به گزارش خبرنگار دفتر منطقهای خبرگزاری فارس، اتحادیه جهانی پست در سال 1874 با هدف توسعه پست در سطح جهان، در کشور سوئیس تأسیس شد و امروزه تمامی کشورهای جهان عضو اتحادیه پست جهان هستند و همه ساله در نهم اکتبر برابر با 17 مهر روز جهانی پست را گرامی میدارند.
افغانستان نیز از جمله کشورهایی است که در زمینه فعالیتهای پستی و انتشار تمبر سابقه طولانی 150 ساله در میان کشورهای منطقه دارد.
برای نخستین بار در زمان حکومت «امیر شیرعلی خان» پست به شکل امروزی آن در افغانستان رایج شد و اولین تمبر پستی این کشور نیز در سال 1870 میلادی در افغانستان منتشر شد.
انتشار تمبرهای پستی در افغانستان، تاکنون در طول زمامداری حکومتهای مختلف جریان داشته، هر چند در برخی از دورهها به خصوص در دوران جنگهای داخلی و زمان طالبان فراز و فرودهایی را نیز طی کرده است.
با آغاز تحولات جدید و سرنگونی حکومت طالبان، افغانستان وارد مرحله جدیدی از حیات اجتماعی و سیاسی خود شد و ساختارهای فرو ریخته آن جان تازهای یافت.
دولت جدید تمبرهای جدید
با آغاز حکومت جدید و تأسیس اداره موقت و به دنبال آن تشکیل دولت انتقالی و انتخاب حامد کرزی به عنوان رئیس جمهور جدید افغانستان در سال 1380 خورشیدی انتشار تمبرهای پستی این کشور از سر گرفته شد.
اولین تمبر منتشره در این دوران با چهره شهید احمد شاه مسعود که تازه به شهادت رسیده بود، با عنوان «احمد شاه مسعود قهرمان ملی افغان» به قیمت 14000 افغانی پول رایج آن سال منتشر شد.

دومین تمبر تازه منتشره در این دوره به نابودی مجسمههای بامیان اختصاص داشت که با عنوان «تاریخ از شکست بت بامیان اشک میریزد» به قیمت 25000 افغانی منتشر شد.

طبق گفته «محمد یاسین رحمتی» رئیس اداره پست افغانستان، با آغاز شکل گیری حکومت جدید، وزارت مخابرات قراردادی با یکی از کشورهای خارجی برای چاپ تمبرهای پستی افغانستان به امضا رساند و به دنبال آن روند انتشار تمبرهای پستی شتاب بیشتری به خود گرفت.
از مهمترین تمبرهای دیگری که در این دوران منتشر شد میتوان به موضوعاتی تحت عنوان «مبارزه علیه مواد مخدر»، «روز جهانی توبرکلوز» (سل)، «روز جهانی سواد»، «نزول قرآن عظیمالشان»، میلاد حضرت محمد(ص)»، «استرداد استقلال کشور» و دهها مناسبت دیگر اشاره کرد که در سالهای 1382 و 1383 چاپ و در اختیار علاقهمندان قرار گرفت.
انتخاب ریاست جمهوری در افغانستان، مراسم تحلیف رئیس جمهور حامد کرزی، پنجاهمین سالگرد اعلامیه حقوق بشر، پنجاهمین سالگرد روابط افغانستان و چین از دیگر موضوعاتی هستند که در این سالها منتشر شدند.

مناسبتهای فرهنگی
مناسبت سال جهانی مولانا، خواجه عبدالله انصاری، یابودی از «میرمن پروین»، «استاد اولمیر» هنرمند حماسه سرای افغانستان، «سلطان محمود غزنوی»، «میرویس نیکه» و «احمد شاه بابا» از جمله موضوعات فرهنگی و هنری دیگری بودند که در این زمینه تمبرهای مختلفی چاپ و منتشر شد.



هفتصدمین سالگرد تولد «رودکی» و تمبر «شیت» (کارت یادگاری) «مولانا جلالالدین محمد بلخی» در چند نوع مختلف نیز توسط اداره پست افغانستان منتشر و در اختیار عموم قرار گرفت.

تمبرهای مشترک افغانستان با جمهوری اسلامی ایران
با شکلگیری نظام جدید در افغانستان، اداره پست این کشور بیشترین روابط پستی را با جمهوری اسلامی ایران بر قرار کرد که انتشار چند تمبر با موضوعات مشترک و اعزام کارشناسان پستی افغانستان به ایران برای فراگیری آموزشهای نوین پستی از جمله این روابط است.

انتشار تمبر «مولانا»، تمبر «سومین اجلاس اکو» و تمبر «خواجه عبدالله انصاری»، از جمله تمبرهای مشترک میان جمهوری اسلامی ایران و دولت افغانستان است که تاکنون منتشر شده است.


انتشار مجدد تمبرهای افغانستان در «گیبونز» بینالمللی لندن
با آغاز جنگهای داخلی و سپس حکومت طالبان، معرفی تمبرهای افغانستان در «گیبونز» (راهنمای جهانی تمبر) لندن متوقف شده بود که در دوران حامد کرزی و با رایزنیهای وزارات مخابرات این کشور معرفی تمبرهای تازه منتشره این کشور از سر گرفته شد و در حال حاضر تمبرهای افغانستان بعد از انتشار در گیبونز معرفی میشود.
«محمدیاسین رحمتی» در مورد معرفی تمبرهای تازه منتشره افغانستان در سایت اتحادیه جهانی پست میگوید: تمبرهای پستی افغانستان که در این اواخر چاپ و منتشر شده است در سایت اتحادیه پستی جهانی نیز به نمایش گذاشته شده که نمایش تمبرهای متذکره در سایت اتحادیه، امکان فروش تمبرهای غیر قانونی (جعلی) را در بازارهای بینالمللی از بین میبرد.