اگر كسي از شما بپرسد چطور ميتوانيد متوجه شويد كه دچار گازگرفتگي شدهايد، چه جوابي ميدهيد؟ بررسيها نشان ميدهد خيلي از قربانيان گازگرفتگي از مدتي قبل از حاد شدن وضعشان اين علائم در آنها ديده ميشده، امـا به دليل ناآگاهي اين علائم را با خستگي، كمخوابي و كسل بودن اشتباه گرفته و به آن بيتوجهي كردهاند.
اين همان نكته مهمي است كه كارشناسان فوريتهاي پزشكي نيز روي آن تاكيد داشته و ميگويند اگر شهروندان نشانهها، علائم و حالات گازگرفتگي را در خود شناخته و بتوانند آن را سريع هم تشخيص دهند، شايد بتوان در همان دقايق اوليه به داد مصدومان رسيد و آنها را از مرگ حتمي نجات داد.
با سرد شدن هوا و استفاده بیشتر شهروندان از وسایل گرمایی گازسوز در منازل، ضروري است خانوادهها از علائم شایع گازگرفتگی مطلع باشند و در صورت مشاهده این علائم، اقدامات اولیه را انجام دهند.
از آنجا كه تمايل گاز منواكسيدكربن براي تركيب با هموگلوبين خون انسان 250 برابر بيشتر از اكسيژن است بنابراين بالا رفتن درصد آن در هواي اتاق بسرعت باعث ايجاد مسموميت خواهد شد و اكسيژنرساني به بافتهاي مختلف بدن ازجمله مغز و قلب را دچار اختلال ميكند كه به دليل بيرنگ و بيبو بودن اين گاز، ممكن است وجود آن در محيط تا زمان ايجاد علائم مسموميت شديد مورد بيتوجهي قرار گيرد.
سالمندان، کودکان و زنان باردار به دليل ضعف در سیستم ایمنی بدن، بیشتر در معرض خطر مسمومیت با گاز منواکسیدکربن هستند و علائم گازگرفتگی زودتر در آنها ظاهر میشود.
علائم مسموميت حاد با اين گاز شامل گيجي، كرختي، سردرد و سرگيجه، تهوع و احتمالا درد شكمي و سپس حالت بيهوشي، تشنج و اغماست كه در بيماران مبتلا به ناراحتيهاي قلبي ممكن است تشديد بيماري يك علامت هشداردهنده باشد.
از ساير علائم مسموميت ميتوان به سفتي عضلات، افزايش تعداد تنفس،كاهش فشار خون و گاه تنگي مردمك چشمها نيز اشاره كرد.
عوارض قلبي مانند اختلال در عملكرد عضلات قلب و نارسايي كليه و در ساير موارد تغيير در رنگ پوست هم از علائم مسموميت با گاز منواكسيدكربن است.
بايد توجه داشت اگر فردي در اثر ابتلا به مسموميت با گاز منواكسيدكربن جان خود را از دست ندهد ممكن است دچار نواقص عصبي و رواني حادي مانند فلج عضوي يا اختلال قواي مغزي شود، هرچند مسموميت شديد با اين گاز ميتواند كشنده باشد.