گروه : علوم انساني
رشته : جغرافيا
گرايش : جغرافياي انساني
والدين و انساب : پدر محمد حسن ضياء توانا از اهالي لار بود. او با اينكه شغل دولتي و سياسي نداشت ولي دوستان زيادي در اين زمينه با او رفت و آمد مي كردند، وي تحصيلات حوزويش را در نجف اشرف گذراند ولي لباس روحانيت به تن نكرد و به شغل تجارت و زراعت مشغول بود. مادرش هم از زمره زناني بود كه در فعاليتهاي اجتماعي و فرهنگي هميشه در صحنه بود و از جمله كساني بود كه ماهانه جلسات قران داشت و در امورخيريه و نهضت سواد آموزي نقش به سزايي داشت.
خاطرات کودکي : محمد حسن ضياء توانا ميگويد: « نه ساله بودم كه علاقه شديدي به موسيقي پيدا كردم از پول هفتگي خود كه در قلكم جمع كرده بود يك ويلون خريدم. به حرمت پدرم در اطاق پشت بام منزل براي خودم و بدون معلم موسيقي به تمرين مشغول شدم كه بعدها هم اين اجازه از من سلب شد.»
اوضاع اجتماعي و شرايط زندگي : ضياء توانا :« من از لحاظ اقتصادي زندگي متوسط رو به خوب داشتم و در خانه اي پر از مهر و محبت زندگي ميكردم مادرم نقش مهمي در تربيت ما داشت ولي زندگي خالي از فراز و نشيب نبود والدين ما ما را رفاه طلب تربيت نكردند و آموختيم كه براي رسيدن به هدف بايد زحمت بكشيم و به خود متكي باشيم . پياده و با اتويس به مدرسه مي رفتيم و براي خرج كردن بايد قناعت ميكرديم پدر و مادرم با وجود تحصيلات حوزوي و نيمه كاره يا به اصطلاح امروزه نداشتن سواد دانشگاهي اهل مطالعه بودند و آگاهيهاي آنها به مراتب بيش از سطح جامعه تحصيل كرده بود آشنايي آنها به مباني اسلام ، ادبيات، فرهنگ ، تمدن ايران به آن حد بود كه من طي دوران تحصيلات دانشگاهيم از آنها سود مي بردم».
تحصيلات رسمي و حرفه اي : محمد حسن ضياء توانا فعاليت تحصيلي خود را در دبستان فيروزكوهي شهر تهران آغاز كرد و تا مقطع ليسانس در شهر تهران ماند. ولي با يكسال وقفه تحصيلي بعلت بيماريش ديپلم خود را در رشته رياضي از دبيرستان البرز گرفت و همان سال در رشته معماري قبول شد ولي بعلت مسافرتش به كشور انگلستان نتوانست ادامه تحصيل بدهد. وي پس از بازگشت به ايران بعلت علاقه اش به رشته جغرافيا در هيمن رشته ادامه تحصيل داد و موفق به كسب مدرك فوق ليسانس با رتبه اول شد و از اين رو به دريافت بورس تحصيلي براي مقطع دكترا از دانشگاه ملي ايران (وزارت علوم) در خارج از كشور نائل گرديد.او همزمان در رشته زمين شناسي و اقتصاد تعاون هم تحصيل مي كرد.
خاطرات و وقايع تحصيل : از خاطرات دوران تحصيل محمد حسن ضياء توانان مي توان به علاقمندي وي به معلم موسيقي دوران دبستانش اشاره كرد كه با عشق وافر درس ويلون مي داد.
مشاغل و سمتهاي مورد تصدي : معاون آموزشي و پژوهشي دانشكده علوم زمين
رييس دانشكده علوم زمين
معاون مطالعات و تحقيقات مركز بين الملي گفت و گوي تمدن ها
مدير گروه جغرافيا مركز بين المللي گفت و گوي تمدن ها
مراکزي که فرد از بانيان آن به شمار مي آيد : بازگشايي دانشكده علوم زمين به سال 1366 با همكاري و مساعدت آقاي دكتر احمد شميراني
ساير فعاليتها و برنامه هاي روزمره : عضو پيوسته كرسي علمي نظريه پردازي ، نقد و مناظره رشته تاريخ و جغرافيا در شوراي عالي انقلاب فرهنگي از سال 1390
جوائز و نشانها : چندين لوح تقدير از رئيس دانشگاه به مناسبت هاي گوناگون و فعاليتهاي پژوهشي و اجرايي
عنوان پژوهشگري فرهنگي سال 1378 و دريافت لوح تقدير و سفر عمره از وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي وقت ( آقاي مهاجراني )
دريافت تنديس «استاد ماندگار» از دانشكده جغرافيا دانشگاه تهران در خرداد 1390
آثار :
1 چشم انداز كشاورزي سيستان ايران، وجوه تحول ساختاري در سده 20 ميلادي
ويژگي اثر : اين كتاب رساله دكتراي ايشان مي باشد و يك دستاورد باارزش از نظر محتوا، روش تحقيق با پژوهش ميداني و كتابخانه عالي شناخته شده و از اين رو از سوي دانشگاه فيليپس (ماربورگ) بگونه كتاب در سطح جهاني به چاپ رسيده است.