0

خط ويژه از ما بهترون

 
rezamzd
rezamzd
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 1848
محل سکونت : تهران

خط ويژه از ما بهترون

 

مصاديق و موارد كاربرد «صراط مستقيم» در آيات كريمة قرآن، همان شاهراهي است كه عبد در مسير عبوديت راهيابي به آن را از خداوند درخواست مي‏كند و هدايت بسوي آن را مطلوب دائمي خود مي‏شمارد.

شيخ بزرگوار - صدوق كه خوشنودي خداوند بر او باد، در «من لايحضره الفقيه» در خصوص روشنگري نسبت به آيه شريفه «اهدناالصراط المستقيم» سخن بسيار زيباي ذيل را از امام ابوالحسن الرضا عليه‏السلام مي‏آورد:

 

استر شاد لدينه واعتصام بحبله واستزادة في‏المعرفة لربه عزوجل و لعظمته ولكبريايه(1)

 

هدايت به صراط مستقيم يعني: راهيابي به سوي دين خداوند؛ و چنگ زدن به ريسمان او؛ و طلب افزوني شناخت نسبت به پرودگار - هم او كه عزيز و شكوهمند است -، و نسبت به بزرگي و بزرگ منشي او!

 

همچنين علي بن ابراهيم در «تفسير» خود، مفهوم «صراط» را با دو روايت تبيين مي‏نمايد.

 

در روايت نخست اين مفهوم را «راه و شناخت نسبت به امام» مي‏داند و مي‏گويد: الطريق و معرفة الامام (2)، و در روايت دوم سوگند امام صادق عليه‏السلام را مي‏آورد كه حضرتش مي‏فرمايد: والله؛ نحن «الصراط‏المستقيم»(3)، به خدا سوگند صراط مستقيم مائيم؛ سخن مفضل از امام ابوعبدالله جعفر صادق عليه‏السلام در توضيح مفهوم «صراط» باز هم مطلب را روشن‏تر مي‏كند. او مي‏گويد: از امام عليه‏السلام در خصوص كلمه صراط پرسش كردم. آن گرامي فرمود:

 

هوالطريق الي معرفة الله - عزوجل - و هما صراطان: صراط في‏الدنيا و صراط في‏الاخرة، فاماالصراط الذي في‏الدنيا فهو الامام المفترض الطاعة، من عرفه في‏الدنيا و اقتدي به مرعلي‏الصراط الذي هو جسر جهنم في‏الاخرة و من لم يعرفه في الدنيا زلت قدمه عن الصراط في الاخرة فتردي في نار جهنم.(4)

 

صراط همان راه شناخت خداست - او كه عزيز و شكوهمند است -

 

امام عليه‏السلام مي‏فرمايد:

 

صراط همان راه شناخت خداست - او كه عزيز و شكوهمند است - و آن دو جلوه دارد: جلوه‏اي در دنيا و جلوه‏اي ديگر در عقبي؛ اما تجلي صراط در دنيا آن پيشواي الهي است كه خداوند پيروي و فرمانبري از او را واجب شمرده است. هر كس او را بشناسد و پيشروش بداند، بر صراط بگذرد كه پلي است روي دوزخ در رستاخيز؛ و كسي كه امام عليه‏السلام را به امامت در دنيا نشناسد (يا نپذيرد)، گامهايش بر صراط در آخرت بلغزد و به دوزخ فرو افتد.

 

شگفت آنكه خداوند در آيه چهل و سوم سوره مباركه «زخرف» پيامبر عظيم‏الشان اسلام را به تمسك به ريسمان وحي امر مي‏فرمايد و آنگاه «استقرار رسول اكرم صلي الله عليه واله وسلم را بر صراط مستقيم تصديق مي‏دارد: فاستمسك بالذي او حي اليك انك علي صراط مستقيم(5)؛

 

آنگاه امام ابوجعفر باقرالعلوم عليه‏السلام در توضيح نسبت به استقرار پيامبر بر صراط مستقيم تصريح مي‏كند كه رسول خدا نيز نسبت به ولايت اميرالمومنين علي بن ابيطالب عليه‏السلام خاضع و پذيرا بوده است(6). بيان امام باقر عليه‏السلام تقرير ديگري است از آنچه قرآن كريم در آيه 285 سوره بقره فرموده است:

 

آمن الرسول بما انزل اليه من ربه والمومنون...(7)

 

پيامبر خود به «ما انزل اليه» آنچه به او فرو فرستاده شده ايمان آورده و گرويده است.... اما اين «ما انزل» چيست؟ آيه شريفه 67 سوره مائده كه در واقعه غدير خم بر پيامبر اكرم صلي الله عليه واله فرود آمده به روشني مي‏گويد كه از مصاديق «ما انزل» ولايت امام اميرمومنان علي عليه‏السلام است: يا ايهاالرسول بلغ ما انزل اليك من ربك (8)

 

از مهمترين آيات كريمه قرآن كه حقيقت حال ره‏پويان صراط مستقيم و نيز كساني كه راه ديگري را رفته‏اند بيان مي‏كند، آيه بيست و دوم سوره ملك است. اين آيه فقط يك پرسش است، آن هم پرسشي كه پاسخ آن بسي روشن و آشكار است: افمن يمشي مكبا علي وجهه اهدي ام من يمشي سويا علي صراط مستقيم؟

 

آيا آن كس كه بر چهره خويش نگونسار راه مي‏رود هدايت يافته است يا كسي كه استوار بر دو پا ايستاده و بر صراط مستقيم طي طريق مينمايد؟! پر واضح است كه روش نخست شيوه راهروي نيست و آن كس كه مي‏خواهد به سرعت و سلامت و نيز نگريستن به راه نگرش به دوردست‏ها و دقت در موانع احتمالي مسير راه زندگي را بسپرد، بايد به شيوه دوم عمل كند. اينجاست كه امام عليه‏السلام از تمثيل قرآن در آيه فوق پرده برمي‏دارد و ميفرمايد:

 

ان الله ضرب مثل من حاد عن ولاية عن ولاية علي كمثل من يمشي علي وجهه لايهتدي لامره و جعل من تبعه سويا علي صراط مستقيم و «الصراط المستقيم» اميرالمومنين عليه‏السلام همانا خداوند به زبان تمثيل آن كس را كه نسبت به ولايت علي عليه‏السلام دشمني ورزيده رهرو نگونسار بر رخسار خويش دانسته كه به مقصدش راه نمي‏برد و پيرو علي عليه‏السلام را پوينده استوار صراط مستقيم معرفي فرموده است و صراط مستقيم اميرالمومنين - درود خداوند بر او - ميباشد. (9)

 

بندگانم! شما همه گمگشته‏ايد، مگر آن كسي كه من او را راه بنمايم، پس هدايت را از من بخواهيد تا خواسته شما را برآورم

 

مولف كتاب شرح آيات باهره در اين موضع روايت شگفتي را از امام اميرالمومنين عليه‏السلام نقل نموده و امام عليه‏السلام آن را از پيامبر اكرم نقل سخن كرده و رسول اكرم از فرشته وحي - جبرئيل - و امين وحي ناقل سخن از خداوند است و در واقع حديث، حديث قدسي است و آن روايت اين است:

 

قال الله عزوجل: يا عبادي! كلكم ضال الا من هديته فسلوني الهدي اهدكم

 

بندگانم! شما همه گمگشته‏ايد، مگر آن كسي كه من او را راه بنمايم، پس هدايت را از من بخواهيد تا خواسته شما را برآورم.

 

يا عبادي! ان اعظم‏الطاعات توحيدي و تصديق بنبيي والتسليم لمن نصبه بعده و هو علي‏بن ابيطالب والائمة الطاهرون عليهم‏السلام من نسله، و ان اعظم المعاصي عندي، الكفر بي و بنبي و منابذة وصي محمد من بعده علي بن ابيطالب و اوليائه بعده.

 

بندگانم! همانا بزرگترين عبادات ايمان به يگانگي من و باور نسبت به پيامبرم و تسليم در برابر جانشين اوست و او علي بن ابيطالب و پيشوايان معصوم از نسل اوست - سلام خداوند بر ايشان باد - و همانا بزرگترين گناهان نزد من، كفر به من و پيامبرم و مخالفت و ستيز با جانشينان محمد صلي الله عليه واله - علي بن ابيطالب و اولياي پس از او - ميباشد.

 

فان اردتم ان تكونوا عندي في‏المنظر الاعلي والشرف الاشرف فلا يكونن احد من عبادي اثر عنده من محمد و بعده من اخيه علي و بعدهما من ابنائهما، القائمين بامور عبادي بعدهما، فان من كانت تلك عقيدته جعلته من اشراف ملوك جناتي: (10)

 

پس هر يك از شما بندگان بخواهيد كه نزد من در آن جايگاه برتر و آن شرف والاتر باشيد، نبايد هيچكس را بر محمد و آنگاه بر برادر او علي و سپس بر دو فرزند آندو (حسن و حسين) برگزينيد؛ پيشواياني كه پس از محمد و علي به امور بندگان من قيام و اقدام مينمايند.

 

پس هر كس عقيده و باورش چنان باور و عقيده‏اي باشد، من او را در زمره برگزيدگان پادشاهان بهشت قرار خواهم داد.

 

پاورقيها:

 

1 - كنزالدقائق ج 1 ص 68 به نقل از من لايحضر ج 1 ص 204

 

2 - تفسير القمي ج 1 ص 28

 

3 - كنزالدقائق، ج 1 ص 68

 

4 - نفس المصدر، ج 1 ص 28

 

5 - زخرف، 43

 

6 - اصول كافي، ج 1 ص 416

 

7 - سوره بقره، آيه 285

 

8 - سوره مائده، 67

 

9 - الكافي، ج 1 / 433

 

10 - كنزالدقائق به نقل از شرح الايات الباهرة ذيل «اهدناالصراط المستقيم

مدیر انجمن شخصیت های علمی و هنری محمد معزی زاده

 

 

.... ..

                      

دوشنبه 19 مرداد 1388  6:08 PM
تشکرات از این پست
nasrinzebihi
nasrinzebihi
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : بهمن 1387 
تعداد پست ها : 716
محل سکونت : بوشهر
یک شنبه 25 مرداد 1388  1:57 PM
تشکرات از این پست
alibeiki
alibeiki
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : بهمن 1387 
تعداد پست ها : 1003
محل سکونت : تهران
سه شنبه 27 مرداد 1388  3:37 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها