0

شهر گرگان

 
mralucard15
mralucard15
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : دی 1391 
تعداد پست ها : 23
محل سکونت : lhcknvhk

شهر گرگان

گلستان رو به نوعی میتونم ایران کوچک بنامم چون از کل اقوامی که تو ایران زندگی میکنن در این استان زندگی میکنند .

مرکز گلستان ، گرگان است . مردم خوبی دارد و جو حدودا مذهبی و جوان در شهر حاکم است . جاهای دیدنی زیادی دارد مانند میدان بیسیج که برج وسط ان دومین برج بلند ایران است و  طبیعت نهارخوران و النگدره و روستای زیارت که مردم برای رفع خستگی روز و هفته ی پر مشغله به آنجا پناه میبرند .

در پست های دیگ ه بازم در مورد گرگان مینویسم

جمعیت گرگان در سال ۱۳۹۰، برابر با ۴۶٢٫۴۵۵ نفر بود. جمعیت قوم ترکمن در شهرستان گرگان در سال ۱۳۸۳ برابر با ۲۵۱۹ نفر بوده‌ . 

گُرگان شهری واقع در استان گلستان در جانب شرقی شمال کشور ایران است. گرگان دومین شهر بزرگ شمال کشور از لحاظ جمعیتی و مرکز شهرستان گرگان و استان گلستان است. گرگان کنونی تا سال 1316«اِستَرآباد»(Estarabad)یا «اَسترآباد»(Astrabad) نام داشت. گرگان قدیمی که به عربی جرجان خوانده می‌شده شهری آباد و مهم بود که در نزدیکی گنبد کاووس قرار داشته و اینک ویرانه های آن در حوالی امام‌زاده یحیی بن زید قرار دارد.

 

گرگان از شهرهای شمالی ایران است، آب و هوای معتدل دارد، هرچند تابستانهای آن نسبتاً گرم و شرجی است. اقلیم منطقه بسیار گوناگون و متنوع است و کوه ، جنگل و چمنزار، جلگه و دشت ، بیابان و شوره‌زار، دریا و خلیج ، رودخانه و تالاب و زمین کشاورزی را شامل می‌شود. شهر گرگان و منطقه پیرامونش که از نیمه سال ۱۳۷۶ شمسیی پس از شصت سال تلاش به صورت رسمی به استان گلستان موسوم شده از یکم دی ماه 1311 شمسی به دستور رضا شاه پهلوی تاکنون به نام گرگان و دشت شهرت داشته است.

 


جمعیت این شهر بنابر سرشماری ۱۳۹۰، تقریبا ۳۴۳۹۷۷ نفر بوده‌است .

اکثریت جمعیت شهر گرگان مردم فارس‌زبان هستند.گرگانی، سبزواریها، کاشمریها، شاهرودیها، بسطامیها و بیارجمندیها، قزاقها، سادات، بلوچها، ترکمنها از مردمان ساکن این شهر هستند.

شماری از ترکمن ها در دهه‌های اخبر به شهر گرگان مهاجرت کرده‌اند. که جمعیت ترکمن ها در شهرستان گرگان (شهر گرگان و بخش‌های مختلف پیرامون) در سال 1383 برابر با ۲۵۱۹ نفر بوده‌است.

شمار کمی از قزاق ها در فاصله سال‌های 1309 تا 1311 از روسیه به ایران مهاجرت کرده و در شهرهای گنبد، بندرترکمن و گرگان مستقر شدند. بعضی از قزاق‌های استان گلستان هنگام تشکیل کشور قزاقستان، در دههٔ ۱۳۷۰ به آن کشور بازگشته‌اند.

 


اعتقاد اغلب پژوهشگران بر این است که کلمه استر آباد از دو لفظ «استر» و «آباد» تشکیل شده و استر در زبان کردی به معنای ستاره و آباد(به معنای) «عمارت» است. در زمان زردشت که ایرانیان ستاره‌ها را مظهر نور مقدس می‌دانسته‌اند، این شهر را بنا کرده به این نام، نامیدند..

همچنین نام این شهر را برگرفته از نام استر همسر یهودی خشایار شاه می‌دانند. خواجه ابوالحسن بیهقی در تاریخ خود از این شهر به لفظ استارباد(estarbad) یاد کرده است چنانکه نام کتاب معروف دکتر منوچهر ستوده یعنی «از آستارا تا استارباد» برگرفته از همین نوشتار بیهقی است.

نخستین کاوش‌ها در حدود سال 1841 (میلادی) در زیر تپه‌ای مصنوعی در نزدیک شهر گرگان انجام شد که خزانه معروف استراباد در آن کشف گردید. کارشناسان برخی از اشیای موجود در آن خزانه را که شباهت بسیار با کشفیات تپه حصار دامغان داشته متعلق به هزاره سوم پیش از میلاد و (نزدیک به ۵ هزار سال پیش) دانسته‌اند.آثار بدست آمده از تورنگ تپه (۱۹ کیلومتری شرق گرگان فعلی) و شاه تپه (۱۶ کیلومتری غرب گرگان فعلی) نشان از حضور و توقف انسان در حدود ۵۰۰۰ سال قبل و در دوره نوسنگی دارد.در زبان پهلوی منطقهٔ گرگان را وُرکان یا یا وِهرکانه و در زبان یونانی هیرکانیا (Hyrcania) و در زبان عربی جُرجان می‌گفتند. معنی نام گرگان «سرزمین گرگ‌ها» است. گرگان از مهم‌ترین منطقه‌ها در زمینه پژوهش‌ها و کاوش‌های باستان شناسی است.در کتاب مقدس وندیداد اوستا گرگان به عنوان نهمین سرزمین مقدس که اهورامزدا آفریده، ذکر شده است.

در اواخر سده ۱۹ در محلی به نام خرگوش‌تپه در نزدیکی گرگان امروز (در قسمت شمال شهر) نیز تحقیقاتی انجام شد، و در سال1931 یک گروه آمریکایی ازدانشگاه پنسیلوانیا به روستای معروف تورنگ تپه در ۲۰ کیلومتری شرق گرگان رفته و به کاوش و بررسی پرداختند و آثاری ارزشمند از تمدن قدیم در این منطقه یافتند. ۲ سال بعد در سال 1933، یک گروه باستان‌شناسی سوئدی به منطقه گرگان آمدند و پس از مطالعه حوزه رودخانه قره سو یا سیاه آب در شمال گرگان اعلام کردند بیش از ۳۰۰ تپه تاریخی در این منطقه وجود دارد که یکی از آن‌ها شاه‌تپه بزرگ یا اسلام تپه است که در ۱۵ کیلومتری شمال غربی گرگان قرار دارد.

در دوره ساسانیان دیوار تدافعی بزرگی در این منطقه به نام دیوار بزرگ گرگان ساخته شد که توسط باستان شناسان انگلیسی به مار سرخ شهرت یافته‌است. این دیوار بزرگ در سده ۵ میلادی تکمیل شد و بیانگر صنعت پیشرفته تدافعی آن دوران است.

گرگان طی دوره‌های تاریخی بیشتر به عنوان شهرستانی در ایالت پارت به‌شمار می‌آمد و گاه بخشی از تبرستان شمرده می‌شد. شهر گرگان کهن (در نزدیکی گنبد کاووس امروزی) در زمان حمله مغول ویران شد و مرکز منطقهٔ گرگان به شهر استرآباد منتقل شد. زبان مردم منطقهٔ گرگان در سده‌های گذشته گویشی از ریشهٔ زبان پارت بود. نمونه‌هایی از گویش قدیم گرگانی در نوشتارهای فرقهٔ حروفیه به‌جا مانده‌است. در سدهٔ دهم میلادی که منطقه گرگان از مراکز بازرگانی و فرهنگی منطقه شد نفوذ زبان فارسی به‌ویژه از سوی خراسان در گرگان افزایش یافت و در همین سده در شهر گرگان (نزدیک گنبد گاووس امروزی) زبان فارسی جای زبان گرگانی را گرفت. استرآباد زبان گرگانی را حفظ کرد تا این‌که در دورهٔ بین سده‌های ۱۵ تا پیش از آغاز سدهٔ ۱۹ میلادی این زبان به‌طور کل منقرض شد و جای خود را در استرآباد و پیرامون نیز به فارسی و در بخشی از گنبد کاووس و ترکمن صحرا به ترکمنی داد.

 

 

استرآباد، نام شهریست تاریخی که در منطقه‌ای که اینک شهر گرگان قرار دارد واقع بوده‌است. از این شهر امروزه تنها تپه‌ای تاریخی درون شهر گرگان، به نام قلعه خندان که احتمالاً ارگ استرآباد در حدود ۳۰۰۰ سال پیش بوده باقی مانده و باقی قسمت‌های شهر در اثر سیلابهای مکرر و توسعهٔ گرگان در طول تاریخ به کلی از میان رفته‌است.

تصویری که یکی از سیاحتگران از این منطقه در حدود سالهای ۳۳۵ به دست می‌دهد، گویای آن است که استرآباد و گرگان دو شهر کاملاً مجزا بوده‌اند.

مولف کتاب تاریخ طبرستان می‌گوید: مساحت گرگان (جرجان) چهار فرسخ و موطن مرزبانان طبرستان بود. گرگین‌میلاد که در گرگان مقام داشت زیستش میسر نشد، لهذا آن شهر(جرجان) را خراب کرده در موضع معروف بعرق اسیران استرآباد را بنا نهاد و این شهری که الان هست بساخت و به مرور دهور عمارت آن مضاعف گشت.

در این کتاب همچنین آمده‌است که بنای استرآباد را گرگین‌میلاد(بنا) نموده به این معنی که گرگین در سفری به همراهی بیژن به ارمنیه(ارمنستان) برای کشتن گراز ها رفت و از بیژن شجاعتهای فوق‌العاده دید و بر او رشک برده، او را بعذر و مکر در بند مهر منیژه دختر افراسیاب و بالمال به چنگ افراسیاب سلطان توران انداخت، و بیژن بعد با زحمات پیران از قتل جسته در چاه گاه زنجیر و محبوس شد. گرگین‌میلاد به ایران مراجعت نمود و دروغی چند در فقدان بیژن به هم بیاراست، ولی مطلب معلوم شد. گودرزیان خواستند او را به قصاص بیژن بکشند و کیخسرو نگذاشت و گرگین را محبوس ساخت و پس از چندی به شفاعت رستم مستخلص شد و بعد از کوششهایی چند سراغی از بیژن در ترکستان و حبسش فهمیده شد. رستم به لباس تاجران به سفر توران رفت، بیژن را خلاص نموده با منیژه به ایران آورد ولی گرگین همواره از گیو و گودرز بجهت مکر خایف (در هراس) بود.

در زمان قاجار ایران به ۴ ایالت و ۱۲ ولایت تقسیم شده بود و منطقه یا سرزمین استرآباد یکی از آن ولایات بود که به ۸ یا ۷٫۵ بلوک به نام‌های انزان، سدن رستاق، استراّباد، شاهکوین و ساور، دهات ملک، کتول، فندرسک و رامیان، و کوهسار تقسیم شده بود. هر یک از این بلوک‌ها را یک نایب‌الحکومه زیر نظر حکمران استرآباد اداره می‌کرد.

استرآباد در این زمان پایگاه طایفه قاجار نیز بود و دارای اهمیت مذهبی شد و دارالمؤمنین لقب گرفت. در اوایل سدهٔ بیستم گرگان دارای شمار زیادی مسجد، آرامگاه مذهبی و مدرسه دینی بود. اهمیت استرآباد از لحاظ مرکزیت سیاسی و دینی باعث شد تا پیش از آغاز سدهٔ بیستم زبان گرگانی در آن به‌طور کل منقرض شده و جای خود را به فارسی بدهد.

تاریخ‌نویس نامدار، مقدسی، می‌گوید که استرآباد شهری است که بیشتر مردمان آن ابریشم‌باف‌اند و در این کار چیره‌دست هستند. دژ آن ویران و خندقش پر شده و جامع آن در بازار است. استخری از آن نام برده و مولف حدودالعالم می‌گوید که مردمان این شهر دارای دو زبان هستند. حمدالله مستوفی آن را شهری دانسته که هوایش معتدل و محصولاتش را غلات و انگور و ابریشم می‌داند.

آقا محمد خان قاجار در این شهر زاده شد.حتی خانه تولد وی واولین مکان حکومتی ودولتی وی موجود است. دیوار باروی شهر را نادر شاه افشار ویران کرد و آقا محمد خان بعداً آن را بازسازی نمود. در دوران میرزا تقی خان امیر کبیر، شهر بازسازی شد.

ویرانه‌های شهر اصلی گرگان در نزدیکی گنبد کاووس امروزی قرار دارد. در زمان رضا شاه پهلوی نام کهن گرگان را برای شهر استرآباد برگزیدند.

در ۱۷ فروردین ۱۳۲۳ شهر گرگان دچار زمین‌لرزه سختی شد و بیشتر بناهای آن شکست برداشت. از بناهای شهر قدیم گرگان بنای امامزاده نور واقع در کوی بازار نعلبندان و بنای مسجد گلشن در کوی درب نو و چند تکیه در نقاط مختلف شهر است.

 

 

 

پنج شنبه 14 دی 1391  5:55 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mralucard15
mralucard15
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : دی 1391 
تعداد پست ها : 23
محل سکونت : lhcknvhk

پاسخ به:شهر گرگان

 

بافت تاریخی گرگان، با مساحتی بالغ بر ۱۵۰ هکتار سومین بافت با ارزش ودارای سبک معماری پس از یزد واصفهان است و وسیع‌ترین بافت تاریخی شمال ایران است. بافت تاریخی این شهر در سال ۱۳۱۰ خورشیدی در فهرست میراث ملی ایران به ثبت رسید که محدوده آن منطبق بر محدوده قاجاری شهر استرآباد است.

شهر گرگان (استراباد) در دوران قاجار ۶ محله بزرگ به نام‌های سرپیر، دربنو، سرچشمه، میخچه‌گران، نعلبندان، سبزه‌مشهد و میدان داشت که دارای چندین محله فرعی مثلپاسرو، میرکریم، دوشنبه‌ای، شیرکش، باغشاه، دباغان، شاهزاده قاسم و... بوده‌اند.

 

این ۶ محله و محلات فرعی هنوز هم به همین نام‌ها وجود دارند و بیشتر مساجد و تمام تکایای قدیمی و زیارتگاه‌ها و مکان‌های مذهبی شهر نیز در همین محلات قرار دارند که امروز بافت قدیم و معماری سنتی و تاریخی این شهر و بخش عمده‌ای از میراث فرهنگی این دیار را تشکیل می‌دهند، همچنین قزاق‌محله که محل سکونت قزاق‌هاست جزو محله‌های قدیمی گرگان به‌شمار می‌آید.

بافت قدیم گرگان متشکل از پنج دروازه بوده‌است که این دروازه‌ها (محل تقاطع راههای مختلف بوده‌اند) می‌توانند علل و شیوه رشد شهر را نشان دهند، پنج دروازه شهر عبارت بودند از دروازه شرقی بطرف بسطام و خراسان، دروازه فوجرد یا سبزه مشهد که به طرف گرگان قدیم می‌رفته‌است، دروازه جنوبی بنام چهل دختران که بطرف کوهستان می‌رفته و دروازه مازندران و دروازه دنکوان که در دروازه پنجم رفت و آمدی صورت نمی‌گرفته‌است. بافت قدیم گرگان را مجموعه‌ای از محلات مسکونی و مراکز محلات تشکیل می‌دهد سیر تحول آنچه که در حال حاضر بافت گرگان نامیده می‌شود، حاکی از تجمع اولیه سه محله اصلی سبزه مشهد، میدان و نعلبندان می‌باشد که بتدریج و تا به امروز در جهات مختلف بخصوص شرق و جنوب شرقی گسترش یافته‌اند. در هر سمت شهر محله شرقی کنار دروازه خراسان بوده‌است که هر سه محله با راه اصلی بهم متصل می‌شوند. بازار اصلی در محله شرقی بر مرکزیت آن محل می‌افزوده‌است (در گذر دوشنبه‌ای واقع در محله غربی و گذر چهارشنبه‌ای واقع درمحله شمالی احتمالا بازارهای هفتگی وجود داشته‌است).

شکل گیری و تجمع فضاهای مسکونی در بافت قدیم گرگان تحت عنوان یک محله با نام مشخص بیانگر علل و عواملی می‌باشد بعضی از این محلات در روند تجمع افراد یک صنف شکل گرفته‌اند مانند محله نعلبندان و یا دباغان، بخش دیگری از محلات بخاطر همجواری باعناصر و فضاهای خاص نام آن را به خود گرفته‌اند مانند محله میدان یا سرچشمه.

محله اصلی سبزه مشهد که در شمال و کنار دروازه گرگان قدیم قرار داشت شامل محلات فرعی تر: سرچشمه، سرپیر، چهارشنبه‌ای و دباغان می‌باشد این محله به دلیل بوجود مظهر قنات در محدوده آن تامین کننده آب ساکنین شهر بوده‌است عناصر مشخصی که در مرکز و محدوه این محله قرار دارند شامل: امامزاده نور، مصلی و چند تکیه می‌باشد.

محله اصلی میدان که در غرب وکنار دروازه مازندران قرار داشته‌است شامل محلات فرعی تر: دربنو، میر کریم، دوشنبه‌ای و دوچنار می‌باشد (محله دوچنار در حال حاضر وجود ندارد) در محله میدان یکی دیگر از بازارهای اصلی شهر وجود داشته‌است که با احداث خیابانهای جدید بخشی از آن از بین رفته‌است و بخشی دیگر ان بصورت بازارچه‌ای فعال بکار خود ادامه می‌دهد. محله اصلی نعلبندان که در شرق شهر و کنار دروازه خراسان قرار داشت شامل محلات فرعی تر: میخچه گران، پاسرو، باغشاه و شیرکش می‌باشد قدمت دو محله باغشاه و شیرکش به اواخر دوره قاجار می‌رسد. بازار اصلی و مسجد جامع شهر در این محله قرار داشته و دارند.

هر کدام از محلات نام‌برده بالا علاوه بر بازار و بازارچه دارای مسجد یا تکیه، حمام، مدرسه و آب انبار اختصاصی نیز بوده‌اند که کم و بیش تا امروز شکل خود را حفظ کرده‌اند و به نظر می‌رسد که محله میدان قدیمی تر و مربوط به زمانهای اولیه شکل گیری شهر باشد که بعد دو محله شمال و شمال شرقی در کنار آن بوجود آمده‌اند که باعث شده شهر بطرف شمال و شمال شرقی رشد کند ولی از طرف غرب به خاطر وجود خندق و بارو و از طرف جنوب بعلت وجود کوهها و جنگلها رشد کمتری داشته‌است این رشد باعث ایجاد محلات فرعی تر (شیرکش، پاسرو و میخچه‌گران در شرق و جنوب شرقی و محلات چهارشنبه‌ای، سرپیر، دباغان در شمال شرقی و بلیس محله در شرق) شد و ادغام کلیه محلات با هم بافت قدیم گرگان را تشکیل می‌دهد.

رشد اولی شهر در محدوده برج و باروی آن بود اما از سال ۱۲۹۰ به بعد رشد شهر بیشتر معطوف به جنوب و شرق شد و از سال ۱۳۱۷ به بعد نیز رشد شهر مجدداً در همان قسمت شرق و جنوب شرقی انجام شد اما در دهه ۱۳۴۰و ۱۳۵۰ روند رشد شهر تغییر نمود و شهر بصورت پراکنده و در تمام جبهه‌ها گسترش یافت که بیشتر در امتداد خیابانها ایجاد شده بود. در دهه اخیر نیز شهر این الگوی رشد پراکنده در همه جهات را دنبال کرده که بیشتر در جهات شمال شرقی و جنوب بوده‌است و بعلت وجود زمینهای مرغوب کشاورزی در شمال و باغات و جنگلها در جنوب رشد نامناسبی را ایجاد نموده‌است.

در روزگار دودمان پهلوی نخستین خیابان مدرن شهر با نام خیابان پهلوی (امام خمینی فعلی) ساخته شد که با ایجاد آن محلات استراباد به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم شدند.

بافت تاریخی گرگان، منحصر به فردترین بافت تاریخی شمال ایران در ۲۴ شهریور ماه سال ۱۳۱۰ ش به عنوان چهل و یکمین اثر تاریخی ایران در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

یک سال بعد، یعنی در سال ۱۳۱۱ ش به دستور رضاشاه ساخت دو خیابان شرقی- غربی یعنی شاهرود (بهشتی کنونی) و پهلوی (خمینی کنونی) و شمالی - جنوبی یعنی پهلوی‌دژ (شهدا) و کاخ (پاسداران کنونی) آغاز شد و در سال ۱۳۱۷ ش به پایان رسید.

زمین‌لرزه شدید و معروف فروردین ۱۳۲۳ آسیب چندانی به بافت وارد نیاورد، اما دوباره در سال‌های ۱۳۳۳و۱۳۳۴ احداث خیابان سرخواجه و در سال ۱۳۳۹ ش احداث خیابان فرح (مجاهدین بعدی شهید رجایی کنونی) آسیب‌های زیادی به بار آورد.

با احداث این خیابان‌ها عناصر مهمی از بافت تاریخی گرگان از جمله مرکز محله پاسرو، مرکز محله میدان عباسعلی، مرکز محله دباغان، عمارت حاجی ظهیرالدوله، کاروانسرای امین الضرب، باغ پورناصر، مظهر قنات سرخواجه، و مسجد کتیبه و... از بین رفتند البته آنچه که در آن زمان به جای این بافت قدیم ساخته شد دارای ارزش معماری بود.

بخش بزرگی از بافت تاریخی شهر گرگان در دوران جمهوری اسلامی با تخریب وسیع و نابودی روبه‌رو شد. و چند خانه قدیمی بالای ۱۵۰ سال قدمت که در اختیار میراث فرهنگی هم بود تخریب شده‌است.

بخش دیگری از بافت قدیم این شهر با وسعتی نزدیک به ۱۶۲ هکتار منطبق بر حصار قاجاری استرآباد و بخش دیگر شامل چند پاره از شهر در محله امام رضا، بخشی از غرب فلکه سرخواجه، قزاق‌محله، محله سجادیه و فردوسی نیز قرار است در این دوره تخریب شود.

 


نام معابر شهر گرگان طی سال‌های اخیر تغییر و تحولاتی به خود دیده است، ولی چند سالی است که با همت شورای اسلامی شهر گرگان برخی از نام‌های قدیمی و تاریخی احیاء و برخی از نام‌های جدید جایگزین نام قبلی معابر شده‌اند :

تغییرات برخی از نام‌های قدیم و جدید خیابان‌ها و میدان‌های اصلی گرگان:

فلکه شهرداری / میدان وحدت / فلکه شهرداری
فلکه کریمی / هفتم تیر / فلکه کریمی
فلکه سرخواجه/ میدان 15 خرداد / فلکه سرخواجه
خیابان سرخواجه / خیابان دکتر شریعتی / خیابان سرخواجه
خیابان ژاندارمری / خیابان جمهوری
فلکه مازندران / میدان شهید هزارجریبی
شاهرود/ بلوار جرجان، خیابان شهید دکتر بهشتی
خیابان شالیکوبی / خیابان ولی‌عصر(عج)
میدان کاخ / میدان ولی‌عصر(عج)
خیابان پهلوی‌دژ / خیابان شهداء
خیابان پهلوی / خیابان امام خمینی
خیابان مولن روژ / خیابان پنج آذر
گاز(ترمینال) / شهید قندهاری
فرح / مجاهدین / شهید رجایی
قلعه کهنه / بویه / گرگانجدید

همچنین نام برخی از معابر فرعی شهر نیز طی سال‌های اخیر دوباره احیاء شده‌اند : تپه سوگله ، قلعه خندان ، آلوچه باغ ، شیرکش ، بادگیر ، شازده قاسم ، باغ پلنگ و ...

 

 


با ورود اسلام و در سده‌های آغازین آن، ایالت طبرستان جایگاه ارزشمندی در شکوفایی فرهنگ و تمدن اسلامی داشت. شهرهای جرجان و استراباد از این ایالت مهد دانشمندان بزرگ آن دوران بود.

عنصرالمعالی کیکاوس (از آخرین امیران آل زیار و نگارنده کتاب قابوس نامه) و عبدالقاهر جرجانی (صاحب تألیفات در صرف و نحو و معانی و بیان عربی) در تحول ادبیات فارسی و عربی نقش مهمی داشتند. قابوسنامه را مجموعه تمدن اسلام پیش از مغول نام نهاده‌اند. در دانش پزشکی نیز این منطقه سهم عمده‌ای در جهان اسلام داشته‌است.ابوسهل مسیحی و سیداسماعیل (حکیم) جرجانی (نویسنده دایره‌المعارف ذخیره خوارزمشاهی) از این سرزمین بوده‌اند. میر داماد و میرفندرسکی نیز از این منطقه برخاسته‌اند.

نخستین چاپخانه سربی در گرگان در 1307 تأسیس شد. هم‌اکنون هفته‌نامه‌های گلشن مهر، گلستان نو، همزیستی، سلیم و حریف؛ دوهفته‌نامه صحرا؛ ماهنامه خودآزما؛ و فصلنامه‌های مختومقلی فراغی و یاپراق در گرگان منتشر می‌شوند.

نخستین کتابخانه‌های این منطقه متعلق به سده ۱۱ قمری است. کتابخانه استرآباد در دوره صفوی (سده ۱۱) «کتابخانه حسین اردبیلی‌نژاد استرآبادی» نام داشته‌است. در دوره قاجار هم در برخی مدارس و خانه‌های برخی از فضلا و ادیبان کتابخانه‌هایی وجود داشته‌است.

نخستین کتابخانه عمومی شهر گرگان در 1339 و با هزینه شهرداری شکل گرفت و در عمل از1346-1345 با ۹۵۲ جلد کتاب فعالیت خود را آغاز کرد. این کتابخانه در 1358 به ساختمان فعلی آن در پارک شهر گرگان منتقل و کتابخانه عمومی شماره یک گرگان نامیده شد.

گرگان با شهرهای زیر دارای پیوند خواهر خواندگی است:

آکتائو ، قزاقستان

سامسون ، ترکیه

مکان های تفریحی:

 

  • پارک جنگلی ناهارخوران
  • جنگل النگ دره
  • روستای زیارت
  • تپه هزارپیچ
  • تپه صداو سیما
  • بازار نعل بندان
  • جنگل گناره
  • میدان عباسعلی
  • مدرسه عمادیه
  • دیوار کوتاه تاریخی/ سرکلاته خرابشهر
  • کوره آجور پزی /دوره ساسانیان/ سرکلاته خرابشهر
  • امام زاده چهارکوه سرکلاته خرابشهر
  • تپه سرخنکلاته
  • امامزاده اسماعیل سرخنکلاته
  • حمام زیرزمینی دوران قاجاریه سرخنکلاته
  • جنگل رنگو
  • منطقه توربنه و شربت روستای زیارت (گرگان) / شهر بت
  • جزیره آشوراده
  • دریاچه‌های آلاگل، آلماگل و آجی گل
  • کاروانسرای قزلق
  • جنگل و باغ وحش قرق
  • روستای چهارباغ و شاهکو
  • کوه‌های گرگان
  • گل‌فِشان در مسیر اینچه‌برون
  • جنگل نوده ملک و تپه معصوم زاده که قله قدیمی بوده که توسط خاک مدفون شده‌است.
  • افرادی که زادگاهشان گرگان است : ( با کلیک روی اسامی به معرفی فرد در ویکیپدیا میروید)
    • آغامحمدخان قاجار
    • ابن شرفشاه استرآبادی
    • ابوسهل مسیحی
    • اردوان طاهری
    • ابراهیم استرآبادی
    • بی‌بی‌خانم استرآبادی
    • محمدامین استرآبادی
    • میرزا مهدی استرآبادی
    • ایرج اعتصام
    • بدرالدین یحیی
    • هلالی جغتائی
    • حجت‌الله شکیبا
    • رمضان حاجی مشهدی
    • مریم زندی
    • سحابی استرآبادی
    • سید شریف گرگانی
    • شیخ محمد باقر فاضل
    • عطا صفرپور
    • هایده صفی‌یاری
    • ضریر جرجانی
    • زیدالله طلوعی
    • محمد عباسی
    • عبدالحی منشی استرآبادی
    • عبدالقاهر جرجانی
    • محمدعلی علوی گرگانی
    • علی رشیدی
    • فخرالدین اسعد گرگانی
    • منوچهر فرهنگ
    • لامعی گرگانی
    • محمدرضا لطفی
    • محمدحسن‌‌خان قاجار
    • محمد محمدی گرگانی
    • محمودعلی استرآبادی
    • شهلا معززی
    • فرزین مقصودلو
    • میرداماد
    • میرزا مسیح مجتهد
    • ابراهیم میرزایی
    • میرفندرسکی
    • محمدامین میرفندرسکی
    • نظرعلی‌ سرداراشرف
    • نیما نهاوندیان
    • پوریا تابان
    • ابوسلیک گرگانی
    • اسماعیل گرگانی
    • هوشنگ گلمکانی
    • ارتفاع از سطح دریا 155 متر

      میانگین دمای سالانه 17 درجه

      میانگین بارش سالیانه 600 تا 750 میلیمتر

      پیش شماره تلفنی 0171

      زبان گفتاری فارسی

      مذهب شیعه

      مختصات جغرافیایی :

      °۵۴٫۴۸شرقی °۳۶٫۸۳شمالی

 

شنبه 16 دی 1391  1:32 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:شهر گرگان


نقل قول mralucard15

 

جمعیت گرگان در سال ۱۳۹۰، برابر با ۴۶٢٫۴۵۵ نفر بود. جمعیت قوم ترکمن در شهرستان گرگان در سال ۱۳۸۳ برابر با ۲۵۱۹ نفر بوده‌ . 

 


کاربرگرامی

 

با سلام و احترام و ضمن تشکر ازحضور و فعالیت  شما ،ممنون میشوم  از ایجاد پست های کوتاه پرهیز نمائید . چون اینگونه پست ها حذف میگردند .

 

 

 

 

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
شنبه 16 دی 1391  8:47 AM
تشکرات از این پست
mralucard15
mralucard15
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : دی 1391 
تعداد پست ها : 23
محل سکونت : lhcknvhk

پاسخ به:شهر گرگان

کاربرگرامی

با سلام و احترام و ضمن تشکر ازحضور و فعالیت  شما ،ممنون میشوم  از ایجاد پست های کوتاه پرهیز نمائید . چون اینگونه پست ها حذف میگردند .

------------------------------------------------------------------------------------------

سلام ممنون سعیم رو میکنم که دیگه پست های کوتاه نذارم . اگه بگید هر پست حدودا چند خط یا کاراکتر و... است ممنون میشم. آخه تازه با سایت آشنا شدم و هنوز با قوانین سایت به خوبی آشنا نیستم .

 

سلام مجدد حضور کاربرگرامی

 

مطالب قبلی شما توسط واحد نظارت سایت راسخون تنظیم گردیده وسعی کنید به همین گونه مطالب خود را در تالار درج نمائید .

 

ممنون

 

 

 

 

 

 

 


یک شنبه 17 دی 1391  4:00 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها