در مورد آسمان و ستارگان شب و ماه چند آيه از قرآن را برايم تفسير كنيد دلم مي خواهد بدانم كه خدا در قرآن راجع به آسمان و ستارگان و ماه چه فرموده است تا به آن تفكر كنم ؟
آيات مباركه نسبت به آسمان و ستارگان و شب و ماه زياد است كه در اين مختصر نمي گنجد فقط به برخي از آن اشاره مي كنيم و مطالعه بقيه را به عهده حضرتعالي مي گذاريم .
الف : آسمان
1- روزي شما در آسمان است (1).
2-و هوالذي انزل من السماء ماءً (2) او خدايي است كه از آسمان آب نازل فرمود .
3-و لقد جعلنا في السماء بروجاً و زينا للناظرين (3) و همانا ما در آسمان برج هايي قرار داديم و آن را براي تماشاگران آراستيم .
4-و ما خلقنا السماء والارض و ما بينهما لاعبين (4) و ما آسمان و زمين و آنچه بين آندو است را بازيچه نيافريديم .
5-و زينا السماء الدنيا بمصابيح (5) و ما آسمان دنيا را با چراغهايي (ستارگان) زينت داديم . لازم به ذكر است كه 120 بار كلمه سماء (مفرد) و 190 بار سموات (جمع) در قرآن كريم آمده كه مطالعه آنها ماهها و سالها مطالعه لازم دارد تا بتوان قطره اي از اين درياي بي كران الهي چشيد .
ب – ستارگان – تعبيرات قرآن راجع به ستارگان 1-نجوم 2-كواكب 3-مصابيح
1-و هوالذي جعل لكم النجوم لتهتدوا بها في ظلمات البر و البحر (6) او كسي است كه براي شما ستارگان را قرار داد تا در تاريكي هاي خشكي و دريا بوسيله آنها هدايت شويد .
2-انا زينا السماء الدنيا بزينه الكواكب (7)
3-و اذا النجوم انكدرت (8) فاذا النجوم ...... (9) و اذا الكواكب انتثرت (10)
و زمانيكه ستارگان تيره شوند [فروريزند]پس وقتي كه ستارگان محو مي شوند . و زمانيكه ستارگان پراكنده شوند . كه قبل از قيامت همه ستارگان تاريك و خاموش شده و فرو خواهند ريخت .
شب در قرآن كريم شب (ليل ) 87 بار مفرد آمده و جمع آن (ليالي) 4 بار آمده .
1-و جعل الليل سكناً (1) و شب را وسيله آرامش شما قرار داد . هوالذي جعل لكم الليل لتسكنوا فيه (يونس 67)
2-و جعلنا الليل والنهار آيتين (2) و ما شب و روز را دو نشانه (از عظمت الهي) قرار داديم .
3-و هوالذي جعل لكم الليل لباساً (3) و او خدايي است كه شب را براي شما پوشش قرار داد .
4-كانوا قليلاً من الليل ... (4) افراد با تقوا مقدار كمي از شب را مي خوابيدند ( و بقيه را به عبادت مي پرداختند )
د-ماه – كلمه قمر (ماه) در قرآن كريم 27 بار آمده .
1-والقمر نوراً (5) ماه را نور قرار داد .
2-و من آياته الليل والنهار والشمس والقمر (6) از آيات الهي است شب و روز و خورشيد و ماه .
3-اقتربت الساعه وانشق القمر (7) قيامت نزديك شد و ماه شكافت . يعني هنگام قيامت ماه نيز مي شكافد و پاره پاره مي شود .
اينها نمونه اي بود از آيات الهي درباره آسمان و ستارگان و شب و ماه كه مي توانيد براي مطالعه بيشتر به تفسير آيات ذكر شده در تفسير نمونه مراجعه فرماييد كه موضوعات همه آنها در فهرست موضوعي تفسير نمونه .ص 563 تا ص 567 و در رابطه با شب از ص 570 تا ص 572 فهرست موضوعات مربوط به شب را با ذكر جلدهاي تفسير نمونه بيان نموده است .
خواندن آيات 190 تا 194 سوره آل عمران در نيمه هاي شب و با نگاه كردن به آسمان در روايات سفارش شده است .
منابع:
(1) ذاريات / 22.
(2) انعام /99 .
(3) حجر/16.
(4) انبياء /16.
(5) فصلت /12 .
(6) انعام /97
(7) صافات/6.
(8) تكوير/2.
(9) مرسلات /8.
(10) انفطار/2.
(11) انعام /96.