بدون حتی یک تارمو
1 - موها در افراد سیگاری زودتر نازک و شکننده میشود و تغییر رنگ میدهد. خاکستری شدن موها در افراد سیگاری 3تا6 برابر افراد عادی و ریزش موها هم در این افراد شایعتر است. نیکوتین موجود در سیگار به فولیکولهای موی سر و گردش خون ریشه موها آسیب میرساند و اکسیژن مورد نیاز موها را هم کاهش میدهد. به همین دلیل میزان ریزش مو و طاسی در افراد سیگاری بیشتر است.
به استقبال سرطان
2 - سیگار تقریبا فاکتور اصلی خطر درتمام سرطانهای ناحیه دهان و مری است. سرطان لب، زبان، دهان و حنجره در اثر تماس مستقیم سلولها با دود سیگار ایجاد میشوند. طوری که میزان سرطان حنجره در سیگاریها تقریبا 20 تا 30 برابر افراد عادی است. به غیر از همه اینها، بوی بد دهان و شایع بودن عفونتها از مشکلات همیشگی سیگاریهاست.
دیگر نمیتوانید بخندید
3 - سیگار به بیشترین جایی که بیشترین ضرر را میزند، سیستم ایمنی دندانها و لثه استف. میزان عفونت لثه در سیگاریها 6 برابر افراد عادی است. تورم لثه و رنگ پریدهشدن آنها ناشی از اختلال خونرسانی به آنهاست. پلاک که زمینهساز پوسیدگی دندان هستند، در اثر سیگار کشیدن بیشتر تولید میشوند. رنگ دندانها تغییر میکند و میزان ترشح بزاق که لایه حفاظتی دندان است نیز کاهش مییابد. نیکوتین موجود در سیگار با رسوب روی دندان لکههای زرد رنگی بهجود میآورد که از ویژگیهای دندان سیگاریهاست. ریشه دندانها هم در اثر سیگار متورم میشود و لق شدن دندان را تسریع میکند.
بدون فرزند
4 - خیلی از زوجهای نابارور شاید ندانند یکی از عوامل متعدد ناباروری سیگار کشیدن یکی از زوجهاست. کاهش تعداد اسپرمها، کاهش قدرت حرکت آنها در آقایان و اختلالات تخمکگذاری در خانمها ممکن است در اثر کشیدن سیگار باشد. کاهش میل جنسی هم میتواند یکی از عوارض مصرف دخانیات باشد. به غیر از اینها ضعف سیستم ایمنی و افزایش عفونتهای رحمی یا مجاری ادراری هم میتواند بهطور غیرمستقیم از اثرات سیگار روی توانایی باروری باشد. در افراد سیگاری سرطان مثانه شیوع بیشتری دارد.
سیگار تقریبا فاکتور اصلی خطر در تمام سرطانهای ناحیه دهان و مری است. سرطان لب، زبان، دهان و حنجره در اثر تماس مستقیم سلولها با دود سیگار ایجاد میشوند. طوری که میزان سرطان حنجره در سیگاریها تقریبا 20 تا 30 برابر افراد عادی است.
استخوانهای شکننده
5 - روند بهبود شکستگیهای استخوان به دلیل سیگار کشیدن به تاخیر میافتد و نیکوتین با کاهش جریان خون در بافتها ترمیم استخوان را با مشکل مواجه میکند. استئوپروز یا پوکی استخوان هم در سیگاریها زودتر بهوجود میآید که این مشکل در خانمها بیشتر خود را نشان میدهد. پوکی استخوان در استخوانهای لگن و ستون مهره بیشتر دیده میشود و دیسکهای بین مهرهای در افراد سیگاری تحلیل رفتهاند. در سیگاریها قدرت عضلانی و ترمیم بافت هم کمتر از افراد عادی است.
انگشتانی که می سوزند
سرد بودن دستها، تغییر رنگ نوک انگشتان، بد شکل شدن ناخنها و زخمهای کوچک در نوک انگشتان همه ممکن است از عوارض سیگار باشد. تار(TAR مادهای شیمیایی که اثرات مصرفش شبیه نیکوتین است) موجود در سیگار هم باعث تغییر رنگ انگشتان میشود، اما مهمترین عارضه سیگار بر اندامها از کاهش جریان خون ناشی میشود که ممکن است حتی منجربه قطع عضو شود. این عارضه در افراد مبتلا به بیماری «برگر» بسیار شدید است طوری که حتی استشمام دود سیگار دیگران هم باعث انقباضات عروقی و نکروز و مرگ سلولهای اندامهای انتهایی در آنها میشود.
نفس بالا نمیآید
سیانید هیدروژن و ذرات ریز کربن دود سیگار به لایه سطحی برونشها آسیب میزند و التهاب ناشی از آن فرد را مستعد برونشیت میکند. نیاز به گفتن نیست که سرطان ریه، اصلیترین عارضه سیگار است. تنگی نفس دائم، سرفههای مزمن، آسیب دیدن مژکهای داخل برونش که وظیفه تمیز کردن ریه را برعهده دارند، افزایش میزان سرماخوردگی و آنفلوآنزا و آسم هم نتیجه مستقیم سیگار کشیدن است. مشکلات خاص ریوی مانند سل هم در اثر سیگار شدیدتر میشود. آسیبهای سیستم ایمنی توسط سیگار هم در ریه اتفاق میافتد یعنی زمانی که سلولهای ایمنی به آنجا میروند تا با التهاب مقابله کنند ولی توسط سموم دود سیگار از بین میروند.
رگهای کاملا بسته
آسیب دیدن عروق خونی قلب در اثر دود سیگار عامل اصلی سکتههای قلبی است. تنگی عروق قلب باعث میشود تا فشار بیشتری به قلب وارد شود. نیکوتین سیگار منجربه افزایش ضربان قلب میشود و ممکن است آریتمی بهوجود آورد. عارضه مهم دیگر، افزایش فشار خون است که علاوهبر بقیه نقاط بدن بر سلولهای قلب نیز تاثیر میگذارد و زمینه سکته قلبی را ایجاد میکند. انقباض عروق قلبی در اثر نیکوتین و کاهش اکسیژن هم همین اثر را دارد. در دراز مدت هم سیگار کشیدن باعث بالا رفتن کلسترول و چربی خون میشود و پلاکهای عروقی هم بیشتر تشکیل میشوند. انواع حوادث عروقی در افراد سیگاری
بیشتر است.
سنگ در بدن شما
50 درصد سرطانهای کبد، کلیه و پانکراس در آقایان در اثر سیگار کشیدن بهوجود میآیند. تغییراتی که در واکنشهای شیمیایی بدن در اثر سموم سیگار بهوجود میآید، احتمال ایجاد سنگهای صفراوی و کلیوی را افزایش میدهد. تحقیقات مختلف حداقل 30درصد مرگومیرهای ناشی از سرطان پانکراس را ناشی از کشیدن سیگار میدانند.
گوارش نابود شده
سیگار در تمام دستگاه گوارش اثرات منفیاش را نشان میدهد. سرطان مری ناشی از رفلاکسهای مداوم اسید معده، سوزش سر دل، زخم معده، بیماری کرون روده، احتمال افزایش سنگهای کیسه صفرا، افزایش خطر سرطان معده، اسهال و زخمهای روده از عوارض سیگار کشیدن هستند. اختلال در هضم و جذب غذاها و احساس سیری هم در اثر سموم موجود در دود سیگار بهوجود میآید.