به گزارش جامجم، با وجود توليد حجم بالاي گوشت قرمز در كشور، عموما در ايامي كه تقاضاي مصرف اين محصول در كشور افزايش مييابد، از جمله در ايام ماه مبارك رمضان يا ماه محرم، توليد كشور پاسخگوي تقاضا و نياز نبوده و در نتيجه وزارت صنعت، معدن و تجارت به نمايندگي از دولت اقدام به واردات گوشت قرمز در قالب دام زنده يا گوشت يخزده ميكند كه اين محصولات عمدتا از كشورهاي برزيل، پاكستان و كشورهاي آسياي ميانه وارد بازار مصرف ايران ميشود.
گوشت همچنين در رديف نخست اولويتهاي دهگانه كالاهاي وارداتي به كشور بوده و واردات آن در مواقع لزوم با ارز مرجع انجام ميگيرد كه هزينه زيادي را به دولت تحميل ميكند.
در عين حال بسياري اوقات گوشتي كه در قالب گوشت يخزده وارد كشور ميشود، چندان مورد استقبال قرار نميگيرد و به عنوان اولويت آخر مردم در نظر گرفته ميشود. در صورتي كه طرح خودكفايي در توليد گوشت قرمز با موفقيت به انجام برسد، ميتواند رافع هزينهها و ناكارآمديهاي واردات گوشت به كشور باشد.
جزئيات طرح
مديرعامل اتحاديه سراسري دامداران ايران ضمن بيان جزئيات طرحي براي خودكفايي در توليد گوشت قرمز كشور گفت: براي اجراي اين طرح به حدود 980 ميليارد تومان تسهيلات ارزانقيمت كه بايد از سوي دولت تامين شود، نياز داريم.
سعيد سلطاني سروستاني در گفتوگو با مهر درخصوص تازهترين طرح اتحاديه سراسري دامداران ايران براي ارائه به ستاد تنظيم بازار اظهارداشت: با داشتن بيش از 100 ميليون واحد دامي در كشور و ظرفيتسازي براي توليد بيش از يك ميليون و 200 هزار تن گوشت قرمز در داخل كشور خواهيم توانست نياز كشور را به گوشت قرمز تامين كنيم و هيچ نيازي به واردات گوشت قرمز از خارج كشور نداريم.
مديرعامل اتحاديه سراسري دامداران ايران با بيان اينكه ميزان مصرف سرانه گوشت قرمز هر فرد در طول سال حدود 13 كيلوگرم است، گفت: براين اساس سالانه به حدود يك ميليون و 50 هزار تن گوشت نياز داريم كه از اين ميزان فقط 10 درصدش از خارج كشور تامين ميشود.
وي با بيان اينكه در صورت برنامهريزي مناسب ميتوانيم از ظرفيت داخل كشور براي خودكفايي در توليد گوشت قرمز و قطع واردات اين ماده پروتئيني استفاده كنيم، گفت: براي نائل شدن به اين هدف طرحي را سال گذشته تهيه كرده بوديم كه متاسفانه در آن زمان مورد تائيد قرار نگرفت؛ در حالي كه اخيرا اين طرح را در جلسه ستاد تنظيم بازار كشور مجددا مطرح كرديم و مورد استقبال اعضاي اين ستاد قرار گرفت؛ به طوري كه مهدي غضنفري، وزير صنعت، معدن و تجارت از ما خواست كه آن را ارائه كنيم.
سلطاني با اشاره به اينكه هماكنون در حال بهروز كردن اين طرح هستيم، گفت: اين طرح ظرف چند روز آينده براي ارائه آماده خواهد شد تا به عنوان يكي از دستور كارهاي ستاد تنظيم بازار مورد بررسي مسئولان مربوط قرار بگيرد.
وي با اشاره به اينكه با انجام اين طرح ميتوان از يك دام سبك يا يك واحد دامي يك لاشه حدود 24 كيلويي را انتظار داشت، گفت: براساس آمار مركز آمار ايران متاسفانه سال گذشته ميزان متوسط وزن لاشههاي دامهايي كه در كشتارگاههاي كشور ذبح شدند، در حدود 17 كيلوگرم بود؛ در حالي كه با توجه به ظرفيت موجود ميتوان وزن اين لاشهها را تا 24 كيلوگرم افزايش داد.
به گفته مديرعامل اتحاديه سراسري دامداران ايران با انجام طرح مذكور ميزان بهرهوري واحدهاي توليدي تا بيش از 30 درصد افزايش خواهد يافت.
وي در ادامه در بيان جزئيات طرح خودكفايي در توليد گوشت قرمز كشور عنوان كرد: بر اين اساس حدود 50 درصد از تسهيلات مورد نظر براي اجراي اين طرح جهت تامين علوفه در اختيار اتحاديههاي استاني قرار ميگيرد و 30 درصد از 50 درصد تسهيلات باقيمانده نيز در قالب تسهيلات ارزانقيمت از طريق بانك عاملي كه متعاقبا تعيين خواهد شد، مستقيما به دامداران پرداخت ميشود.
سلطاني اضافه كرد: ميزان 20 درصد باقيمانده تسهيلات هم زماني كه دامها آماده عرضه به بازار هستند، به دامداران پرداخت خواهد شد؛ به طوري كه از اين طريق دامدار هم وامي را كه از بانك عامل اخذ كرده است، پرداخت ميكند و هم ميتواند از مازاد اين تسهيلات به عنوان سود استفاده كند.
وي با اشاره به اجراي اين طرح طي مدت يك سال در كشور گفت: براي توليد 100 هزار تن گوشت طي يك سال در كشور حدود 980 ميليارد تومان تسهيلات ارزانقيمت نياز است.
به گفته مديرعامل اتحاديه سراسري دامداران ايران حدود دو ميليون و 500 هزار راس دام كه حدود دو ميليون و 270 هزار راس آن بره و حدود 250 هزار راس گوساله هستند، براي اجراي اين طرح در كشوردر نظر گرفته شده است.
ميزان نهاده مورد نياز براي اجراي طرح
وي همچنين در رابطه با ميزان نهاده در نظر گرفته شده براي اجراي اين طرح نيز گفت: براي اجراي اين طرح به ميزان حدود 300 هزار تن نهاده جو و 60 هزار تن نهاده سبوس نياز است كه بايد با قيمت مصوب روز در اختيار دامداران قرار گيرد.
سلطاني افزود: در اين طرح ارائه نهاده ذرت و همچنين نهاده كنجاله سويا به دامداران در نظر گرفته نشده است، چون دامداران بايد ساير نهادهها را خودشان تامين كنند.
وي خاطرنشان كرد: چنانچه متقاضي براي توليد بيشاز 100 هزار تن گوشت قرمز كه تقريبا 55 درصد آن گوشت گوسفند و 45 درصد آن هم گوشت گوساله است، در كشور وجود داشته باشد، به همان نسبت ميزان تسهيلات و علوفه مورد نياز براي دامداران افزايش خواهد يافت.
سلطاني با ابراز اميدواري نسبت به تصويب اين طرح در ستاد تنظيم بازار گفت: با اجراي اين طرح در توليد گوشت قرمز به جايي خواهيم رسيد كه علاوه بر تامين نياز داخل خواهيم توانست ميزان گوشت قرمز مازاد بر مصرف بازار را به ساير كشورها صادر كنيم.