خیلیها در ایام دیگر سال هم با مربای این میوه، آلبالوپلو تهیه میکنند در حالی که طعم شیرین آن برای هر طبعی خوشایند نیست.
دوستی به من گفت اگر این غذا را ترش و شیرین بپزی خوشمزهتر خواهد بود، من هم این روش را امتحان کردم و به مذاق بیشتر مهمانها خوش آمد. پس تصمیم گرفتم آنچه اجرا کردهام برایتان بازگو کنم تا شما نیز در کنار توصیههایی که سرآشپز برایتان دارند، این بار آلبالوپلویی استثناییتر بپزید.
مقدار کالری
مواد اولیه این غذا 1870 کیلوکالری انرژی دارند و تقسیم آن میان 4 نفر مقدار کالری دریافتی برای هر نفر را به حدود 470 کیلوکالری خواهد رساند و از آنجا که این مقدار انرژی تقریباً بالاست، توصیه میشود که آن را در وعده ناهار میل کنید و در آن روز شامی سبک برای خود تدارک ببینید تا به این ترتیب در پایان روز دچار اضافه دریافت انرژی نشوید. در ضمن، همراه شدن این غذا با سالاد یا ماست مقدار کالری دریافتی را 80 تا 100 کیلوکالری دیگر نیز اضافه خواهد کرد.
همراه این غذا
از آنجا که آلبالوپلو گوشت قرمز هم دارد، توصیه میشود آن را با سالاد سبزیهای تازه متشکل از گوجه فرنگی، کاهو، جوانه گندم و هویج میل کنید.
بهتر است نوشیدنی همراه این غذا نیز یک لیوان شربت آبلیموی تازه باشد تا ویتامین Cای که با خوردن این نوشیدنی دریافت خواهد شد، جذب آهن را افزایش دهد. البته اگر بخواهید کنار غذایی کم کالری میل کنید، بهتر است به اندازه یک پیشدستی سبزی خوردن و یک لیوان دوغ بخورید تا به این ترتیب هم از گروه سبزیها در وعده غذاییتان باشد و هم از گروه لبنیات.
مـواد لازم برای 4 نفر:
آلبالوی هسته گرفته
|
4
|
لیوان
|
240
|
کیلوکالری
|
برنج
|
3
|
لیوان
|
560
|
کیلوکالری
|
گوشت چرخ کرده
|
300
|
گرم
|
550
|
کیلوکالری
|
پیاز متوسط
|
2
|
عدد
|
40
|
کیلوکالری
|
روغن کانولا
|
4
|
قاشق غذاخوری
|
360
|
کیلوکالری
|
شکر
|
3
|
قاشق غذاخوری
|
120
|
کیلوکالری
|
نمک، فلفل سیاه و زعفران
|
|
به میزان دلخواه
|
0
|
کیلوکالری
|
طـرز تـهـیـه:
* آلبالوها را با شکر مخلوط و 10 تا 15 دقیقه روی حرارت ملایم قرار دهید.
* گوشت را با نمک، فلفل سیاه و یک پیاز رنده شده مخلوط کنید و بعد از درآوردن آنها به شکل کوفته ریزه، در 2 قاشق غذاخوری روغن کانولا تفت دهید.
* برنج را نیز پس از شستن آبکش کنید.
* پس از ریختن 1 قاشق غذاخوری روغن در ته قابلمه، یک لایه برنج را بریزید و سپس آلبالوها را پس از جدا کردن از شربتشان و مخلوط کردن با یک عدد پیازی که در یک قاشق غذاخوری روغن سرخ شده است، روی برنج بریزید و لایهای دیگر از برنج را بیفزایید و آنقدر این کار را تکرار کنید تا مواد به اتمام برسند.
* در مراحل پایانی نیز شربت تهیه شده را روی برنج بدهید تا رنگ ارغوانی به خود بگیرد.
* هنگام سرو این غذا روی آن را با برنج زعفرانی شده و گوشتهای تفت داده شده بپوشانید و میل کنید.
اگر اضافه وزن دارید
از مقدار شکر این غذا بکاهید و از استفاده از مربای آلبالو خودداری کنید. در ضمن، غذایتان را با حداقل روغن تهیه کنید تا مقدار قابل ملاحظهای از میزان انرژی دریافتی کاسته شود. بهتر است غذا را با سالاد سبزیها یا سبزی خوردن میل کنید تا فیبر دریافتی هم سیرکننده باشد و هم انرژی کمی به شما برساند.
اگر کم خونی دارید
بهتر است به جای گوشت گوساله یا گوسفند، گوشت بوقلمون یا شترمرغ را به صورت چرخ کرده درآورید و آنها را به صورت
کوفته ریزه تهیه کنید و در آلبالوپلو بریزید. با این غذا بهتر است شربت آبلیموی تازه بنوشید و از همراه کردن ماست یا دوغ با آن خودداری کنید زیرا به این ترتیب جذب آهن به دلیل همراه شدن با کلسیم موجود در لبنیات کاهش پیدا میکند.
اگر فشارخون دارید
پیشنهاد ما به شما این است که در گوشتتان به جای پیاز چند حبه سیر خام بریزید. یادتان باشد که سیر خام به تنظیم فشارخون کمک میکند. نمک غذایتان نیز بهتر است حداقل باشد. کنار غذا سبزی خوردن و ماست و خیار بخورید زیرا بررسیها نشان دادهاند کمبود کلسیم باعث افزایش فشارخون میشود البته بهتر است در ماستتان، سیر تازه و سبزیهایی مانند نعناع و شوید تازه بریزید.
پیشنهاد سرآشپز
در میان برنجهای مخلوط ایرانی، آلبالوپلو از غذاهایی است که از مرکز ایران تا نواحی آذربایجان و شمال کشور (با کمی تفاوت) آن را تهیه میکنند. به این ترتیب که هرچه از نواحی کویری و آذری زبان به سمت شهرهای شمالی کشور میرویم، گوشت کوفته ریزه شده در این غذا به گوشت پرندگان به خصوص مرغ تبدیل میشود. در واقع اصلیت این غذا به آذربایجان برمیگردد و این غذا در میان جنوبیها طرفداری ندارد بنابراین اگر روزی میهمانی از نواحی جنوب کشور داشتید، بهتر است برایش آلبالو پلو تدارک نبینید. برای هرچه بهتر پختن این غذا باید به نکتههای ظریفی دقت داشت.
نوشیدنی مناسب همراه این غذا شربت بهارنارنج یا عرق نعناع است و بهتر است
فقط یک کاسه ماست معمولی با نعناع بگذارید و همراه آلبالوپلو میل و از مصرف ماست موسیر یا ماست ترش خودداری کنید
1. با اینکه استفاده از آلبالوهای نه چندان زیبا (غیرقابل استفاده در سبد میوه) برای تهیه آلبالوپلو مقرون به صرفه است، برای اینکه این غذا پس از آماده شدن ظاهر بهتری داشته باشد، آلبالوهای با کیفیت و سفت را انتخاب کنید.
2. برای هستهگیری راحتتر آلبالوها، آنها را برای چند دقیقه در آب یخ بیندازید تا سفت شود و هستهها آسانتر خارج شوند و ظاهری چروک و زشت پیدا نکنند.
3. بسیاری معتقدند آلبالو را باید قبل از مصرف در کمی آب جوشاند اما من توصیه میکنم آلبالوها را بعد از هستهگیری فقط در کمی روغن تفت دهید و هنگام مصرف در آن 3 قاشق غذاخوری شربت مربای آلبالو بریزید.
4. علاوه بر آلبالو باید کمی هم شربت آلبالو به غذا اضافه کنید تا برنج کمی ارغوانی رنگ شود البته باید مربایی را برگزینید که رنگ طبیعی آلبالو را داشته و شفاف باشد و از مصرف مرباهای قند سوخته که رنگی قهوهای یا سیاه دارند، خودداری کنید زیرا در صورت استفاده از آنها، غذا رنگ مناسبی پیدا نخواهد کرد و ظاهرش خوب نخواهد بود.
5. خیلیها میگویند آلبالو را باید حتماً در ظرف لعابی پخت تا رنگ خود را حفظ کند در حالی که من به شما اطمینان میدهم که از هر ظرفی میتوان برای طبخ این میوه استفاده کرد؛ این ظرف میتواند مسی باشد یا تفلون.
6. ادویه مناسب این غذا زعفران است بنابراین برای هر چه خوش عطرتر کردن آن، زعفران را از یاد نبرید.
7. این غذا به دلیل شربت آلبالویی که دارد، ممکن است زود بسوزد بنابراین هرگز نباید آن را روی شعله زیاد قرار داد و باید حتماً قابلمه را روی شعله پخشکن گذاشت.
8. تهدیگ مناسب این غذا نان است و البته نان تافتون. زیرا شربت آلبالو به خورد این نان میرود. نان تافتون تهدیگ نسبتاً کلفتی ایجاد میکند که تردی آن برای هر مصرفکنندهای تجربهای لذتبخش است.
9. نوشیدنی مناسب همراه این غذا شربت بهارنارنج یا عرق نعناع است و بهتر است فقط یک کاسه ماست معمولی با نعناع بگذارید و همراه آلبالوپلو میل و از مصرف ماست موسیر یا ماست ترش خودداری کنید. این غذا به اندازه کافی کامل و رنگین است و ضرورتی ندارد کنار آن را بیش از اندازه شلوغ کرد.