علی اکبر غفاری فقیه و محدث، محقق و چهره برگزیده ایرانی است. مصحح کتابهای کتب اربعه و امالی شیخ توسی و جامعالمدارک [۱].
على اكبر غفارى سال ۱۳۰۳ خورشیدی بدنیا آمد و در آبان ۱۳۸۳ از دنیا رفت. وی که شاگرد مرحوم آيةالله سيد كاظم گلپايگانى، آيةالله شيخ محمد حسين زاهد، استاد سيد جلال الدين محدّث ارموى و ميرزا ابوالحسن شعرانى بود در حدود ٣٠ سالگی به تحقيق و نشر آثار شيعى روى آورد و حـدودا ٦٠ عنـوان كتاب را با ١٥٠ مجلّد منتشر ساخت [۲].
محتویات
-
۱ زندگی نامه
-
۲ آثار
-
۳ پانویس
-
۴ منابع
-
۵ پیوند به بیرون
زندگی نامه
«علی اكبر غفاری صفت» در سال ۱۳۰۳ هجری شمسی در تهران در يك خانواده متوسط و مذهبی به دنيا آمد و پس از تكميل تحصيلات ابتدايی، به تحصيل دروس مربوط به تفسير قرآن پرداخت و دروس سطح حوزه را در خارج از مدرسه در كنار مدرسين مدرسه «خان مروی» آموخت. او با شركت در درس تفسير قرآن مرحوم آيت الله «اشراقی» در قم و همزمان حضور در درس مرحوم «حاج ميرزا خليل كمره ای» و مرحوم آيت الله سيدكاظم گلپايگانی در تهران، جوانی خود را با مفاهيم قرآنی طی کرد. تحصيل علوم اسلامی، او را با استادانی چون مرحوم محدث ارموی و سپس ميرزا ابوالحسن شعرانی آشنا كرد و با ایشان همكاری بسيار نزديك داشت. در اين ميان ارتباط نزديك علی اكبر غفاری با مرحوم سید محمدحسین طباطبایی و عبدالحسین امینی نيز زمينه های تحقيق در متون روايی و حديثی و كسب علم رجال را براي او تسهيل كرد. غفاری در دو دهه گذشته در كنار تحقيقات و مطالعاتی كه داشت به تدريس در حوزه و دانشگاه نيز مشغول بود و شاگردانی تربيت كرد. او پس از سال ها تلاش در احياء و اصلاح متون اسلامی و انتشار بيش از صد جلد كتاب در سال ۸۲ به عنوان چهره ماندگار برگزيده شد و در آبان ماه سال ۸۳ ديده از جهان فروبست و در كنار مزار شيخ صدوق در ابن بابويه آرام گرفت [۳].
غفاری از زبان خود درباره زندگی و فعالیتش آورده:
«من در سال ١٣٠٣ هجری شمسی درتهران متولد شدم . پس از گذراندن تحصیلات ابتدائی به قصد آشنایی با قرآن و مذهب نزد یکی از قراء تهران ، علم قرائت تجوید را فرا گرفتم ، سپس در خدمت یکی از مدرسین مدرسه مروی ، فقه و اصول را تا شرح لمعه خواندم. در خلال این مدت از کلاسهای تدریس تفسیر مرحوم میرزا خلیل کمره ایی هم بهره می بردم. بعد از پایان علوم سطحی گاهی برای شرکت در دروسِ " خارج " به قم می رفتم و از جلساتِ درس اساتید بزرگ آنجا استفاده می کردم.
بعد از این که علوم فقهی را به پایان رساندم ، تصمیم گرفتم که کـُتب شیعه را که تا آن روز به همان صورت نسخه ی خطی و با غلط های فراوان چاپ می شد، تصحیح و منتشر کنم. در ابتدای کار هم ، کتابتُحف العقول را که شامل مواعظ پیامبر اسلام تا امام یازدهم بود ، اصلاح و چاپ کردم که بسیار مورد توجه قرار گرفت. بعد از آن هم کـُتب اربعه شیعه یعنیاصول کافی ،تهذیب ، استبصارو من لا یحضرهُ الفقیه را تصحیح و منتشر کردم. بعد از آن نیز تاکنون بیش از ١٠٠ کتاب از کُـتب عظیم شیعه را تصحیح و یا ترجمه کردم و بر آن حاشیه نوشتم»
[۴].
آثار
در اینجا فقط چند نمونه از آثار ایشان و یا آثاری که درباره ایشان است آورده می شود:
-
تصحیح و تحقیق متون حدیثی مجلات : قرآن و حديث، علوم حدیث، بهار ١٣٧٩ - شماره ١٥.
-
یادنامه استاد علی اکبر غفاری مجلات : قرآن و حديث، گلستان قرآن، نيمه اول دی ١٣٨٣ - شماره ١٩٤.
-
استاد علی اکبر غفاری احیاگر میراثی از تشیع مجلات : اطلاع رسانی و کتابداری، کیهان فرهنگی، خرداد ١٣٦٥ - شماره ٢٧.
-
علم رجال مجلات : فلسفه، کلام و عرفان، کیهان اندیشه، مهر و آبان ١٣٦٦ - شماره ١٤.
-
تاریخ تدوین حدیث مجلات : فلسفه، کلام و عرفان، کیهان اندیشه، مهر و آبان ١٣٦٧ - شماره ٢٠.
-
روش تفسیری صادقین مجلات : علوم انسانی، علوم انسانی دانشگاه الزهرا، بهار ١٣٨١ - شماره ٤١.
-
گفتگو با استاد علی اکبر غفاری مجلات : اطلاع رسانی و کتابداری، آینه پژوهش، مهر و آبان ١٣٦٩ - شماره ٣.
-
بررسی اثر مالیات حقوق بر توزیع درآمد در ایران مجلات : اقتصاد، پژوهشهای اقتصادی، سال هشتم، پاییز ١٣٨٧ - شماره ٣[۵].
پانویس
-
سفینه، یادنامه، آقای علی اکبر غفاری
-
سفینه، یادنامه، آقای علی اکبر غفاری
-
همشهری آنلاین، زنده دارميراث شيعه، به ياد استاد علی اكبر غفاری محقق و مصحح متون اسلامی
-
تبیان، نخبگان فکری باید براساس عقل مطلبی را بگویند و بنویسند، مصاحبه با آقای علی اکبر غفاری
-
پایگاه مجلات تخصصی، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، آقای علی اکبر غفاری