تا بهحال پیش آمده که در سفر باشید و ناگهان وسط جادهای کوهستانی یا کویری، مشکلی برای اتومبیلتان به وجود بیاید و هیچ مکانیکی هم آن دوروبر نباشد و مجبور شوید به تنهایی مشکلتان را حل کنید؟!
به هرحال، تعطیلات عید فرصت مناسبی برای سفر است و خیلیها میروند مسافرت. ولی آنهایی که پیش از رفتن به سفر، از چک کردن اجزای اتومبیلشان، حتی اگر صفر- کیلومتر باشد، غفلت میکنند؛ ممکن است سفر تلخی را پیش رو داشته باشند. به همین خاطر، ما راههایی را به شما توصیه میکنیم تا مسافرتتان مطمئنتر شود.
نمیگوییم چطوری سرسیلندر را بازسازی كنید یا میللنگ را تعمیر كنید! ولی هشدارهایی ساده و نكتههایی مهم هست كه اگر به كار ببندید، سفری لذتبخشتر در انتظارتان خواهد بود.
1. پیش از سفر، فهرستی از اجزای اتومبیلتان که نیاز به تعمیر دارند، تهیه کنید. به تکتک آنها سر بزنید و ببینید برای تعمیر آنها چه کاری از دستتان برمیآید. مهمترین كارها تعویض روغن ترمز و روغن موتور، بازدید شلنگ رادیاتور، تسمهها، لاستیكها، ترمزها، برف پاککن، چراغهای راهنما، چراغ ترمز و چراغ جلوست.
خیلی از شما ممكن است بدانید چگونه تیغهی برف پاککن، تسمه، اگزوز، لامپها، ترموستات و شمع موتور را تعویض کنید. اگر نمیدانید یک كتاب راهنمای تعمیر خودرو تهیه کنید و پیش از آنکه با مشکلات اتومبیلتان درگیر شوید یکی یکی دستورات آن را دنبال کنید. بیشتر افراد پس از خواندن راهنمای درجشده در راهنمای تعمیر خودرو میتوانند خودشان مشکل را حل کنند.
2. اصل مراقبت پیشگیرانه همواره میگوید پیش از خرابی، تعمیرش کن! روغن موتورتان را پس از طی مسافت 4 تا 5 هزار کیلومتر باید عوض کنید. مگر آنکه از روغنهایی استفاده کنیدکه مشخصا تا مسافت بیشتری میتواند مورد استفاده قرارگیرد آخرین باری را که روغن عوض کردهاید به یاد آورید و اگر کیلومترشمار اتومبیلتان به اعدادی که ذکر کردیم، نزدیک شده است یا فکر میکنید ممکن است در طول سفر نزدیک شود، در تعویض روغن اتومبیلتان درنگنکنید.
3. علاوه بر تعویض روغن موتور، روغن گیربکس و دیگر مایعات مربوط به موتور اتومبیل را فراموش نکنید. محورهای اتومبیل هم نیاز به روغنهایی دارند تا روانتر کار کنند. بنابراین به راهنمای اتومبیلتان مراجعه کنید تا از میزان و اندازهی روغنهای اتومبیل مطلعشوید.
4. وقتی برای بازدید شلنگ رادیاتور، در کاپوت را بالا میزنید، با دیدن آن گمان نکنید همه چیز روبهراه است. بسته به دمای رادیاتور، شلنگهای لاستیکی آن معمولا 10 سال دوام میآورند. نخست به نقاط اتصال شلنگ به موتور و رادیاتور در هر دو طرف نگاهیبیندازید.
5. تسمههای اتومبیلتان را هم چک کنید. با دستانتان آنها را برگردانید و میزان صافبودنشان را چک کنید. اگر خیلی ناهموارند یا پاره یا صاف شدهاند، زمان تعویض آنها فرا رسیده. اتومبیلهای صفر کیلومتر معمولا یک تسمهی بزرگ دارند؛ اگر شما کمتر از 4500 کیلومتر با اتومبیلتان حرکت کردهاید نیازی به تعویض آن تسمه نیست؛ اما اتومبیلهای قدیمیتر بیشتر از یک تسمه دارند و باید از درستكاركردنشان مطمئن شوید.
6. لاستیكها نقطهی تماس اتومبیل با زمین هستند و از آنجایی که اگر روبهراه نباشند یكهو دیدید ماشینتان چپ شده، عاقلانه است که نگاه دقیقی به آنها بیندازید و مطمئن شوید بیش از حد باد نشدهاند. از سوی دیگر اگر بادشان کم باشد مصرف سوخت اتومبیل زیاد میشود و همچنین در سرعت بالا ممكن است دمای آنها بالا برود و بتركند.
7. برف پاککن، چراغهای راهنما، چراغ ترمز و چراغ جلو (نوربالا و نور پایین) را بازدیدكنید.
مسافرت
و اما چند نکته درباره سفر با خودروی شخصی:
- شب پیش از سفر، خوب بخوابید و اگر سفر شما طولانی است، هر دو ساعت یک بار توقف کرده و استراحت کنید.
- پیش از سفر از وضعیت جادهها مطمئن شوید و به هشدارهای هواشناسی و پلیس توجه کنید.
- در حال رانندگی، با سرنشینان شوخی و خندههای بیمورد و بحث نکنید. خوردن و آشامیدن و صحبت با تلفن همراه، عملی خطرناک و حتی تهدیدکننده جان راننده و سرنشینان است.
- بستن کمربند ایمنی را هرگز فراموش نکنید.
- بار بیش از حد مجاز حمل نکنید.
- آهسته برانید تا هم از مناظر اطراف جاده لذت ببرید و هم سالم به مقصد برسید. احتیاط در رانندگی نشانه کمتجربگی و ترس نیست، بلکه نشانه علاقه شما به جان و مال و خانوادهتان است.
- اگر با فرزند خردسال خود سفر میکنید، حتما صندلی مخصوص کودک را همراه ببرید.
- با رعایت همه اصول ایمنی و سرعت مطمئن رانندگی کنید تا حادثهای برای شما و دیگران پیش نیاید.
- اگر زیر آفتاب رانندگی میکنید حتما از سایبان، ضد آفتاب و عینک آفتابی استفاده کنید.
- کیف کمکهای اولیه را فراموش نکنید. چراغقوه، سیماتصال باتری و تابلوی چراغدار احتیاط را با خود ببرید.
- آب اضافی برای پر کردن رادیاتور به همراه داشته باشید.
منبع: زندگی مثبت، ایران