0

بازی محلی ترکمن

 
ali_81
ali_81
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1388 
تعداد پست ها : 10633
محل سکونت : اصفهان

بازی محلی ترکمن

آی ترک گون ترک

 

انسان ها با توجه به مقتضیات زمانی خود، نیاز به بازی و سرگرمی داشته اند و این نیازها در زمان های گذشته که از تلویزیون و رادیو خبری نبود بیشتر احساس میشد زمانی که همه چیز طبیعی و به طبیعت وابسته بود و به شدت احساس به سلامت جسمانی را در خود می دیدند شروع به ابداع بازی های مختلف، با توجه به محیط و عقاید خود می کردند.
هر کدام از بازی ها اهداف خاص خود را دارند که کودک در آینده ای نه چندان دور با در زندگی خود با آنها روبرو خواهد شد، دکتر رضا مهجور در کتاب روان شناسی بازی از قول آدلرمی  می گوید: « اطلاعاتی که کودک از طریق بازی بدست می آورد، نه تنها به زندگی حال او بلکه به زندگی آینده او ارتباط می یابد. » بازی های بومی و محلی ترکمن ها در عین سادگی جذابیت خاص خود را دارد که برای نسل امروزی تازگی و طراوت خاص خود را دارد دراین قسمت به معرفی یکی از این بازی ها می پردازیم.
آی ترک گون ترگ (آنقلیچ ، آلتین قلیچ): به معنی ماه را می خواهم، خورشید را می خواهم، که به احتمال قوی نمادی از طبیعت پرستی ترکمن ها قبل از اسلام و زمانی که مسلمان نشده بودند می تواند باشد.
اهداف بازی: انتخاب – نوع دوستی - همکاری و تعاون - بهبود سرعت - استقامت و عکس العمل – چابکی - دقت و هو شیاری - روحیه مشورت و تیز هوشی.
این بازی یکی از معتبرترین بازی های بومی و محلی ترکمن ها می باشد. تعداد بازیکنان از 12تا22 نفر متغیر است، بازیکنان به دو گروه تقسیم می شود که معمولا گروه ها به دختر و پسر مجزا می شود.
نحوه بازی: بازیکنان به دو گروه تقسیم می شوند، سپس گروه ها بازی را با گفتن آی ترک گون ترک شروع میکنند، بدین گونه:

  • آی ترک
  • گون ترک
  • بیزدن سیزا کم گرگ
  • سایراپ دورن دیل گرگ
  • دیل ایچنده کم گرگ

سپس از بین آنان یکی را انتخاب کرده و به نام، او را صدا کرده و می گویند فلان کس را می خواهیم، فردی که انتخاب می شود به طرف گروه مقابل که دستها را محکم زنجیر کرده اند حرکت کرده و سعی میکند با پاره کردن زنجیر یکی از بازیکنان آنان را به تیم خود اضافه کند. از طرف دیگربازیکنان تیم مقابل با محکم کردن زنجیر دستها سعی دارند از پاره شدن زنجیر جلوگیری کنند و آن بازیکن را برای تیم خود نگه دارند، بازی همینگونه ادامه پیدا میکند تا در نهایت تعداد یکی از دو گروه به حداقل ممکن برسد که ادامه بازی با آنان تعداد ممکن نباشد، بنا براین گروه پرجمعیت برنده حساب می شود.


منبع: بازیهای بومی ترکمن ها، ستار بردی فجوری

 

 

پنج شنبه 29 فروردین 1392  11:53 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43 zahra_53
ali_81
ali_81
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1388 
تعداد پست ها : 10633
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:بازی محلی ترکمن

قارماک (بازي محلی ترکمن)

بايرام گل الياسوا

مترجم: ی. حق جو

هر قوم ومليت با هر فرهنگ و پيشينه اي ، در دل خود آداب ، رسوم ، افسانه ، مثل ها و متل هايي دارد که ويژه است و منحصر به همان قوم. در ميان اين آداب و رسوم که هر کدام يادگار روزگاري دور و دراز است مي توان بازي هاي محلي را يافت . اين بازي ها که به طور عمده ، بازي هاي گروهي و جمعي بودند،تنها با انگيزه ي سرگرم شدن افراد اجرا نمي شدند ، که هدف ديگر آن تقويت روحيه ي جمعي و همياري در بين افراد يک قوم يا قبيله بود .

 

 

«قارماک» يکي از اين بازي هاست که در ميان مردم ترکمن اجرا مي شود . براي اجراي اين بازي دايره اي از افراد معمولا بچه ها که بر روي خط کشي دايره اي شکلي ايستاده اند و همچنين طنابي به طول 2 تا 3 متر لازم است . در انتهاي اين طناب ،کيسه ي کوچکي پر از خاک مي بندند .طناب را با توجه به تعداد افراد شرکت کننده در بازي ، کوتاه يا بلند انتخاب مي کنند. اگر تعداد آنها زياد باشد ، قطر دايره اي که تشکيل داده اند نيز بزرگ تر خواهد شد ،در نتيجه اندازه و طول طناب نيز بيشتر بايد باشد . اما در هر حال اين اندازه نبايد از 3 متر بيشتر شود.

    بر اساس قرعه ، از بين شرکت کنندگان در بازي ، فردي را انتخاب مي کنند و به مرکز دايره مي فرستند. به آن فرد ،  «باليق چي» (يعني ماهي گير) مي گويند. آن فرد يک سر طناب را گرفته و سر ديگر طناب را که کيسه ي کوچک پر از خاک به آن بسته شده ، در ارتفاع 20 الي 30 سانتي متر از زمين ، دور خود مي چرخاند. آنها که بر روي خط دايره اي ايستاده اند ، وقتي کيسه به آنها رسيد ، بايد با پرش از روي کيسه بي آن که به بدنشان برخورد کند ،آن را از زير پاهاي خود عبور دهند. البته برخي از شرکت کنندگان مي توانند به موقع خود را عقب تر بکشند تا طناب و کيسه ي خاک با آنها برخورد نکند و از مقابلشان عبور نمايد. با اين توضيح که هر شرکت کننده تنها مي تواند يک باراين کار را انجام دهد و در صورت تکرار بيش از يک بار ، او از بازي خارج مي شود .

            «باليق چي» نيز حق دارد به اين نيرنگ ها متوسل شود. به اين ترتيب که او نيز مي تواند ناگهان طناب را از حرکت بازدارد و يا ناگهان در جهت مخالف حرکت قبلي بچرخاند. اگر کيسه به پاي هر کدام از بازي کنان اصابت کند ، به معناي آن است که آن فرد صيد شده است و به اين ترتيب بايد از بازي حذف شود. سه نفر از بازي کنان که بتوانند تا انتهاي بازي خود را از اصابت کيسه در امان نگه دارند ، به عنوان برنده ي بازي اعلام مي شوند.

 

قانون بازي: بازي کن نمي تواند تا پايان بازي از دايره اي که رسم شده ، بيرون برود و محل ايستادن خودش را تغيير دهد. تا انتهاي بازي ، هر چه قدر هم بازي کنان اخراج شوند ، دايره محدودتر نمي شود و به همان اندازه باقي مي ماند.

به اين ترتيب بازي قارماک با تعدادي شرکت کننده به عنوان بازي کن و عده اي ديگر در جايگاه تماشاگران اجرا مي شود.

 

یک شنبه 1 اردیبهشت 1392  4:10 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
ali_81
ali_81
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1388 
تعداد پست ها : 10633
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:بازی محلی ترکمن

پلله م باشی ( چورله ن چورریگ اوینام کسسیر)

اهداف بازی: فرصت طلبی و تیز هوشی کسب مهارت جرات وشهامت ایجاد و تقویت حس مقاومت و پایداری تقویت حس همکاری و تعاون سرعت وچابکی تقویت عضلات بدن.تعدادبازیکنان از۱۲تا۳۰نفر.

درباره بازی: این بازی یکی ازپرآوازه ترین ومعروفترین بازیهای بومی ومحلی ترکمنهاست،این بازی که بیشتردرشبهای مهتابی و فرا رسیدن عیدسعیدفطر وقربان انجام می شودبخاطر جذابیت خاص ،این بازی ساعت هاطول می کشید وبازیکنان دو گروه درستیز وجدال شب را به صبح میرساندند چه بسا بدون اینکه گروهی بر گروهی دیگرتفوق وبرتری داشته باشند.دراین بازی ،بازیکن فرصت طلبی وتیز هوشی خود را به رخ دیگران میکشد،بازی به گونه أی است که اگربازیکنی ترس وواهمه داشته باشدمعمولا درکنار گوشه هامی ماندوجرات حمله کردن پیدا نمی کندوچه بسا ازگروه مخالف درلحظه ای که فرصت مناسب باشد او را از میدان بازی خارج می کنند. این بازی با همکاری ومشارکت بازیکنان دوگروه انجام می شود،گروهی حمله می کنندوگروهی دیگرسعی دارندازموضع خود دفاع کرده ومقاومت نمایند.در اینجاهر دو گروه نهایت همکاری وتعاون را به نمایش می گذارند.گروه حمله کننده به یاری وکمک یار خود آمده و سعی دارند بازیکن مدافع را اززمین خارج نمایند ، در حالیکه گروه مدافع نیز پشتیبان یار خودی است و از او حمایت میکنند.

نحوهٔ بازی: در این بازی بازیکنان قبل از هر چیزدو/۲ نفر را بعنوان خان ویا رهبر گروه انتخاب می کنندکه معمولا این دو نفر بانفوذترین وقوی ترین افراد هستند.سپس سایر بازیکنان دوبه دوکه از لحاظ جسمانی ومهارت دربازی یکسان هستندبه نقطه أی دورترازرهبران(خانها)رفته برای خود نامی مستعار انتخاب می نمایند، سپس نزد خانها آمده می گویند:

خاللای خاللای خانها: آلدیق،آلدیق بازیکنان: کیمه آی گره گ،کیمه گون

که خانها با گفتن نام یکی از آنها وی را انتخاب می کنند و بدین ترتیب سایر بازیکنان نیز به دو گروه تقسیم می شوند. در همین جا متذکر می شویم که در تمام بازیهای گروهی یار گیری وتقسیم به دو گروه با چنین روشی صورت می گیرد.بعد ازآن بازیکنان کفشهارا ازپا در آورده دریک محل جمع میکنندکه به آن جا((پلله))می گویند،بازیکنان مدافع در یک دایره فرضی قرار می گیرندکه مرکزآن کفشهاویا پله میباشدبازیکنان حمله کننده نیز دربیرون این دایره فرضی قراردارند.بازی باعلامت دادن یکی ازبازیکنان حمله کننده که درواقع هشداری است،درحالیکه دستش را بلند کرده میگوید:شو نامه؟ از گروه مدافع نیز که درواقع اعلام آمادگی است یکی جواب می دهد:سامان ! بعد از شنیدن کلمه سامان صدایی از تمام بازیکنان بلند میشود که می گویند:‘‘آرامئزدا قل یابان’’. بازی شروع میشود،بازیکنان داخل دایره فرضی (مدافعین)سعی دارندبه غیازدست ،پاویاهر عضو دیگر حمله کننده ها بزنندواو را از جریان بازی خارج نماینداز طرف دیگربازیکنان حمله کننده سعی دارند با عبور از وسط دو بازیکن و با کشیدن خط فرضی از بین دو بازیکن عبور کرده و او را از بازی خارج نمایند.

گاهی گروه مدافع ازطرف گروه حمله کننده چنان تحت فشار قرارمی گیردکه در لاک دفاعی محض فرو می رود وگروه حمله کننده باتقویت حمله خود وبا گرفتن پایی که بطرف او نشان رفته است،اورابر روی زمین میکشدواز بازیکنان خود می خواهدکه از بین بازیکنی که روی زمین کشیده می شودوسایر بازیکنان عبور کرده تااورا ازصحنه بازی خارج نمایند.این بازی همچنان ادامه پیدا میکندتا اینکه درنهایت ازهر گروهی که یک نفر باقی بماندبنام((چئرلئق))شناخته می شود،نقش این بازیکن خیلی مهم وحساس می باشد،چرا که بردن ویا واگذار کردن بازی به اوختم می شود.این بازیکن((چئرلئق))در((پلله))قرارمی گیردوسایر بازیکنان گروه مقابل پشت سر او هستندبه ((چئرلئق))اجازه داده می شودکه درحدود ده /۱۰قدم تاجایی که می تواندقدم رابزرگ می گیردوازبازیکنان فاصله گرفته وپا به فرار می گذارد،سایر بازیکنان گروه مقابل نیز بدنبال او هستند،((چئرلئق))تاجایی که نفس او اجازه میدهدوبا درنظر گرفتن اینکه مسافت طی شده رامی تواند برگرددازمحل بازی فاصله می گیردوسعی داردبازیکنان رادورزده وبه ((پلله))برگردد،اگر اودرانجام این کارموفق شود،گروه آنهابرنده است واگر هم دربین راه اورا با پا زدند ونتوانست بازیکنان رادور زده خود را به پلله برساند بازنده هستند.در این بازی واجرای نقش ((چئرلئق))بعضی از افراددربین مردم روستای خود شهرت کسب کرده اندکه یکی از آنها درروستای اجن سنگرلی شخصی بنام حاجی گوندوقدی سرداری می باشد،معروف است که وی حدود ۱۰/ده کیلومتربخاطر اجرای این نقش دویده است.

 

 

منبع: کتاب بازی های بومی ترکمنها، ستاربردی فجوری، ناشر مؤسسه چاپ و انتشارات مختومقلی فراغی

 

 

یک شنبه 1 اردیبهشت 1392  4:20 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
ali_81
ali_81
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1388 
تعداد پست ها : 10633
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:بازی محلی ترکمن

غوشاق آتدی

 

اهداف بازی: مقاومت همکاری وتعاون –تقویت عضلات بدن –سرعت وچابکی تعداد بازیکنان :۸ تا ۱۸نفر

درباره بازی: یکی از کهن ترین بازیهای بومی و محلی ترکمنها غوشاق آتدی نام دارد. زمانی که امکانات ورزشی و تفریحی در این منطقه مطرح نبوده مردم ترکمن این بازی را بعنوان یک سرگرمی وبازی دنبال می کردند.دراین بازی شالی رابه هم میریسندکه درزبان محلی آن راغوشاق می نامند، چنان سفت و محکم میشود که هرگاه تعلل وکم کاری کنی چنان بر پشتت فرود می آیدکه آه از نهاد آدمی بلند می شود.

طریقه بازی: در این بازی نیز بازیکنان به دو گروه مساوی تقسیم می شوند و دو نفر را بعنوان رهبر گروه و یا خان انتخاب مینمایند و نفرات دیگر دو به دو با انتخاب نامی مستعار نزد رهبران گروه برمی گردند و بدین ترتیب به دو گروه مساوی تقسیم می شوند. این دو گروه رو در رو در فاصله تقریبی ۲۰متری ازهمدیگر قرار می گیرند ، گروهی که غوشاق در دست آنهاست یکی ازافراد گروه خود را پشت سر حریف قرار می دهند و غوشاق را بطرف فردی که پشت سر گروه مخالف قرار دارد می اندازند. اگر غوشاق به دست او رسید در اولین اقدام شروع به زدن حریف میکند. حریف نیز سعی دارد خود را به گروه مخالف که در فاصله ۲۰متری آنها قراردارد برساند ،ا گر موفق به فرار شدند غوشاق را از آنها تحویل میگیرند و جای دو گروه عوض میشود و اگر هم موفق به فرار نشدند و یکی از اعضای گروه با غوشاق زده شد ، از محل ضربه خوردن تا محل گروه مخالف به آنهاسواری می دهند،این بازی همچنان ادامه پیدا می کند ودر نهایت در شماره های ۱۰یا ۲۰که بیشترین امتیاز را کسب کرده اند برنده بازی معلوم می شود.

 

 

یک شنبه 1 اردیبهشت 1392  4:22 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
ali_81
ali_81
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1388 
تعداد پست ها : 10633
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:بازی محلی ترکمن

قورد توتمیش
 
 
 
این بازی نیز مثل خیلی از بازی های دیگر احتیاج به وسیله ی خاصی ندارد. در این باز افراد به دو دسته تقسیم می شوند:

الف- یکی از بازیکنان در نقش گرگ در حال نیمه خمیده قرار می گیرد در حالی که دست ها را به روی زانو تکیه داده است.
ب- گروهی که در نقش گوسفند هستند. اما گوسفندانی چموش و بی آرام که پشت سر هم قرار می گیرند و از روی گرگ می پرند و در حین پرش می گویند: «اؤلیمی، دیری؟ / مرده است یا زنده؟ » و گرگ با پرش آخرین گوسفند حمله می کند اما گوسفند مورد تهاجم با رسیدن به گروه گوسفندان، خود را از دست گرگ نجات می دهد.
این بازی نیز تعلیمی است در جهت روحیه ی اتحاد و یگانگی و ابلاغ این پیام که اگر در جمع باشید از دست دشمن آسیب نخواهید دید.


منبع:
گنبد دردی اعظمی راد ، نگاهی به فرهنگ مادی و معنوی ترکمن ها

 

دوشنبه 2 اردیبهشت 1392  2:03 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
ali_81
ali_81
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1388 
تعداد پست ها : 10633
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:بازی محلی ترکمن

آیدماجه لار / گفتنی ها

 
آیدماجه لار / گفتنی ها
 
 
 
 
 
 
 
 
 
در این بازی کسی برنده است که بتواند از عهده ی بیان تند و سریع جملاتی برآید که از لحاظ واج آرایی تعقید لفظی دارند از آن جمله:
«قایرا دأن قرق قل قوریق گلیار قرقی سی نینگ ایچینده قرق یل قثر قالان قزل قل قوریق گلیار»
نظیر این بازی در میان فارسی زبان ها نیز بسیار داریم، از آن جمله:
«امشب شب سه شنبه است فردا شب هم سه شنبه است این سه تا شب آن سه تا شب هر سه تا شب سه شنبه است.»
بازی آیدماجه لار شاید برای تقویت حافظه در فراگیری سریع مطالب و تمرین تلفظ سریع کلمات- که تعقید لفظی دارند - طراحی شده باشد.

منبع
گنبد دردی اعظمی راد - نگاهی به فرهنگ مادی و معنوی ترکمن ها
 

 

دوشنبه 2 اردیبهشت 1392  2:04 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
ali_81
ali_81
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1388 
تعداد پست ها : 10633
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:بازی محلی ترکمن

كبه بام

 
برای انجام این بازی افرادی كه می خواهند شركت كنند به طریقی باید به دو گروه تقسیم شوند. در وهله اول برای هر گروه یك نفر «خان» انتخاب می شود. این یكی از روی شناخت قبلی و فردی كه توانمندترین آن گروه باشد به عنوان خان انتخاب می شود چه از نظر زور بازو و چه از نظر هوش و ذكاوت خان باید از دیگران متمایز باشد. بعد از آن که افراد دو گروه انتخاب شدند؛ محلی برای بازی كه فضای باز میدانگاهی در بین روستا یا اطراف آن باشد در نظر گرفته می شود. یك گروه به عنوان «دیو» نامیده می شود و گروه دیگر به عنوان «مركب». در اینجا گروهی دوست دارد ‌دیو شود و ابتكار عمل بازی را در دست گیرد. سر این قضیه بحث و جدل می شود كه برای آن نیز از شیر و خط استفاده می شود.
قسمت كوچكی از نی چاك شده را بدست گرفته یكی قسمت محدب آن را به خود اختصاص می‌دهد. دیگری قسمت مقعر آنرا. بعد به هوا پرتاب می‌كنند. طرفی كه محدب را انتخاب كرده و آن طرف رو به آسمان باشد به عنوان برنده یا بر‌عكس انتخاب می شود و مسئولیت دیو بودن را بر عهده می گیرد.
گروه دیگر مركب می شود. برای بازی در محل انتخاب شده نقطه ای را مشخص می كنند كه می‌تواند سنگی متوسط باشد یا چاله ای كوچك و كم‌ عمق. گروه مركب تنگ همدیگر ایستاده دستها را از بازو به هم گره كرده و سر به داخل دایره و به پائین خم كرده كیپ همدیگر می ایستند. با فاصله كمی دور این گروه به وسیله خاكستر یا مانند آن دایره ای می كشند. خان گروه مركب در اطراف این گروه ریسمان یا دستمال بافته بدست دور می زند و گروه دیو گرداگرد این گروه حلقه بزرگتری می زند و خان مواظب و نگهبان (‌كومه) می باشد. گروه دیو مهاجم است و می‌خواهد كومه را تصرف كند.
افراد گروه مركب سعی می كنند به هر طریقی نگذارند كه كومه به دست مهاجمان بیافتد. مهاجمان حمله می كند كه از خط حائل بگذرند و سوار یكی از مركبها شوند و خان مربوطه نمی گذارد. اگر خان دیو دستور حمله را بدهد و جناح حمله را مشخص كند افراد گروه آن بدون چون و چرا حمله می كنند و خان گروه مركب با ریسمانی كه در دست دارد سعی می كند قبل از سوار شدن مهاجم بر كومه آن را بزند اگر زد آن فرد از بازی خارج می شود اگر نتوانست پس از سوار شدن آن و یا گذشتن از خط حائل یا اینكه نباید اقدام به زدن كند اگر نیز بتواند این عمل خطا می ‌باشد. بازی با هیجان فراوان بدین طریق ادامه پیدا می كند. در صورتی بازی خاتمه پیدا می كند كه یا همه افراد مهاجم سوار بر مركبها شده باشند یا اینكه خان مركبها همه افراد مهاجم را با رسیمان زده باشد و از دور مسابقه خارج كرده باشد.

درباره نتیجه این بازی می توان گفت كه افراد را از كوچكی برای شناخت محیط اطراف و اقلیم و شناخت افراد گروه و هم بازیهای خود ترغیب می كند و برای مبارزات چریكی و دست و پنجه نرم كردن با طبیعت و غلبه بر آن و امرار معاش كمك می كند. روحیه مبارزه تن به تن را تقویت می كند و دفاع از حریم خود را می آموزد و برای آمادگی جسمانی و روحی كمك شایانی را می رساند.
كٍبه در زبان تركمنی همان معنی كومه در فارسی را می دهد و آنرا اگر بخواهیم تعمیم به زندگی امروزه دهیم؛ حفظ و حراست از خانه و كاشانه طایفه و ایل و در مقیاس بزرگتر وطن را به نمایش می گذارد. «حب الوطن من الایمان» حراست از وطن جزو ایمان است.
اگر افراد یك مملكت همیشه در آمادگی جسمانی و روحی قرار داشته باشند مهاجم یا آنهایی كه فكر هجوم را در مخیله خود پرورانده اند جرئت عملی ساختن آن افكار پلید را در خود نمی یابند. در خاتمه این را نیز اضافه كنم كه پس از پایان مرحله اول بازی، گروه های بازیگر جای خود را تعویض می كنند. یعنی اگر گروه دیو بازنده شد،‌ در داخل و به جای گروه مركب قرار می گیرد و «كبه بام» تشكیل می دهد و بازی تا خسته شدن دو طرف و رضایت برای خاتمه بازی، ادامه پیدا می كند و عاقبت گروهی بازنده نهایی شناخته می شود كه مراتب بیشتری در داخل قرار گرفته است. یعنی تعداد دفعات بیشتری مركب شده است.

خال‌محمد پقه
نشریه چشمه دانشگاه علی آباد
برگرفته از سایت دانشجویان و دانش آموختگان ترکمن
 

 

دوشنبه 2 اردیبهشت 1392  2:06 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
دسترسی سریع به انجمن ها