رسول خدا(ص) فرمود:الرّفق يمن و الخرق شؤم ؛ رفق و سازگاری مایه برکت است و تندی و خشونت نامبارک است.(1)
نمیتوانم خودم باشم، با هم صحبت میکنیم اما صحبتهای ما سرد و بی روح است، همسرم در تصمیم گیریها به من فرصت نمیدهد، درتعیین اولویتهای زندگی توافق نداریم، اوقات خود را با من نمیگذراند، نمیتوانم با همسرم صادق باشم، پرمشغله است و همیشه خسته به نظر میآید، تنها به فکر خودش و کارش است، به صحبتهای من گوش نمیدهد، ولخرج است و پساندازی ندارد، و... اصلا ما با هم سازگاری نداریم!
زندگی زناشویی تحتتاثیر عوامل و متغیرهای متعددی است. پارهای از این عوامل تسهیلکنندهی سازگاری و رضایت از ازدواج و برخی دیگر زندگی زناشویی را دستخوش آسیبها و مشکلاتی چند قرار میدهد.
سازگاری زناشویی دربرگیرنده عوامل پیچیدهای همچون میزان تعارض و سهیمشدن در فعالیتها، خوشحالیها، ظرفیت انطباق و توانایی حل مسئله و موفقیت در زندگی زناشویی است.
آنچه موجب ناسازگاری زوجین میشود
- انجام رفتارها و اعمالی از سوی زن یا شوهر بدون اطلاع و مشورت با دیگری
- رفتار خودمحورانه و مستبدانه در تصمیمگیریهای مهم زندگی (بیتوجهی و در نظر نگرفتن ذوق و نظر همسر حتی در جزییترین موارد زندگی چون خرید لباس، خودآرایی و...)
- رابطههای سرد و خالی از عطوفت زوجین نسبت به یکدیگر
- بدخلقی، بدزبانی، لجاجت و برتریطلبی از سوی یکی از زوجین نسبت به دیگری
- تبعیض قائل شدن بین خویشاوندان خود و همسر
- حمایتهای مالی پنهانی یکی از زوجین به خویشاوندان خود، بدون رضایت دیگری
- عدم همکاری در انجام امور خانه و زندگی
- بیتوجهی به ارضای نیازهای جنسی یکدیگر
- عدم توجه زوجین به علایق یکدیگر
- اختصاص اوقات فراغت به کارهای شخصی
- خست و حسابکشی یکی از زوجین
- غیرت و تعصب بیش از حد یکی از زوجین در معاشرتها
- حسادت بسیار یکی از زوجین در معاشرت ها
به آثار و نشانههای ناسازگاریزوجین توجه کنید
شرایط ذیل، در اولین گام حجاب از رابطه زن و شوهر میشوئید، در دومین گام، ناامنی مفرطی بر روابط زوجین سایه میافکند و در نهایت هم ماحصل آن چیزی نخواهد بود جز عدم سازگاری.
- در روابط عادی و روزمرهی زن و شوهر اختلال ایجاد میشود.
- در ابعاد مختلف زندگی، همکاری با همسر به حداقل میرسد.
- امور مالی همسران از یکدیگر جدا میشود.
- قهر و سکوتهای طولانی بر فضای خانه حاکم است.
- بیتوجهی به خواستههای همسر نمود بیشتری مییابد.
- فراموشکاری و تأخیر در انجام وظایف محوله، بهانه مکرر برای توجیه و اهمال کاریهای زوجین میشود.
- پرخاشگری کلامی و غیرکلامی، بر فضای رابطه زن و شوهر مستولی میشود.
- برقراری رابطهی جنسی با مشکلات متعددی مواجه میشود.
- هر یک اززوجین برای جلب حمایت فرزند در مقابل همسر وارد عمل میشوند.
- هر یک از زوجین ارتباطات بیحد و حصری با خویشاوندان خود برقرار میسازند و ارتباط با خویشاوندان همسر را به حداقل میرسانند.
ویژگیهای زوجین سازگار را بشناسید
-کیفیت رابطه زن و شوهر به نحوی است که هر دو خود را خوشبخت میدانند.
-ارضای کامل نیازهای جسمانی و عاطفی به بهترین شکل انجام میگیرد.
-محیط زناشویی، شخصیت هر یک از زوجین را ارزشمند میگرداند و به هر کدام این امکان را میدهد که به عنوان یک شخص، استعدادهای ذاتی خود را شکوفا ساخته و تحقق بخشند.
-هر یک از زوجین ازحقوق خود دفاع میکنند و در عین حال به فکر حقوق همسر خود نیز میباشند. توهین و تحقیر و پایمال شدن حق در رابطه زوجین در حداقلترین حد خود قرار دارد.
-هر یک از همسران در باروری زندگی شخصی دیگری نهایت تلاش خود را میکنند و گامهای پیشبرنده را به خوبی برمیدارند.
-زوجین حمایتگرند و پشتیبانی متقابل دارند. هر یک از زوجین"من" دیگری را تهدید نمیکنند و از بودن در کنار یکدیگر احساس آرامش و خشنودی میکنند.
-زن و شوهر نسبت به هم درک متقابل دارند.
-مراقبت، توجه به رفاه و خوشبختی یکدیگر، احترام متقابل و احساس مسئولیت اختیاری نسبت به یکدیگر اخصترین شکل رابطه زن و شوهر است.
منبع:آستان مهر