پلنگ برفی (نام علمی: Uncia uncia) گربهسانی است که در کوههای مرتفع آسیای میانه، هیمالیا و تبت زندگی میکند.
این حیوان در سرده uncia (اونسیا) در زیر خانواده پلنگیان (شامل گربهسانان بزرگ همچونببر و شیر و پلنگ) قرار میگیرد. اونسیا (یا اونس) در زبانهای لاتین و فرانسه باستان و انگلیسی به معنای مکوچک» است که به گربههای کوچکی چون سیاهگوش گفته میشد. سرده اونسیا تنها یک عضو دارد که پلنگ برفی است.
پلنگهای برفی در مقایسه با گربههای بزرگ مانند ببر و شیر کوچکترند. بر روی پوست آنها روزتهای (خالهای رز شکل) تیره رنگ وجود دارد. ویژگیهای پلنگ برفی به گونهای متناسب با نواحی سرد و کوهستانی است: وزن آنها بین ۲۷ تا ۵۴ کیلوگرم و درازای آن ۷۵ تا ۱۳۰ (به طور میانگین ۹۰) سانتیمتر میباشد (برای تحرک آسانتر) و موهای آنها انبوه و بلند با رنگ زرد دودی و مایل به قهوهای برای دفع سرما) است. گوشهای این جانور برای دفع کمتر گرما، گرد و کوچک است و دم بلند به تعادل آن کمک میکند. پوزه کوچک، پیشانی برجسته و سوراخهای بینی بزرگ حیوان نیز با استنشاق هوای سرد و سنگین سازگاری یافتهاند. از دیگر ویژگیهای این پلنگ که در سایر گربههای بزرگ مشاهده نشده باید به صدای جیغ مانند (به سبب نداشتن خشکنای) و چشم سبز کمرنگ اشاره نمود.
هر چند برآورد میشود که ۳۵۰۰ تا ۷۰۰۰ قلاده در طبیعت و ۶۰۰ تا ۷۰۰ قلاده از این گربهسان در باغ وحش وجود دارد، به سبب خوی مرموز این گربه، به طور دقیق مشخص نیست که چه تعداد از آن در طبیعت یافت میشود.
