سوال – چرا ما باید کسانی را ببخشیم که نه تنها در سختی ها و مشکلات با ما همدردی نمی کنند بلکه با زخم زبان و بدبینی ما را آزار می دهند ؟ وقتی که این افراد می خواهند به سفر حج بروند به دنیال حلالیت هستند . با این افراد چکار باید بکنیم ؟ آیا حلالیت طلبیدن فقط برای سفر حج است ؟
پاسخ – افرادی هستند که کارشان آزار دادن و زخم زبان زدن است . و این کار را تکرار می کنند . در واقع سجیه او ظلم کردن است . کار این افراد با حلالیت درست نمی شود. ما دو نوع گناهکار داریم : یکی گناهکار شرمنده و پشیمان و یکی گناهکار مُصِر بر گناه . روایت داریم کسی که اصرار بر گناه می کند و بعد استغفرالله می گوید ، در واقع توبه را مسخره می کند . کاسبی بوده که چشم چران بوده است . وقتی خانم بدحجابی به مغاره می آمده نگاه می کرده و استغفرالله و لااله الاالله می گفته است . بعضی ها با ذکر هم گناه می کنند . یک روز او در حال حساب و کتاب بود و خانم بد حجابی وارد مغازه شد و شاگرد به استادش گفت : استاد ، یک استغفرالله آمده است ، اگر می خواهی نگاه کن . در حدیث داریم که توبه ی انسان بداخلاق قبول نمی شود . حلالیت طلبیدن باید از صمیم دل و منفعل باشد . پیامبر فرمودند : خداوند توبه ی انسان بداخلاق را قبول نمی کند . این حدیث در تمام کتب معروف آمده است .
اگر ما با خدا معامله بکنیم و این ظرفیت را داشته باشیم که این افراد بداخلاق را حلال کنیم ، برای خودمان خیلی خوب است . امیرالمومنین درنهج البلاغه به امام حسن (ع) می فرماید : کسی که تو را اذیت و آزار می دهد ، این آزار برای تو بزرگ جلوه نکند زیرا او به ضرر خودش و به نفع شما کار می کند . کسی که غیبت ما را می کند و آبروی ما را می برد ، اعمال خوب خودش را به پرونده ی ما می فرستد و اعمال بد ما را به پرونده ی خودش می برد . به بزرگی گفتند که فلانی غیبت شما را کرده است . این بزرگ مبلغی پول در پاکت گذاشتند و برای ایشان فرستادند . او گفت : این آقا به من محبت کرده است زیرا من گناه زیاد دارم . او گناهان من را به نامه ی عمل خودش برده است و اعمال خوب خودش را به نامه ی عمل من فرستاده است . اگر کسی ما را اذیت کرد در واقع می خواهد صبر ما را بسنجد و ما می توانیم از این بُعد به داستان نگاه بکنیم . ممکن است که در بعضی مواقع ما مظلوم واقع بشویم ولی در بعضی مواقع هم ما ظالم بوده ایم . ما در راه احقاق حق بایدعدالت را رعایت بکنیم . مثلا اگر کسی دست ما را قطع کرد ما باید دست او را قطع کنیم تا اینکه او را بکشیم . حتی نفرین هم باید از روی عدالت باشد . بهترین راه احقاق حق گذشت است . فردی مظلوم واقع شد و به ظالم نفرین کرد . خطاب شد :در اینجا تو مظلوم هستی و من می توانم دعای تو را مستجباب بکنم ولی در بعضی مواقع تو ظالم هستی و دیگران علیه تو نفرین کرده اند . حالا ما کدام دعا را مستجاب بکنیم ؟ او گفت : دعای هیچ کدام از ما را مستجاب نکن . هر چه تحمل ما بالاتر برود ظرفیت ما هم بیشتر می شود . امیرالمومنین ده ها بار غلام خودشان را صدا زدند ولی این غلام جواب نداد . امام نزد او رفت و گفت که چرا جواب من را نمی دهی . غلام گفت : من می خواهم شما را عصبانی کنم . حضرت فرمود : من شیطان را به خشم می آورم و تو را در راه خدا آزاد می کنم . من عصبانی نمی شوم . حلالیت فقط مربوط به سفر حج نیست ولی یک موردش همین است . ما از کسانی که زیاد با آنها سر و کار داریم باید حلالیت بطلبیم . هر وقت که ما حقی را ضایع کردیم باید حلالیت بطلبیم . بزرگی می فرمود : من هر چند روز یکبار از همسرم حلالیت می طلبم . اگر ما حلالیت نطلبیم در قیامت مشکل داریم .