عماد برناط کارگردان فلسطینی فیلم مستند نامزد اسکار «پنج دوربین شکسته» سهشنبه شب در فرودگاه بینالمللی لسآنجلس بازداشت شد.او که یکی از سازندگان این فیلم است روز پنجشنبه در مصاحبهای درمورد تجربه دستگیری و بازجویی با نشریه اینترنتی هافینگتنپست مصاحبه کرد و درمورد نقش مایکل مور، مستندساز اعتراضی آمریکایی در آزادیاش سخن گفت.
عماد برناط گفت: «ماموران مهاجرت از من مدرک میخواستند که ثابت کنم نامزد جایزه اسکار برای مستند «پنج دوربین شکسته» هستم و میگفتند اگر نتوانم دلیل سفرم را توضیح دهم مرا به همراه همسرم ثریا و پسرم جبرئیل همان روز به ترکیه برمیگردانند.»
او افزود: «بااینکه تجربه ناخوشایندی بود، اما این اتفاق امری روزمره برای فلسطینیها در کرانه باختری است. در این منطقه بیش از 500 ایست بازرسی است و موانع امنیتی متعددی در سرزمین ما برپا شده تا نتوانیم راحت در آن سفر کنیم. هیچکس در فلسطین با تجربه من و خانوادهام در روز گذشته ناآشنا نیست.»
برناط به همراه خانوادهاش برای حضور در مراسم روز یکشنبه جوایز اسکار (بامداد دوشنبه به وقت تهران) به لسآنجلس سفر کرده است. او بااینکه دعوتنامه رسمی آکادمی اسکار را به مامورین نشان داد، اما به مدت 90 دقیقه تحت بازجویی قرار گرفت.
این مستندساز ادامه داد: «آنها از من مدرک و دعوتنامه میخواستند. من دعوتنامه اسکار را در گوشی همراه آیفون خودم داشتم، اما آنها میگفتند این قبول نیست.»
در این زمان برناط به مایکل مور مستندساز معروف آمریکایی پیامک میفرستد. مور در مراسم شام سالانه نامزدهای جایزه اسکار منتظر برناط بوده است، متن پیام بدین قرار بود: «فوری، آنها مرا در فرودگاه لسآنجلس گرفتهاند.»
مور نیز با چندین نفر تماس میگیرد تااینکه بالاخره موفق میشوند با اداره مهاجرت تماس بگیرند. در این بین مور در صفحه توئیتر خود به این اقدام واکنش نشان داده است.
مور در این مورد گفت: «به نظرم نمیتوانستند این موضوع را هضم کنند که یک فلسطینی هم میتواند نامزد جایزه اسکار شود. به عنوان یک آمریکایی از او عذرخواهی میکنم... واقعا شرمآور است.»
برناط اولین فلسطینی است که نامزد جایزه اسکار میشود. او فیلم «پنج دوربین شکسته» را به همرای گای داویدی، کارگردان اسرائیلی ساخته است. این فیلم داستان مقاومت بدون خشونت فلسطینیها در برابر اسرائیلیهاست.
به گفته برناط این ششمین سفر او به آمریکا است و برای اولین بار بوده که او را برای مدتی کوتاه بازداشت میکنند.
به گفته مور هیچ مقامی در اداره مهاجرت از برناط عذرخواهی نکرده است. «اگر او سفیدپوست بود اصلا در این آمریکای پسانژادپرستی ما درگیر این مسائل نمیشد.»
این کارگردان برنده اسکار برای مستند «بولینگ برای کلمباین» افزود: «ما دچار ترس بیمنطقی هستم. هرچند این اتفاق ناخوشایند در مقایسه با آنچه هر روز در فلسطین رخ میدهد، کوچک است.»
مور در مورد بخت اسکار بردن مستند «پنج دوربین شکسته» گفت: «امسال نامزدها همگی جز بهترینها هستند و باید ببینیم شش هزار عضو آکادمی به چه فیلمی رای میدهند. به نظرم رقابت بسیار تنگاتنگ است. به نظرم فیلم برناط یکی از بهترین فیلمهایی است که در این چند سال دیدهام. اگر فیلم برنده اسکار شود، اتفاقی تاریخی رخ داده است.»
ورایتی / 20 فوریه / ترجمه: حسین عیدیزاده