سال گذشته گروهی از فیزیکدانان مجارستانی یک ذره ریز اتمی ر ا که قبل از این ناشناخته بود، پیشبینی کرده بودند. اخیرا محققان دانشگاه کالیفرنیا یک ذره احتمالی را کشف کردند که میتواند نشاندهندهی وجود نیروی پنجم در طبیعت باشد.
جاناتان فنگ اختر فیزیکدان دانشگاه کالیفرنیا در ایروین گفت:
دههها بود که ما چهار نیرو را میشناختیم: گرانش، الکترومغناطیس و نیروی هستهای قوی و ضعیف. اما اگر آزمایشات بیشتر نشان دهد که چیزی به نام نیروی پنجم هم وجود دارد آنگاه باید منتظر ایجاد دگرگونی بزرگی در درکمان از عالم باشیم. و نتایجی در زمینه تعامل نیروها و ماده تاریک در پی خواهد داشت.
فنگ و همکارانش نتایج آزمایشات صورت گرفته توسط آکادمی علوم مجارستان را مورد بررسی دقیق قرار دادهاند. آنها در تلاش بودند تا ردی از فوتونهای تاریک پیدا کنند. عقیده بر این است که فوتونهای تاریک میتواند سرنخ بسیار مهمی برای وجود ماده تاریک باشد.
دانشمندان تصور میکنند ماده تاریک ۸۵ درصد از کل ماده موجود در عالم را تشکیل میدهد با این حال این ماده نه نوری جذب میکند و نه نوری از خود ساطع میکند و به همین دلیل کشف مستقیم آن غیرممکن است. محققان مجارستانی پیشتر توانسته بودند شواهدی دال بر وجود ذرهای ناشناخته پیدا کنند که ۳۰ بار سنگینتر از الکترون است.
جاناتان فنگ در این باره میگوید:
آزمایشات انجام گرفته امکان اثبات وجود نیروی جدید را به محققان نمیداده است. در واقع آنها تنها رویدادهایی را مورد بررسی قرار داده بودند که نشانی از وجود یک ذره جدید دارد اما نمیتوانستند درک کنند که این یک ذره مادی است یا یک نیروی جدید است؟
فنگ و همکارانش در دانشگاه کالیفرنیا اخیرا نتایج مطالعه محققان مجارستانی در سال ۲۰۱۵ و یافتههای حاصل از مطالعات مشابه را مورد بازبینی قرار دادند. بررسیهای جدید، کشف بالقوه نیروی پنجم طبیعت را تایید میکند.
جاناتان و همکارانش میگویند:
محققان مجارستانی اطمینان نداشتند آنچه مشاهده میکنند، یک ذره ماده و یا یک ذره حامل نیرو است. اما تجزیه و تحلیلهای جدید نشان میدهد که این ذره جدید زیر اتمی نه یک ذره ماده و نه یک فوتون تاریک است، بلکه یک ذره حامل نور، محتملترین توضیح برای این بیقاعدگی فروپاشی رادیواکتیو است.
محققان در مطالعه جدید خود که به زودی در مجله Physical Review Letters منتشر میشود، نشان میدهند که این ذره مرموز احتمال یک پروتوفوبیک ایکس بوزون protophobic X boson است.
محققان در این باره میگویند:
ما تاکنون بوزونی با این ویژگیها مشاهده نکرده بودیم. ما همچنین این ذره را بوزون X نامگذاری کردیم زیرا X به معنی نامشخص است. آنها تصور میکنند که این ذره میتواند نیروی پنجم طبیعت و همچنین یک ماده و انرژی تاریک را نشان دهد.
وجود یک حوزه جداگانه از فیزیک توسط برخی از فیزیکدانان مطرح شده است؛ مدلی مغایر مدل استاندارد فیزیک که در آن ماده تاریک و نیروهای تاریک وجود دارند. این دو حوزه ممکن است با یکدیگر تداخل داشته باشند و احتمالا این ذره جدید نمونهای از این تعامل است. ممکن است این دو بخش با هم به وسیله ی تعاملات بنیادی پنهانی در ارتباط و تعامل باشند. این نیروی بخش تاریک میتواند خود را به عنوان نیروی پروتوفوبیک (protophobic) که نتیجهی آزمایش هانگرین بود، نشان دهد.