امام حسن عسکري (عليه السلام) نقل مينمايند که: روزي به پدرشان امام هادي (عليه السلام) خبر رسيد مردي از فقهاي شيعه ايشان با يکي از ناصبيان (دشمنان اهل بيت(عليهم السلام)) سخن گفته و با برهان خود او را شکست داده تا به آنجا که رسواييش را آشکار ساخته است.
آن مرد فقيه به خدمت امام هادي (عليه السلام) آمد، در حالي که در بالاي مجلس تکيهگاهي بزرگ نهاده بودند و آن حضرت خارج از آن تکيهگاه، بر زمين نشسته بود و گروهي از علويان و بنيهاشم نيز در خدمتش بودند. امام دهم، آن فقيه را پيوسته بالا و بالاتر آورد تا او را بر آن تکيهگاه نشانيد و رو به او نمود. اين کار حضرت، براي آن گروه از اشراف (و سادات) گران تمام شد. علويان سرزنش را به وقتي ديگر موکول کردند، امّا شيخ و بزرگ هاشميان گفت: اي پسر رسول خدا! آيا اين گونه فردي عادي را بر سادات بنيهاشم، اعمّ از فرزندان ابو طالب و فرزندان عباس ترجيح ميدهي؟
امام هادي (عليه السلام) فرمود: «شما را بر حذر ميدارم از کساني باشيد که خداي تعالي در خصوص آنان فرمود: "آيا نديدي کساني را که بهرهاي از کتاب به آنان داده شد، به سوي کتاب خدا فراخوانده ميشوند تا ميانشان داوري کند، پس گروهي از ايشان در حالي که (از قبول حق) روي گردانند، پشت ميکنند."(1) (بنابر اين) آيا راضي هستيد که کتاب خدا داور باشد؟
و آيا خداوند عزّ و جلّ نگفته است: «آيا کساني که ميدانند با کساني که نميدانند يکسانند؟!»(3)
هاشميان گفتند: آري.
امام(عليه السلام) فرمود: آيا خداوند نميفرمايد: "اي کساني که ايمان آوردهايد، چون به شما گفته شود: «در مجالس جاي باز کنيد»، پس جاي باز کنيد تا خدا براي شما گشايش حاصل کند،... تا آنجا که گويد: "و کساني را که علم به آنان داده شده، درجات عظيمي ميبخشد"؟(2) پس همانند آنکه براي مؤمن به مقامي راضي نميشود؛ مگر آن که از مقام غيرمؤمن بالاتر باشد، براي مؤمن عالم (نيز) راضي نميشود جز آن که نسبت به مؤمن غير عالم بالاتر باشد.
به من بگوييد، آيا خدا اين گونه فرمود (که):" خدا آنهايي را که ايمان آوردهاند و کساني را که دانش يافتهاند به درجاتي بر ميافرازد"، يا آنکه فرمود: خدا کساني را که به آنان شرافت نسب داده شده است، برميافرازد؟
و آيا خداوند عزّ و جلّ نگفته است: «آيا کساني که ميدانند با کساني که نميدانند يکسانند؟!»(3)
پس چگونه براي من ناپسند ميشماريد که اين شخص را از آن جهت که خداوند او را بزرگ داشته، بزرگ دارم؟! شکستي که اين شخص با برهانهاي الهي، که خدا بدو آموخته، به فلان ناصبي داد، بيگمان از هر شرافت نسبي برتر و والاتر است»...
آري، مقام و جايگاه مدافعان حريم ولايت در نزد خداوند و بواسطه آن در نزد اهل بيت(عليهم السلام) اين گونه است. پس خوشا آناني که راهيان اين مسيرند...
پاورقيها:
1-"الم تر الي الذين اوتوا نصيبا من الکتاب يدعون الي کتاب الله ليحکم بينهم ثم يتولي فريق منهم و هم معرضون "(سوره آل عمران، آيه 23)
2- "يا ايها الذين آمنوا اذا قيل لکم تفسحوا في المجالس فافسحوا يفسح الله لکم و اذا قيل انشزوا فانشزوا يرفع الله الذين آمنوا منکم و الذين اوتوا العلم درجات و الله بما تعملون خبير "(سوره مجادله، آيه 11)
3- "...هل يستوي الذين يعلمون و الذين لا يعلمون..."(سوره زمر، آيه 9)