وجود موهاي ناخواسته از مشکلاتي است که بسياري از خانمها و حتي آقايان را درگير ساخته است. افزايش غيرطبيعي مو مي تواند به علل گوناگوني باشد؛ از جمله مي توان به بيماريهاي غدد داخلي، کيست تخمدان و مصرف بعضي داروها اشاره کرد. در زمان بارداري نيز موهاي ظريفي در پشت لب بالا، چانه و گونه ها رشد مي کند که چند ماه پس از زايمان خود به خود از بين مي رود بنابراين وجود آنها در زمان بارداري نبايد موجب نگراني شود. هنگام يائسگي نيز در برخي خانمها موهاي صورت زياد مي شود که براي درمان آنها بايد با پزشک متخصص زنان مشورت کرد تا در صورت لزوم قرصهاي استروژني تجويز شود. براي از بين بردن موهاي اضافي اگر افزايش مو به علل ذکر شده باشد، بايد علت آن برطرف شود؛ مثلا اگر به علت آسيب تخمدان يا بيماري غدد داخلي موهاي صورت افزايش يابد، بايد با درمان آن مشکل، علت اين افزايش برطرف شود و در غير اين صورت ميتوان با روشهاي متداول و مؤثر ازجمله استفاده از ليزر يا IPLبراي رفع دائمي آنها اقدام کرد. دکتر بيتا پاک طينت به شما مي گويد که چگونه از شر موهاي زائد خود رهايي يابيد
مکانيسم عمل در درمان موهاي زائد:
رنگدانه موجود در فوليکول مو هدف در درمان موهاي زائد است که به اين رنگدانه «ملانين» ميگويند. انرژي ساطع شده از منبع نوري توسط اين رنگدانه جذب شده و گرماي زيادي به سلولهاي زاياي مو مي دهد که باعث تخريب آنها و عدم رشد مجدد مو مي شود.
موفقيت در درمان موهاي زائد:
موفقيت درمان موهاي زائد به 5 عامل بستگي دارد: رنگ مو، رنگ پوست (از نظر ميزان روشن يا تيره بودن پوست)، ضخامت مو، تراکم مو و تعداد جلسات در نظر گرفته شده براي درمان. بهترين نتايج در افراد با رنگ پوست روشن و موهاي تيره و خشن به دست مي آيد. در افرادي که پوست تيره دارند چون ملانين پوستي در جذب انرژي نور با ملانين مو رقابت ميکند در نتيجه انرژي رسيده به مو کمتر از حد معمول است و اثر اشعه نيز به مراتب کمتر بوده و در اين افراد احتمال صدمه پوستي توسط ليزر بالاست. موهاي سفيد شده نيز فاقد ملانين بوده و اشعه ليزر توسط مو جذب نمي شود. موهاي بلوند و بور نيز ملانين کمتري داشته و نسبت به موهاي تيره ميزان جذب انرژي کمتري دارند و کمتر به درمان پاسخ مي دهند.
موفقيت درمان موهاي زائد به 5 عامل بستگي دارد: رنگ مو، رنگ پوست (از نظر ميزان روشن يا تيره بودن پوست)، ضخامت مو، تراکم مو و تعداد جلسات در نظر گرفته شده براي درمان
تعداد جلسات در درمان موهاي زائد:
تعداد جلسات درمان موهاي زائد بين 4 تا 8 جلسه متغير است و جلسات درمان معمولا با فواصل 4 تا 6 هفته يکبار انجام مي شود. البته بايد تاکيد کرد که ميزان پاسخ دهي هر منطقه از بدن و هر فرد بسته به تراکم و ضخامت و نوع تيپ پوستي متفاوت است و شايد برخي افراد به جلسات بيشتري نياز داشته باشند يا برعکس با جلسات کمتري به نتايج دلخواه برسند. تعداد جلسات درمان براي افراد با پوست تيره يا موي روشن ممکن است بيشتر شود چون درصد رفع موهاي زائد در هر جلسه براي اين افراد کمتر است و از آنجايي که سرعت رشد مو در قسمتهاي مختلف بدن متفاوت است، فاصله بين جلسات درماني هم فرق مي کند.
عوارض جانبي شناخته شده با منابع ليزر / IPL در درمان موهاي زائد:
درد، سوزش، سرخي يا اريتم گذرا يا پايدار، تورم، آسيب اپيدرمي به شکل سوختگي، تغييرات رنگدانهاي به شکل تيره شدن يا روشنتر شدن پوست ناحيه تحت درمان و بهندرت بروز جوشگاه يا اصطلاحا «گوشت اضافه». بسياري از اين عوارض کوتاه مدت و برگشت پذير بوده و با انتخاب صحيح پارامترهاي درماني و تجربه پزشک معالج قابل پيشگيري و درمان هستند و با پيشرفت تکنولوژي روز به روز از بروز اين عوارض کاسته ميشود. همچنين بايد گفت با توجه به عمق نفوذ کنترل شده که حدود 5 ميليمتر است، احتمال آسيب رسيدن به اعضاي حياتي قرار گرفته در زير پوست ناحيه درمانشده از قبيل تيروئيد، سينه و غدد لنفاوي وجود ندارد. با اين وجود به دليل نبودن شواهد کافي براي ايمن بودن کامل درمان در خانمهاي باردار يا شيرده، استفاده از IPL در خانمهاي باردار توصيه نمي شود. در درمان خانم هاي مبتلا به اختلالات هورموني و پرمويي ميتوان در کنار درمان دارويي اختلالات هورموني، همزمان به درمان پرمويي اقدام کرد و وجود اين اختلالات، مانع درمان آنها نمي شود.