به گزارش مهر، در حاليكه ظهر روز سهشنبه هفته گذشته بر اثر ريزش مجدد معادن زغالسنگ هجدك در شهرستان راور چهار معدنچي اين معادن بار ديگر دچار سانحه شدند همچنان داستان اين سانحه ادامه دارد و حضور خانوادههاي معدنكاران در محل و نگراني آنها تداعي گر معدنكاران شيليايي است.
در اين حادثه تاكنون مرگ يك نفر از معدنچيان قطعي شده است و جسد وي روز بعد از حادثه در روز چهارشنبه از عمق 600 متري معدن هجدك بيرون كشيده شد اما متاسفانه پس از گذشت چهار روز همچنان سرنوشت سه معدنكار ديگر همچنان نامشخص است.
اين در حالي است كه به دليل عمق بسيار زياد معدن و شدت سانحه و عدم جريان هوا در اين قسمت از معدن و احتمال نشست گاز امكان زنده بودن سه معدنكار متاسفانه بسيار كم تخمين زده ميشود اما تلاشها در راستاي آوار برداري معدن و رسيدن به منطقه سانحه همچنان توسط امداد گران ادامه دارد.
تلاشها براي بيرون آوردن معدنكاران در حالي ادامه دارد كه خانوادههاي اين افراد در محوطه معدن همچنان در انتظار خارج كردن آنها از زير آوار معدن هستند.
خانواده كارگران با نگراني اوضاع را دنبال ميكنند
نكته قابل تامل اينكه گروه ايمني وزارت صنايع و معادن كه به صورت زميني به سمت اين معدن در حال انتقال بودند در ميانه راه دچار حادثه شده اند و هم اكنون اعضاي اين گروه امدادي و كارشناسان در يكي از بيمارستانهاي كرمان بستري شدهاند.
با اين وجود طبق اعلام مسوولان آوار برداري براي رسيدن به كارگران در اعماق معدن ادامه دارد و مطابق پيشرفت انجام شده به نظر ميرسد كه صبح جمعه به محل ريزش برسند.
شمال استان كرمان در شهرستانهاي زرند، راور و كوهبنان داراي معادن غني زغالسنگ است كه هزاران نفر از مردم اين مناطق در اين معادن در حال اشتغال هستند اما پس از واگذاري معادن زغالسنگ كرمان به بخش خصوصي و عدم رعايت نكات ايمني و استانداردها در برداشت زغالسنگ كارگران معادن كرمان طي دو سال اخير شاهد سوانح زيادي بوده اند به طوريكه قريب به سي نفر تاكنون در معادن زغالسنگ كرمان جان خود را از دست داده اند و دهها نفر نيز مصدوم شدهاند.
لزوم رعايت نكات ايمني در معادن
هر چند كه مسوولان پس از بروز هر حادثه در اين معادن بر لزوم رعايت نكات ايمني در معادن صحبتهاي زيادي را انجام داده اند اما در نهايت چند ماه بعد شاهد بروز سانحهاي جديد هستيم.
دليل عمده اين سوانح در معادن كرمان عمق بسيار زياد معادن زغالسنگ كرمان، عدم توجه صاحبان معادن در خصوص رعايت نكات ايمني و همچنين بهره برداري از رشهاي سنتي براي استخراج زغالسنگ است.
اين در حالي است كه به دليل كاهش بسيار زياد قيمت زغالسنگ در بازارهاي جهاني صنعت زغالسنگ با چالش مواجه شده است و ميزان قابل توجهي از زغالسنگ معادن كرمان در زرند و همچنين معادن دپو ميشود.
هر چند بسياري از كشورها به سمت جايگزين كردن سوخت پيش ميروند اما زغالسنگ همچنان در بسياري از صنايع همچنان سوخت غالب است و با توجه به اهميت زغالسنگ كرمان لزوم تحول در اين بخش بسيار مهم است و وقت آن رسيده كه مسوولان مربوطه پس از بروز سوانح غم انگيز در معادن كرمان سرانجام براي برطرف كردن مشكلات معادن كرمان چاره انديشي كنند.
بهره برداري سنتي مهمترين عامل سوانح است
مديركل كار و امور اجتماعي استان كرمان در اين خصوص در گفتگو با خبرنگار مهر در كرمان اظهارداشت: بازرسيهاي مداوم از معادن استان كرمان انجام ميشود و اين روال با جديت ادامه خواهد يافت.
سيد جواد منصوري در ادامه دليل اصلي بروز سوانح را عدم رعايت نكات ايمني دانست و ادامه داد: كارگران بايد در راستاي رعايت نقاط ايمني دقت بيشتري انجام دهند.
وي مهمترين دليل بروز سوانح در معادن كرمان را استخراج به روشهاي سنتي دانست و خواستار استفاده از روشهاي نوين روز شد.
منصوري اضافه كرد: افزايش آگاهي معدنكاران از موارد ايمني و كاهش آمار سوانح معادن استان از اهداف تعيين شده است.
افزايش سطح ايمني معادن كرمان ضروري است
رئيس مركز تحقيقات حفاظت بهداشت وزارت كار نيز در خصوص شرايط معادن كرمان با اشاره به وجود معادن فراوان در كرمان خواستار توجه بيشتر مسوولان در افزايش سطح ايمني معادن شد.
علي مصريان چندي پيش در سمينار ايمني معادن كرمان اظهار كرد: استان كرمان معادن بسياري را در خود جاي داده است كه با توجه به حجم معادن و تعداد كارگران معادن افزايش سطح ايمني معادن در كرمان ضروري است.
وي تصريح كرد: رويكرد استفاده از تكنولوژيهاي مدرن به جاي روشهاي سنتي در معادن الزامي است و مسوولان اين معادن بايد توجه بيشتر در خصوص ايمني معادن داشته باشند.
مصريان عنوان كرد: اميدوارم با آموزش و بهينه سازي صنايع، كاهش حوادث ناشي از كار در كشور انجام شود و كارگر و كارفرما براي آموزش نكات ايمني و بهينه سازي كارگاهها احساس تكليف كنند.