اين ماهواره داراي وزن 100 كيلوگرم بوده و به ارتفاع 500 كيلومتري با 5 زاويه مداري 55 درجه پرتاب ميشود كه بناست در سالهاي آينده به فضا پرتاب شود. بنابراين هر يك از ماهوارهها، دستاورد خاص خود را دارد به طوري كه در ماهواره «ظفر» وزن محموله افزايش پيدا ميكند و در پرتاب آن از يك حامل جديد كه در حال حاضر در حال طراحي است استفاده ميشود كه ماهوارهبر «سيمرغ A 2 » خواهد بود.
پرتاب «ميمون فضانورد» با «كاوشگر» ايراني در اوايل سال آينده
سرپرست سازمان فضايي ايران (ايسا) در ادامه از از پرتاب «كاوشگر 4» بدون محموله زيستي جهت آزمايش زير سامانههاي آن در اسفند ماه سال جاري خبر داد.
فاضلي در گفتوگو با خبرگزاري دانشجويان ايران اظهار كرد: هدف پرتاب اين است كه صحت عملكرد زيرسامانههاي متعددي كه در اين كاوشگر پيشبيني شده و بعضا هم براي اولين بار مورد آزمايش قرار ميگيرد بررسي شود.
وي افزود: با بررسي نتايج اين پرتاب و اصلاحات و رفع عيوب احتمالي، پرتاب بعدي كاوشگر 4 با محموله زيستي اوايل سال آينده انجام خواهد شد.