آیا تا حالا اسم Jolla را شنیدهاید؟ Jolla که سازندگانش آن را «یولا» میخوانند، در واقع اسم یک شرکت فنلاندی است که تشکیلدهندگان آن اعضای تیم تولیدکنندهیگوشیهای Nokia و بالأخص گوشی Nokia T9 بودهاند. این شرکت بعد از تولید سیستمعامل Sailfish اکنون در حال ساخت یک گوشی بینظیر به نام Jolla است. این گوشیهم از نظر سیستمعامل و هم از نظر ساخت بینظیر است.
مهمترین ویژگی این گوشی، قابلیت نه چندان کاربردی ولی زیبا و خلاقانهای است که در ساخت آن بکار رفته است. این گوشی همان طور که تولیدکنندگان آن توصیف میکنند از دو قسمت تشکیل شده است. قسمت جلویی که صفحهی نمایش در آن قرار دارد و همواره به رنگ مشکی است و قسمت پشت که در حقیقت کاور گوشیاست و در رنگهای مختلف موجود میباشد. وقتی کاربر قسمت پشتی را عوض میکند، گوشی این تغییر را تشخیص میدهد و رنگ و لعاب سیستمعامل و برخی ویژگیهای کاربردی آن با رنگ پشت گوشی هماهنگ میشود. کاربر برای مثال میتواند نرمافزارهای خاصی را تنظیم کند که با گذاردن یک کاور خاص اجرا شوند.
سیستمعامل این گوشی Sailfish OS است که بر مبنای سیستمعامل MeeGo ایجاد شده است. در این گوشی برعکس گوشیهای اندروید دکمهی خانه وجود ندارد، یعنی در حقیقت در روی صفحه هیچ دکمهای وجود ندارد و سیستمعامل بر اساس حرکتهای انگشت کار میکند. ویژگی مهم این سیستمعامل که میتواند تا حدودی استقبال مردم از آن را تضمین کند، همخوانی است که با اندروید در زمینهی برنامهها دارد.
مهمترین ویژگی یک سیستمعامل پرطرفدار مثل اندروید و iOS، مجموعهی بسیار بزرگ از نرمافزارهای قوی است که کاربر در اختیار خواهد داشت. اگر سیستمعامل تازهوارد از پشتوانهی نرمافزاری برخوردار نباشد به سختی میتواند جایی برای خود در میان کاربران باز کند.
پشتوانهی بسیار مهم Sailfish OS پشتیبانی از نرمافزارهای اندروید است. البته هنوز معلوم نیست که این پشتیبانی چقدر است و آیا کاربران بعد از نصب نرمافزارهای اندروید با Error ها و Force Close های بیشمار روبرو خواهند شد یا نه. برای قضاوت در این مورد باید تا پایان این سال میلادی صبر کنیم و در عرضهی رسمی، Jolla را امتحان کنیم.
Jolla دارای صفحهی نمایش ۴.۵ اینچ و دوربین ۸ مگاپیکسل با قابلیت فوکوس اتوماتیک است. این گوشی دارای پردازشگر دو هستهای است، حافظهی داخلی ۱۶ گیگابایتی دارد و از کارت حافظهی microSD تا ۶۴ گیگابایت پشتیبانی میکند. یکی از دیگر ویژگیهای مهم این گوشی این است که کاربر به راحتی میتواند باتری آن را عوض کند.
در این مقاله قصد داریم یک نمونهی واقعی و البته آزمایشی از این گوشی را نقد کنیم تا با مشخصات آن از نزدیک آشنا شویم.
وقتی Jolla را در دست میگیریم مثل بقیهی گوشیهای نوکیا احساس خوشساخت و محکم بودن به انسان دست میدهد. این احساس به این خاطر که تولیدکنندگان آن روزی تولیدکنندگان گوشیهای نوکیا بودهاند، کاملاً طبیعی است.
صفحهی نمایش این گوشی ۴.۵ اینچ است و از نظر کیفیت خیلی پایینتر از کیفیت ۱۰۸۰p است که در گوشیهای Samsung Galaxy S4 و HTC One دیده میشود. هیچ دکمهی فیزیکی بر روی صفحهی این گوشی وجود ندارد و دکمههای ولوم و پاور در کنار گوشی قرار دارند. بالای گوشی پورت هدفون و پورت micro USB برای شارژ و اتصال به رایانه قرارگرفتهاند.
گوشی Jolla در دست خوشساخت و راحت است ولی از نظر با کلاس بودن به پای گوشیهایی مثل iPhone 5 و HTC One نمیرسد.
صفحهی گوشی با دوبار زدن انگشت بر روی آن روشن میشود و صفحهی قفل را نمایان میکند. در سمت چپ این صفحه، چند آیکون وجود دارد که جلوی آنها پیامهای جدید، ایمیلهای جدید، و تماسهای از دست رفته نمایش داده شده است. انتظار داریم که از صفحهی فقل بتوان هر کدام از این برنامهها را فراخوانی کرد ولی اینگونه نیست. البته باید توجه داشته باشیم که Jolla فعلاً آزمایشی است و احتمالاً کمبودهای اینچنینی موقع عرضهی رسمی آن برطرف خواهد شد.
اگر زیر صفحهی قفل را بگیرید و به سمت بالا بکشید، صفحهی خانه ظاهر میشود. در پایین این صفحه یک ردیف از برنامههای کاربردی مثل شمارهگیر و پیامک وجود دارند. در صفحهی خانه، برنامهها به صورت کارت یا تصویر (Tumbnail) نمایش داده میشوند. این تصاویر نمایشدهندهی وضعیت برنامههای در حال اجرا هستند. در حقیقت در Sailfish OS از صفحهی خانه به عنوان یک Task Manager استفاده میشود. البته برخی از این کارتها میتوانند کارایی مثل ویجتها در اندروید، حالت کاربردی داشته باشند. کاربر با زدن انگشت بر روی هر کدام از این تصاویر میتواند برنامهی مورد نظر را بر روی صفحه بیاورد یا با نگهداشتن انگشت بر روی هر کدام، برنامه را ببندد.
حرکات انگشت مهمترین ابزار ارتباطی کاربر با سیستمعامل Sailfish OS است. برای مثال با کشیدن صفحهی خانه از پایین به بالا، صفحهی برنامهها به نمایش در میآید. و وقتی کاربر درون یک برنامه است، با کشیدن صفحه از بالا به پایین، منوی برنامه را باز میکند. اگر صفحه را از راست به چپ تا نیمه بکشید، Notification ها (پیامهای خوانده نشده، تماسهای پاسخداده نشده و …) نشان داده میشوند. و اگر تا آخر بکشید، به صفحهی خانه باز خواهید گشت.
کاربر میتواند به وسیلهی تغییر تصویر پسزمینه، صفحهی خانه و صفحهی قفل را شخصی سازی کند. با تغییر تصویر پسزمینه، رنگ برخی از عوامل سیستمعامل مثل نوشتهها و منوها با تصویر پسزمینه هماهنگ میشود. این هماهنگی رنگی بسیار پیشرفتهتراز آن چیزی است که در برخی از دیگر سیستمعاملها میبینیم که تصویر پسزمینه تنها به صورت مات در پشت لیست نرمافزارها قرار میگیرد.
در صفحهی برنامهها، ۲۴ آیکون با طرح و شکل زیبا در کنار هم چیده شدهاند. هنوز خبری از پوشه بندی آیکونها نیست ولی سازندگان Jolla به ما اطمینان دادهاند که این قابلیت را در هنگام عرضهی رسمی مشاهده خواهیم کرد. اگر کاربر این صفحه را از پایین به بالا بکشد به صفحهی خانه باز خواهد گشت.
در هرجایی از سیستمعامل اگر کاربر صفحه را از بالا به سمت پایین بکشد، منویی با چند گزینهی کاربردی مثل دوربین، تنظیمات، شمارهگیر، و حالتهای صدا (پروفایل) را مشاهده خواهد نمود.
در صفحهی Notifications علاوه بر پیامهای خوانده نشده، تماسهای پاسخ داده نشده و … بهروزرسانیهای جدید سیستمعامل و نرمافزارها، به همراه آخرین اخبار به نمایش در میآیند.
پیشفروش این گوشی هماکنون به پایان رسیده و قرار است در ماههای پایانی این سال میلادی به قیمت ۳۹۹ یورو در فروشگاهها به فروش برسد. ولی سؤال مهم اینجا است که آیا این گوشی (که اولین مدل در این خط تولید به حساب میآید) پتانسیل لازم را دارد تا با فروشش هزینهی ساخت نسل بعدیاش را تأمین کند؟ آیا کسی به خاطر حرکات انگشت در یک سیستمعامل تازهوارد و قابهای رنگی (که گفته شده است در نسخهی آزمایشی به راحتی از دستگاه جدا میشود و این یک عیب است چون ممکن است به راحتی گم شوند!) حاضر به خرید این گوشی میشود؟ شما چطور آیا دوست دارید به قیمت ۳۹۹ یورو یک گوشی Jolla بخرید؟
منبع