آیه نورانی شب هفدهم ماه مبارک رمضان
๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑
๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑๑۩۞۩๑
Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒسوره طارق/ایه 9 Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ
پاسخ به:آیه نورانی شب هفدهم ماه مبارک رمضان
«تُبلى» از «بلوى» به معناى آزمایش است که عامل آشکار شدن حقیقتهاست.
یوم تبلی السرائر کلمه یوم ظرف است برای رجع ، و سریره عبارت است از هر چیزی که انسان در دل خود پنهان میکند ، و کلمه بلاء که فعل تبلی مشتق از آن است به معنای آزمایش و نیز شناسایی و کشف نهانیها است . در نتیجه معنای آیه این است که : رجع در روزی است که آنچه از عقاید و آثار اعمال که انسانها پنهان کرده بودند ، چه خیرش و چه شرش به مورد آزمایش و شناسایی قرار میگیرد ، و زرگر اعمال و عقاید آنها را در بوته زرگری خود میآزماید ، تا معلوم شود کدام صالح و کدام فاسد بوده و کدام خالص و کدام دارای ناخالصی و عیار است و بر طبق آن صاحبش را جزا میدهد ، پس آیه مورد بحث در معنای آیه زیر است : ان تبدوا ما فی انفسکم او تخفوه یحاسبکم به الله .
خدا در این ایه به اشکار شدن کارها اشاره دارد و تمام اسرار و اعمال کتمان شده، در قیامت ارزیابی گشته، و مورد سنجش و شناسایی قرار خواهد گرفت
«سرائر» جمع «سریرة» (آنچه کتمان شود) است (قاموس) و چون با حرف «ال» همراه است، بر عموم دلالت دارد. «ابلاء» (مصدر «تبلی») به معنای امتحان کردن است (مصباح). مراد از آزمودن سرائر، سنجش و محاسبه آنها است
از معاذ بن جبل روایت شده که گفت: از رسول خدا(ص) سؤال کردم: مراد از «سرائر» ـ که بندگان در آخرت با آن امتحان می شوند ـ چیست؟ حضرت فرمود: سرائر شما، همان اعمال شما از نماز، روزه، زکات، وضو، غسل جنابت و تمام فرایض است; زیرا تمام اعمال باطن هایی ناپیدایند».
از حضرت صادق آوردهاند كه فرمود: من كان قرائته فى الفريضة و السماء و الطارِق كان له عنداللَّه يوم القيامة جاه و منزلة و كان من رفقاء النبيين و اصحابهم فى الجنة هر كس در نماز واجب خويش سوره «طارِق» را تلاوت كند، در قيامت نزد خدا مقام و منزلت بلندى خواهد داشت، و از دوستان پيامبران و ياران آنان در بهشت خواهد بود.
اين رستاخيز انسانها و زنده شدن مردگان روزى خواهد بود كه درونها و باطنها آشكار و رازها فاش مىگردد.
از همه دل بریده ام،دلم اسیر یک نگاست،تمام آرزوی من زیارت امام رضـــــــــاست
از مفاهیم این ایه وسوره این است که انسان در اعمال و رفتار خود دقت کند و فکر معاد ورستاخیز باشد که در انجا مورد مو اخذه قرار میگیرد
خداى فرزانه در روز رستاخيز عملكرد هر انسانى را براى همگان آشكار مىسازد تا آنان بدانند كه او به خاطر چه عملى در خور پاداش يا كيفر گرديده است تا بر شادمانى و اندوه نيكان و ستمكاران افزوده شود. و واژه «سرائر» به معنى چيزى است كه هر انسانى از كارهاى شايسته و يا ناشايسته و يا ايمان و كفر در دل نهان مىدارد. از پاره اى ديگر چون «ابن عمر» آورده اند كه: خدا در روز رستاخيز هر راز و نهانى را آشكار مىسازد و در نتيجه اثر آن در برخى چهره ها به صورت زيبايى و شادمانى نمايان مىگردد، و در برخى چهره ها به صورت رنج و اندوه.
سرائر شما همان اعمال مردم است؛ اعمالى بسان نماز، روزه، زكات، وضو، و هر كار واجب ديگرى كه خدا مقرر فرموده است؛ چرا كه همه اعمال انسان مىتواند نهان باشد. آرى، اگر انسان بخواهد در حالى كه نماز نخوانده و وضو نگرفته است، مىتواند بگويد نماز خوانده، و يا وضو ساخته ام! و اين تفسير كلام خداست كه مىفرمايد: يَوْمَ تُبْلَى السَّرائِرُ
روز آشكار شدن زيبايىها و زشتىها قرآن در راه تربيت و آفرينش مسؤليت در زندگى انسان، به او توجه مىدهد كه روز رستاخيز روز آشكار شدن درونها و باطنها، زشتىها و زيبايىها، رازهاى زندگى و اسرار نهفته در دلها و جانها، و روز فاش و برملا شدن شقاوتها و جنايتهاى هولناكى است كه در دخمه ها و دهليزهاى مرگ و شكنجه و زندانهاى نشاندار و بى نام نشان به دست جلادان مسخ شده استبداد و اختناق بر آزادى خواهان و ستم ستيزان روزگاران مىرود و سانسور مىشود.آرى، روز رستاخيز، روز آشكار شدن زيبايىهاى زشت نمايش دادهشده و زشتىهاى بزك شده وزيبا جلوه داده شده است.
ما از اشکار شدن حقیقت جلوی دیگران میترسیم
اما جلوی خدا نه
چرا
؟؟؟؟؟؟؟
سرائر شما همان اعمال شما است؛ همچون نماز و روزه و زکات و وضو و غسل جنابت و هرعمل واجبی . زیرا همه اعمال در حقیقت پنهان است. اگر انسان بخواهد می گوید: نماز خوانده ام، درحالیکه نخوانده و می گوید: وضو گرفته ام، در حالی که وضو نگرفته و این است تفسیر کلام خداوند که فرمود: " یوم تبلی السرائر".
آجی به نظرم ما از اشکار شدن حقیقت در مقابل خدا هم میترسیم