بازار لوازم خانگی با وجود بازگشت آرامش به حوزه ارز همچنان خبر ساز است و وضعیت عرضه و تقاضا در آن همچنان نامتعادل است.
پس از آن که نوسانات نرخ ارز افزایش بی سابقه قیمتها، کاهش تولید داخل، کمبود کالا و احتکار از سوی برخی تولیدکنندگان، وارد کنندگان و واحدهای صنفی را در پی داشت، طی چند روز گذشته نیز ورود لوازم خانگی به فهرست کالاهای ممنوعه وارداتی به عنوان کالاهای لوکس باعث شد، فعالان این حوزه در قبال آن به نحوی عمل کنند که برخی منابع خبری در گزارشهای میدانی خود از آن تحت عنوان «واکنشهای دو گانه» یاد کردند. به نوشته این منابع تولید کنندگان داخلی که همواره نسبت به واردات بی رویه دل چرکینند در واکنش به خبر ممنوع شدن واردات لوازم خانگی مراتب خوشحالی خود را اعلام کردند، اما در مقابل این وارد کنندگان بودند که به امید کمبود کالای خارجی در بازار و رسیدن به سود هنگفت در مواردی عرضه کالا را به بازار محدود کردند.
در خصوص وضعیت تولید و بازار لوازم خانگی با محمد طحان پور، رئیس اتحادیه کشوری لوازم خانگی به گفت و گو نشستیم که در ادامه میخوانید:
*** آقای طحان پور! با وجود اینکه گفته میشود ممنوعیت واردات لوازم خانگی موقتی است، از بازار خبر میرسد که بسیاری از تولیدکنندگان داخلی برای بهره مند شدن از این فضا قیمتها را کاهش داده اند تا در نبود رقبای خارجی مشتری بیشتری جذب کنند....
**** این گونه اخبار به هیچ وجه صحت ندارد. تولیدکنندگان داخلی متأسفانه به قدری قیمتها را بالا برده اند که مردم دیگر توان خرید ندارند و در واقع بازار در حال حاضر در رکود کامل است؛ البته صنف ما باید همیشه مشتری زیادی داشته باشد، چون در فصول سرما و گرما مردم لوازم خانگی میخرند و همین مسأله صنف ما را پویا کرده، اما در حال حاضر با یک وقفه نسبتاً طولانی در فروش مواجه شده ایم و هم واردات و هم تولیدات داخل بسیار گران شدهاند. در زمان اوج نوسانات نرخ ارز مردم عطش بیشتری برای خرید داشتند به گونهای که حتی برای دختر بچه 13 ساله هم جهیزیه میخریدند! چون به بازار اعتماد نداشتند، اما در حال حاضر انبارهای تولیدکنندگان داخلی به قدری پر است که تا 6 ماه آینده هم کالا داریم. انتظار میرود از این پس برخی تولیدکنندگان مانند گذشته به فروش اعتباری و یا ارایه تخفیف روی بیاورند تا بتوانند مردم را به خرید تشویق کنند.
*** مشخصاً وضعیت موجودی انبارهای واردکنندگان چگونه است؟ آیا اینکه گفته میشود برخی به خاطر ممنوع شدن واردات، کالا به بازار عرضه نمیکنند، صحت دارد؟
**** این انبارها هم پر از کالاست و مشکلی در توزیع آن دیده نمیشود، حتی میتوان گفت که بازار به ثبات رسیده و پس از یک دوره گرانی دوره آرامش در راه است، البته ما به دولت پیشنهادهایی داده ایم از جمله اینکه ارز برخی کالاها به نرخ مبادلاتی تامین شود، ورود برخی کالاها مانند اجاق گاز و بخاری ممنوع شود، چون خودمان تولیدات قابل قبولی در این حوزه داریم یا اینکه برخی کالاهای لوکس مانند ماشین ظرفشویی و یا یخچالهای ساید بای ساید با ارز آزاد وارد شود، چون نگاه ما ملی و بلند مدت است نه شخصی و کوتاه مدت.
*** یکی از همکاران شما در اتحادیه تولید کنندگان لوازم خانگی بتازگی گفته در حال حاضر فقط 50 درصد ظرفیت کارخانههای این حوزه فعال است. این عدد را تأیید میکنید؟
**** نه! این عدد را تأیید نمیکنم. آقایانی که این گونه اظهار نظر میکنند از مردم دلیل خرید نکردنشان را بپرسند، آیا جز به خاطر این است که خودشان قیمتها را به حد تعجب آوری بالا بردهاند و مردم امکان خرید ندارند؟ در حال حاضر 50 درصد نیاز به لوازم خانگی از طریق واردات تأمین میشود، اما همین تولیدکنندگان داخلی به محض اینکه کمی افزایش قیمت در بازار دیده میشود از تزریق کالا ممانعت به عمل میآورند و یادشان میرود واحدهای صنفی باید کالایی برای فروش داشته باشند... این اعداد و ارقام صحت ندارد و آنهایی که چنین اعدادی را اعلام میکنند فقط به منافع خود فکر میکنند، در حالی که مردم باید حرف اول و آخر را بزنند و کیفیت را تأیید کنند. بنده به عنوان رئیس اتحادیه هم بر تولید نظارت دارم و هم بر قیمتها و میدانم که مردم حق انتخاب بهترینها را دارند.
*** آقای طحان پور! پس بر اساس اظهارات شما میتوان این گونه نتیجه گرفت که بازار در حال حاضر با کمبود مواجه نیست.
****بله، همین طور است. در زمان اوج نوسانات نرخ ارز گاه از این دست مشکلات دیده میشد، چون یا وارد کننده یا تولیدکننده کوتاهی میکردند و متأسفانه در این بین واحدهای صنفی متهم به عدم عرضه میشدند. در حال حاضر اما بازار کاملا آرام است و مردم نگران نباشند، چون حداقل تا 6 ماه دیگر کالای داخلی و خارجی در انبار داریم.