كلم به دلیل ویژگی و شكل خاص برگهایش یكی از رایجترین و بهترین گزینهها برای دست پیچ كردن است. این دلمه كلم یونانی با همین خصوصیات در تركیه نیز رواج دارد. در واقع تركیه خاستگاه حقیقی دلمه بوده و از آن سامان به سرزمینهای دیگر راه یافته است.
مواد لازم برای 20 دلمه:
كلم سفید: یك عدد
برنج پختهشده: 200 گرم
كره: 100 گرم
پیاز متوسط: یك عدد، ساطوری
گوشت گوساله چرخكرده: 300 گرم
تخممرغ زدهشده: یك عدد
جعفری ساطوری: 2 ساقه
سیر: 2 حبه، رندهشده
آب: 5 قاشق غذاخوری
آرد: 3 قاشق غذاخوری
كنسرو گوجهفرنگی: یك عدد، خردشده
آب مرغ: نصف پیمانه
پودر آویشن: یك قاشق چایخوری
نمك و فلفل: به میزان لازم
روش تهیه:
1 - مغز كلم را با چاقو خارج كنید، سپس طوری كه سر آن رو به پایین باشد در یك قابلمه قرار داده و روی آن را با آب بپوشانید. كلم را روی شعله متوسط 30دقیقه بجوشانید، سپس آبكش كرده و كنار بگذارید تا سرد شود.
2 - 75 گرم از كره را آب كنید و پیاز را 4 دقیقه روی شعله متوسط در آن تفت دهید. گوشت را اضافه كنید و تفت دادن را 10 دقیقه دیگر ادامه دهید. جعفری، برنج و سیر را اضافه كرده و پس از یك دقیقه آن را از روی شعله بردارید. نمك و فلفل آن را اندازه كرده و تخممرغ را با آن مخلوط كنید.
3 - برگهای كلم را جدا كنید و داخل هر كدام را با یك قاشق غذاخوری مایه برنج پر كرده و آن را بقچه كنید. سپس دلمهها را در كنار هم در قابلمه بچینید.
4 - برای تهیه سس، 30 گرم كره را روی شعله ملایم داغ كرده و آرد را 30 ثانیه در آن تفت دهید. آب، كنسرو گوجه، آب مرغ و آویشن را اضافه كرده و 20 دقیقه بجوشانید. نمك و فلفل آن را اندازه كرده و آویشن را روی آن بپاشید.
5 - سس را روی دلمه بریزید و آن را با شعله ملایم و در بسته 30دقیقه بپزید. دلمهها را در ظرف كشیده سس را روی آن بریزید.
نکته
1- در صورت تمایل میتوانید 2 قاشق غذاخوری شكر به سس اضافه كنید.
2- به جای گوشت گوساله میتوانید از مرغ استفاده كنید.
3- اگر به جای جعفری از سبزی دلمه و لپه استفاده كنید، محصول كار همان دلمه ایرانی میشود.