کنترل خشم در خانواده
خانواده ،کوچکترین نهاد جامعه و کانون انس آدمیان است . اولین مکانی که به طور طبیعی هر کودک بعد از تولد در آن رشد می کند ، بزرگ می شود و مستقیم و غیر مستقیم الفبای زندگی و اصول تربیتی را در آن می آموزد.هیچ جامعه ای سیر صعودی رشد اخلاقی را نمی پیماید مگر آن که اعضای آن یعنی خانواده ها پیشگامان این نردبان ترقی باشند . زن و شوهر ، عناصر اولیه ی خانواده هستند .
تعالی اخلاقی خانواده نیازمند کسب آگاهی های متفاوت است ،اعم از آگاهی نسبت به خویشتن خویش،آگاهی نسبت به همسر و خصوصیات وی ،شناخت اخلاقی و نهایتا آگاهی از روش کسب فضائل و دفع رذایل اخلاقی. عمر تنها سرمایه ی آدمی است و پسندیده است که هر فرد ، حداکثر تلاش خود را به کار گیرد تا به تقویت ابعاد مثبت و کاهش نقاط منفی وجودی خویش بپردازد تا روح خود را برای پیوستن به منبع اصلی نور ،آماده کند . آن که برای پالایش روح خویش ،سختی ها را به جان پذیرد و با سرپیچی از نفس اماره ،شیطان را مایوس سازد ، از امدادها و برکات ویژه ی خداوند بهره مند خواهد شد.
پیامبر اسلام (ص) نیز ، غایت بعثت خویش را ، تکمیل فضایل اخلاقی دانسته اند و به رعایت اصول اخلاقی بین تک تک عناصر جامعه بویژه اعضای خانواده اهمیت ویژه داده اند تا جایی که معیار اصلی خوش اخلاقی یک فرد ، حسن خلق فرد در کانون خانواده است.
برخی از افراد در لحظاتی از زندگی خانوادگی که با چالش ها و مشکلات مواجه می شوند ، براحتی با مسائل دست و پنجه نرم می کنند . گویا شرایط موجود را پذیرفته اند و با آن کنار می آیند و در مواقع تنش زا که فشار زیادی به آن ها وارد می شد ،دچار اضطراب و ناشکیبایی نمی شوند . اما برعکس این عده ، افراد دیگری نیز هستند که در چنین شرایطی از حالت عادی خارج شده و با نشان دادن عکس العمل های شدید ، شرایط را از آن چه هست بدتر می کنند و عملا به جای آن که بر مشکل غلبه یابند ، این مشکل است که بر وجود آن ها سیطره می یابد.متخصصان امر بر این باورند دسته ی اول افراد موفقی هستند که با اصول « مهارت زندگی » آشنایند ، ابزارهای آن را می شناسند و به موقع و بجا از آن ها استفاده می کنند .در واقع این مهارت آن ها را قادر ساخته است تا با شرایط پیش بینی نشده مضطرب و پریشان نشوند و با تسلط بر خویش ، شرایط را بهبود بخشند . آن ها در ارتباط با سایر انسان ها ، جامعه و محیط خود ، به گونه ای مثبت و سازگارانه عمل می کنند . نکته ی مهمی که بسی مایه ی خرسندی است ، قابل یادگیری بودن این مهارت هاست . می توان با خواندن و تمرین کردن ، آن ها را آموخت و استفاده کرد.
در خانواده،تكرار خشم و نبود رابطه صحیح بین زن و شوهر،صدمات زیادی به پیكره خانواده میزند. از جمله این صدمات، سرد رابطه زوجین، عدم وجود الگوهای سالم اخلاقی برای فرزندان و عدم رابطه مناسب بین والدین و فرزندان است.
خشم، امری كاملا عادی و طبیعی و واكنشی غریزی است كه فرد در پاسخ به عامل تهدیدكننده علایق حیاتی خود نشان میدهد. اما عدم كنترل خشم باعث زیانهای جسمی و روحی ـ معنوی در انسان میشود.
از خشم فرار نكنید، با آن هم دوست نشوید، بلكه آن را به عنوان نشانة دقیقی بپذیرید كه مشكلات زندگی را به شما نشان میدهد، آنگاه در صدد ترمیم بخشهای آسیبدیده باشید.در خانواده، تكرار خشم و نبود رابطه صحیح بین زن و شوهر، صدمات زیادی به پیكره خانواده میزند. از جمله این صدمات، سردی رابطه زوجین، عدم وجود الگوهای سالم اخلاقی برای فرزندان و عدم رابطه مناسب بین والدین و فرزندان است. علاوه بر این، بیماریهایی مانند سوء هاضمه، فشار خون، افسردگی، مشكلات پوستی و كوتاه شدن عمر، از جمله نتایج خشم رها شده و كنترل نشده میباشد.
راههای عملی كنترل خشم به دو دسته بینشدرمانی و رفتاردرمانی تقسیم میشوند. برخی از این راهها عبارتانداز: كنترل زبان، سكوت و خاموشی، عفو و گذشت، درست فكر كردن، داد نزدن، فحاشی نكردن، و خندیدن.
كتاب حاضر شامل معرفی مهارت و «كنترل خشم»، به ویژه كنترل خشم در خانواده، طبق اصول اسلامی و دانش، روانشناسی و نحوه برخورد با آن است.
فصل اول این کتاب به تعریف خشم و آثار مخرب خشم افسار گسیخته ، می پردازد و با ارائه یک تست علمی به شما کمک می کند ، میزان خشم خود را محاسبه کنید ، فصل دوم با عنوان « چرا خشمگین می شویم؟ » به بررسی علل و ریشه های خشم پرداخته است و با معرفی تفصیلی هر یک ، تمرین هایی نیز ارائه کرده است ، فصل سوم با این عنوان که « چگونه خشم خود را ابراز کنیم ؟» روش های متفاوت ابراز احساس های درونی افراد را معرفی می کند. با مطالعه ی دقیق این فصل می توانید جایگاه خود را شناسایی کنید و ببینید جزء کدام گروه هستید ، فصل چهارم به بررسی روش های کنترل خشم پرداخته است ، بهترین زمان درمان و کنترل خشم رها شده را یادآور شده و راه های عملی کنترل خشم را معرفی کرده و نهایتا این فصل با چند توصیه ی کاربردی به پایان می رسد ، فصل پنجم به طور اختصاصی به بحث روابط زن و شوهر و مبحث « کنترل خشم همسر » پرداخته و راهکارهای عملی آن را معرفی کرده است و فصل ششم « خشم کودکان » را مورد بحث و بررسی قرار داده است .
با مطالعه این کتاب می توانیم بر احساسات خویش حاكم شده و بتوانیم در مواقع خشمگین بودن همسر، به گونه ای بر هیجان های خود مدیریت كنیم كه شعله های عصبانیت به زندگی مشتركمان آسیب وارد نسازد و خویشتن داری را در خود تقویت كنیم.
مشخصات کتاب
نویسنده:مریم کربلایی علیگل
ناشر:حدیث راه عشق
تنظیم و فرآوری:م.تجریشی