0

سياره مريخ(Mars)

 
nona66
nona66
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 765
محل سکونت : تهران

سياره مريخ(Mars)

سياره مريخ که به نام های بهرام و مارس (الهه جنگ) نيز خوانده می شود جرمی است کوچکتر از زمين با قطر متوسط 6776 کيلومترکه در ورای مدار زمين و در فاصله متوسط 227 ميليون کيلومتری خورشيد به دور آن گردش می کند. فاصله آن از کره خاکی ما در بهترين زمان (حالت مقابله مطلوب) به حداقل 56 ميليون کيلومتر می رسد. البته مقابله معمول اين سياره در هر 780 روز يکبار رخ می دهد. سياره سرخ در مدت 687 شبانه روز زمينی (تقريباً دو برابر سال زمينی) يکبار به دور خورشيد و در مدت 623/24 ساعت به دور خود گردش می کند. که البته اين مدّت به شبانه روز زمين بسيار نزديک است. جالب آن که ميل محوری آن نيز 4/23 درجه است که آن هم به ميل محوری زمين 5/23 درجه نزديک است. به همين دليل مريخ نيز همانند کره خاکی ما دارای فصول چهار گانه است که البته مدّت هر فصل تقريباً دو برابر مدّت زمان فصلهای زمينی است. دمای سطحی مريخ در نواحی استوايی اش و در گرم ترين ساعات شبانه روز به 26 درجه سانتيگراد و در سردترين زمان (پيش از طلوع خورشيد) تا 111ـ درجه سانتیگراد کاهش می يابد. دما در نواحی قطبی آن در سراسر سال به ندرت از 123ـ درجه سانتيگراد گرم تر می شود. مريخ دارای جوّی رقيق با فشاری حدود 01/0 فشار جویّ زمين است که عمدتاً از گاز دی اکسيد کربن تشکيل شده است. فشار اندک جوّ آن موجب می شود تا تغييرات دمايی آن زياد باشد. همچنين در اين فشار مايعات سريعتر تبخير خواهند شد. تصاوير تلسکوپی و مدار گردی مريخ وقوع توفان های کوچک و يا سراسری گرد و غبار را در جوّ آن آشکار ساخته اند. جالب آنکه گاهی اوقات ابرهای نازکی خصوصاً در نواحی قطبی آن تشکيل می شود. به دليل تشابه نزديک محيط مريخ با سياره ما از زمانهای دور اين سياره مورد توجّه بوده است و پيشرفت های فضايی کمک موثری به شناخت هر چه بيشتر اين سياره نموده است و تا کنون بيشترين پژوهش های بين سياره ای را به خود اختصاص داده است به طوريکه سفاين زيادی به اين سياره ارسال شده است و مريخ نشين های متعددی بر سطح آن فرود آورده و تحقيقات مهمی را در محيط آن به عمل آورده اند. کاوشگرهايی مانند مارينر4 (سال1964)، مارینر6و7 (سال1969)، مارس2،3و9 (سال1971)، مارس5و6 (سال1973)، وايکينگ1و2 (سال1975)، فوبوس (سال1988)، مارس ابزرور (سال1992)، مارس96 (سال1996)، مارس پت فايندر و مارس گلوبال سورویر(سال1996)، نوزومی و مدارگرد آب وهوایی مریخ (1998)، دیپ اسپیس2 (سال1999)، فرودگر قطبی مریخ (سال1999)، ادیسه2001مريخ (سال2001)، مارس اکسپرس(سال2003)، رهیابهای اکتشافی سطح مریخ (سال2003)، مدار گرداکتشافی مریخ (سال2005) و درسالهای آتی سفینه های فونیکس و مارس 2007 (سال2007) با هدف شناخت هر چه بيشتر محيط مريخ به اين سياره ارسال شده و می شوند.

سطح سرخ گون مريخ عوارضی مانند گودال های برخوردی شهاب سنگی، آتشفشانهای کوچک وبزرگ، دشتهای پهناور، کوهها و درّه های طولانی را در خود جای داده است. در قطبين مريخ نيز کلاهکهای يخی سفيد ديده می شود که جنس آنها از يخ خشک و يخ آب است و جالب آن که با تغيير فصول در مريخ تغيير اندازه می دهند. سياره مريخ دو قمر کوچک دارد که هر دوی آنها در سال 1877 توسط ستاره شناس آمريکايی آساف هال (Asaph Hall) کشف شدند. بزرگترين قمر مريخ فوبوس (ترس) نام دارد که با شکل نامنظم خود قطری معادل 28 × 23 ×20 کيلومتر دارد و در فاصله متوسط 9270 کيومتری سطح مريخ و در مدت 32/0 روز به دور آن گردش می کند. قمر ديگر با نام ديموس (وحشت) به سيب زمينی شباهت دارد و قطرآن 16 × 12 × 10 کيلومتراست. فاصله آن از مريخ 23400 کیلومتر بوده و در مدت 27/1 روز به دور آن گردش می نمايد. در سطح هر دو قمر گودالهاي برخوردی شهابسنگی به وفور يافت می شود و گمان می رود اين دو قمر سيارک های سرگردانی بودند که در گذشته های دور به دام جاذبه مريخ افتاده اند.
 

چهارشنبه 1 دی 1389  2:03 PM
تشکرات از این پست
javad1373
javad1373
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : آذر 1389 
تعداد پست ها : 235
محل سکونت : فارس

پاسخ به: سياره مريخ(Mars)

 

تصوير مدارگرد سريع السير مريخ : رسوبات آب مايع كه در گذشته بر روي سياره سرخ جاري بوده اند به وضوح ديده مي شود.
 
افتخاري ديگر براي سياره شناسان. دوباره فضاپيماي سريع السير مريخ غوغا به پا كرد. اين بار از سياره سرخ منظومه شمسي ما خبرهاي جالبي به گوش مي رسد. پس از ماموريت وايكينگ در سال 1970 اينك سريع السير مريخ نتايج كار خودش را براي ما بازگو مي كند. چندي پيش مهندسان ناسا با استفاده مارس اكسپرس با آغاز بررسي هائي در مورد يافتن شواهدي مبني بر وجود آب مايع بر روي مريخ به نتايج جالي رسيدند. اين مدارگرد با استفاده از دوربين مخصوص خود كه " مارسيس " نام دارد شروع به مشاهده لايه هاي زيرين مريخ كرد. دوربين مارسيس يكي از قوي ترين ابزاري است كه در تاريخ مدارگرد ها تا به حال مخصوص به فضاپيمائي ساخته شده است. شايد مهمترين و كار آمد ترين ابزاري مارس اكسپرس همين دوربين باشد. اين فضاپيما با استفاده از مارسيس امواجي بسيار قوي را به سطح مريخ ساتع مي كند. اين موج ها تا عمق چند صد متري زير سطح مريخ پيش مي روند و سپس به نحو جالبي بازتاب داده مي شوند. در همين حين مارس اكسپرس امواج بازتابي را دريافت كرده و با اين كار مي تواند مناطق زير سطح مريخ را تا عمق چند صد متري مشاهده نمايد. مارس اكسپرس در ماموريت اخير خود با استفاده از اين قابليت توانست تا ارتفاع يك كيلومتري زير سطح مريخ را مورد بررسي قرار دهد. در پي انجام اين آزمايش ها منطقه بسيار جالبي در زير سطح كشف شد. اين ناحيه شامل يك دهانه بزرگ بود كه در آن مقداري زيادي آب شيرين منجمد پيدا شد. اما چون تمام اين ناحيه در زير خاك بود فرصت تحقيق بيشتر از مارس اكسپرس در مورد اين دهانه و آبهاي شيرين موجود در آن گرفته شد. و حالا ما مي دانيم كه علاوه بر وجود عناصر فرعي آب شيرين هم بر روي مريخ وجود دارد. 

آبهاي شيرين منجمد در زير سطح مريخ كه توسط دوربين قدرتمند (مارسيس) مارس اكسپرس كشف شدند.
 
سريع السير مريخ علاوه بر اين يافته ها توانست با استفاده از سه ابزار نقشه برداري از سطح مريخ نمائي شگفت انگيز از منطقه اي را كه چندين ميليون سال قبل در آن آب روان وجود داشته است به نمايش بكشد. حدود صد ميليون سال پيش هواي مريخ مرطوب و گرم بوده است. اما نه به اندازه اي كه ما شاهد آن در زمين خودمان هستيم. در آن زمانهاي طولاني آب روان بر سطح سياره سرخ جاري بوده است. حتي گاهي اوقات به خاطر تجمع آب فراوان سيل به راه مي افتاده ولي دوام زيادي نداشته اند و آبها به سرعت تبخير مي شده اند.  در حال حاضر مقدار زيادي يخ معمولي در قطب جنوب مريخ ديده شده است. اما چيزي كه دانشمندان به دنبال آن هستند آب مايع است نه آب منجمد شده. آخرين شواهد حاكي از آن است كه آبهاي مايع تنها مدت كوتاهي بر روي مريخ وجود داشته اند و پس از گذراندن يك بازه زماني كوتاه سريعا از بين رفته اند. اكتشافاتي را كه مدارگرد مارس اكسپرس در اين روزها براي ما به دست آورده است به همين جا ختم نمي شود. دوربين نقشه بردار اين مدارگرد كه بازه فعاليتش در امواج فرو سرخ است " امگا " ناميده مي شود. امگا توانست رسوباتي از سولفاترا در منطقه اي كه كوه هاي آتش فشاني معدودي در آن وجود دارند بيابد. زماني كه آب مايع بر روي مريخ وجود داشته عناصري به صورت مخلوط در آن بوده اند كه پس از تبخير آبها رسوبات سولفاتي را كه ما حالا شاهد آنها هستيم بر جاي گذاشته اند. اما نكته جالب تر آنكه اين رسوبات در اطراف مناطق آتش فشاني مريخ پيدا شده اند. به معناي بهتر اينكه سياره شناسان مي گويند كه گرماي زياد ناشي از كوه هاي آتش فشاني باعث ذوب شدن آب منجمد در چند ميليون سال پيش شده است. اكنون اين كوه هاي آتش فشاني خاموش هستند. اما چيزي كه مسلم است اگر اين آتش فشان ها دوباره فعال شوند موجب ذوب يخهاي منجمد در مناطق خود مي شوند و ما دوباره شاهد آب مايع بر روي مريخ پس از صد ميليون سال هستيم. آيا اين اتفاق خواهد افتاد ؟ با اين يافته ها اكثر نظريه هائي كه در مورد دوران وجود آب بر روي مريخ ارائه گرديده اند بايد اصلاح شوند. از اين به بعد تاريخ وجود آب بر روي مريخ را بايد گونه اي ديگر نوشت.   

                       چنانکه گوهر پاک انسانی را خواهی یافت

 علم و ایمان را در هم بیامیز و فرزند پاکی به نام اسلام از او استخراج کن

 

دوشنبه 27 دی 1389  1:15 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها