می توانید به جای تنبیه بدنی از ساز و کارهای بازدارنده استفاده کنید:
1 - محرومیت موقت : این شیوه برای کودکان خردسال زیر 5 سال بیشتر موثر است بدین گونه که او را به ازای هر سال سن یک دقیقه در اتاقی بدون امکانات البته نه تاریک و ترسناک قرار دهید یعنی برای چند دقیقه از فعالیت عادی و بازی محروم شود.
اگر کودک شما مقاومت کرد محرومیت او را دو برابر کنید در مورد نوپایان می توان آنها را روی صندلی نشاند و کنارشان ایستاد.
2 - محرومیت : این شیوه برای همه سنین مناسب است بدین گونه که کودک را از اسباب بازی- تلویزیون -رایانه - پول توجیبی و... به طور مقطعی و متناسب با رفتار نامطلوب محروم کنیم.
3 - قهر : قهر وسیله بسیار موثری برای اصلاح رفتار کودک و نوجوان است البته نباید طولانی و در استفاده از آن زیاده روی شود.
4 - تحریک عواطف و احساسات : می توان احساس کودک و نوجوان را با جمله هایی عاطفی مثل: برای این عمل تو غصه می خورم- از این کار تو رنجیدم و... تحریک کرد البته توجه داشته باشید که استفاده پی در پی از این شیوه آن را بی اثر می کند.
5 - بده و بستان : فرزند نیازهای فراوانی دارد اگر به خواسته شما مبنی بر اصلاح رفتار خود بی توجهی می کند منتظر باشید تا برای رفع نیاز خود پیش شما بیاید در این هنگام به او بگویید من هم خواسته ای دارم خواسته ام را انجام بده تا من هم نیازت رو پاسخ بدم
6 - تهدید به تنبیه : البته به طور غیر مستقیم و به کنایه
منبع: کتاب نسیم مهر جلد اول ص 97