0

ودیعه

 
haj114
haj114
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : آبان 1391 
تعداد پست ها : 3991

ودیعه

ودیعه
مردی دو دینار و دیگری یک دینار نزد شخصی به ودیعت نهادند، یک دینار آنها تلف شد. امیرالمومنین علیه‏السلام درباره آنان فرمود: یک دینار از دو دینار موجود به صاحب دو دینار اختصاص دارد و دینار دیگر نیز بالمناصفه بین آن دو تقسیم می‏شود. [1] .
و نظیر این خبر است روایتی که شیخ صدوق و شیخ طوسی به امام صادق علیه‏السلام نسبت داده‏اند که دو نفر بر سر دو درهم با یکدیگر نزاع می‏کردند، یکی از آنان هر دو درهم را از خود می‏دانست و دیگری یکی از آنها را.
آن حضرت علیه‏السلام فرمود: کسی که مدعی یک درهم است اعتراف دارد که از درهم دیگر حقی ندارد، و درهم دیگر که مورد نزاع است بین آنان بالمناصفه تقسیم می‏شود. [2] .
و همچنین نظیر آن را شیخ کلینی و صدوق و طوسی به امام محمد باقر علیه‏السلام نسبت داده‏اند که از آن حضرت پرسیدند، مردی غلامی از دیگری خریده و فروشنده دو غلام به خریدار تسلیم نموده تا یکی از آنها را انتخاب کرده برای خود نگهدارد و دیگری را به صاحبش رد نماید و فروشنده قیمت غلام را نیز از مشتری تحویل گرفته است.
خریدار هر دو غلام را به طرف منزل می‏برده، اتفاقا یکی از آن دو در بین راه گریخته است. آن حضرت فرمود: مشتری غلام موجود را به صاحبش رد می‏کند و نصف قیمتی را که به فروشنده داده پس می‏گیرد و برای یافتن غلام جستجو می‏کند، اگر آن را یافت باز اختیار دارد هر کدام از آن دو را که می خواهد نگهدارد و آن نصف قیمت را که از فروشنده گرفته باز به وی رد نماید، و اگر غلام را پیدا نکرد از مال هر دو رفته، نصفش از فروشنده و نصفش از خریدار. [3] .

پی نوشت ها: 
[1] من لا یحضر، باب 16، الصلح ، حدیث 12. تهذیب، باب الصلح، حدیث 14. 
[2] من لا یحضر، باب الصلح، حدیث 8. تهذیب، باب الصلح بین الناس، حدیث 12. 
[3] فروع کافی، کتاب المعیشه، باب نوادر، حدیث 1، تهذیب، ج 7، ص 82، حدیث 68. 

 

  *  عَزیزٌ عَلَیَّ اَنْ اَرَی الْخَلْقَ وَلا تُری  *
********
جمعه 12 اردیبهشت 1393  3:59 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها