ترشي خوردن همراه غذا يک عادت و سنت ديرينه ايراني است که هرگز ترک نميشود. تنوع غذايي هميشه باعث تحريک اشتها ميشود؛ يعني هر چه تعداد خوردنيها و آشاميدنيهايي که در معرض ديد قرار ميگيرند، بيشتر باشد، رغبت بيشتري به خوردن از همه آنها ايجاد ميشود. تصور کنيد يک نوع چلوخورش برايتان آماده کرده باشند. تا ميزان معيني ميتوانيد از آن بخوريد. چون بعد از مدت کوتاهي سير و دلزده ميشويد. اما وقتي دو نوع پلو و خورشت، سه نوع غذاي بدون برنج همراه با چند نوع نوشابه و دوغ مقابل شما بگذارند، طبيعي است دلزده نميشويد و از هر کدام قدري ميخوريد.
همين حجمهاي کوچک غذا وقتي کنار هم جمع شوند مطمئناً بيش از مقدار عادي و نرمال خواهند شد. ترشي دقيقا همين کار را با ذائقه ميکند. تنوع مواد به کار رفته در ترشي طعمهاي مختلف ميسازد؛ کلم، هويج، شلغم، فلفل، سير، سيب زميني و بسياري ميوهها و سبزيهاي ديگر. فرد، ناخودآگاه براي چشيدن دوباره اين طعمها ناچار است غذاي بيشتري بخورد. از طرفي خود ترشي هم تنوع زيادي دارد. انواع و اقسام ترشيها با ترکيب مواد مختلف ساخته ميشوند که همگي غذا خوردن را دلپذيرتر از آن چه هست ميکنند.
افزايش اشتها باعث بروز پديده چاقي ميشود. وقتي حجم زيادي از غذا که ممکن است حاوي نشاسته، قند، چربي و... باشد وارد بدن شود، ذخيره خواهد شد. چاقي راه را براي ابتلا به بيماريهاي قلبي و عروقي هموار ميکند. سنگيني بعد از پرخوري و ناراحتيهاي معدوي که متعاقباً ايجاد ميشود، اگر ادامه دار باشد، در طولاني مدت ممکن است مزمن شود.
تجمع فيبرها
از آنجا که در تهيه ترشي از ميوهها و سبزيجات مختلف استفاده ميشود، نميتوان آن را به طور کل بد و مضر دانست. ميدانيم که ميوه و سبزي علاوه بر خواص فوق العادهاي که دارند، حاوي فيبر هستند. فيبرها منابع غذايي بسيار ارزشمندي به شمار ميروند که عمل سوخت و ساز را در بدن بهبود ميبخشند و از قبل آن منافع زيادي متوجه سلامتي ميشود. از جمله کلسترول خون را پايين ميآورند و خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي و عروقي را به ميزان قابل توجهي کاهش ميدهند. اما به شرطي که در مراحل تهيه آن از سرکه، فلفل و ادويه جات تند و نمک استفاده نشود. به جاي اين مواد که مصرف ترشي را مضر ميسازند، ميتوان از آب کرفس استفاده کرد. آب کرفس ضمن اينکه مناسب ترشي انداختن است و همان کار سرکه را انجام ميدهد، خالي از ضرر و اتفاقاً مفيد است. خانمهاي خانه دار با اطلاعات زيادي که از آشپزي دارند، قطعاً ميتوانند راههاي ديگري را که در عين خلاقانه بودن، سلامت هم باشد، پيدا کنند و با مشورت با کارشناس تغذيه آن را جايگزين نمک و سرکه و ادويه قرار بدهند.نکته ديگري که در مراحل اوليه تهيه ترشي بسيار مهم است و بايد لحاظ شود، مسئله شستشوي سبزيجات است. همه ميوهها و سبزيجاتي که خريداري ميشوند، بايد به دقت و با مواد ضد عفوني کننده شسته شوند. سبزيجاتي مثل کلم که حالت لايه لايه دارند بايد با احتياط بيشتري تميز شوند.
مراقب باشيد
براي بالا بردن ايمني و بهداشت ترشي توصيه ميشود آن را در ظروف تميز شيشه اي نگهداري کنند و قاشقهاي تميز را براي برداشتن ترشي به کار ببرند. آنچه معمول است، خانمهاي خانه دار اغلب ترشيها را در دبههاي پلاستيکي درست ميکنند که پيشنهاد ميکنيم جاي آن را با ظروف شفاف عوض کنند. پلاستيک از موادي تشکيل شده است که در معرض حرارت تجزيه ميشوند. بنابر اين نبايد ظروف پلاستيکي را در معرض نور خورشيد قرار داد. مضاف بر اينکه سرکه موجود در ظرف، خود به تنهايي مضر تلقي ميشود و ترکيب آن با حرارت، ترکيبات
شيميايي اي ميسازند که سلامت را به مخاطره مياندازد.بعضي افراد مشکلات گوارشي دارند. ممکن است دچار التهاب معده يا روده باشند. اين گروه، اگر چه ترشي دوست دارند اما بعد از خوردن آن دچار ناراحتي ميشوند و ناچارند تحمل کنند. اين گروه بايد دقت بيشتري در انتخاب مواد خوراکي بويژه ترشي به عمل بياورند. حتي با رعايت همه شرايط صحيح که براي ساخت ترشي ذکر شد، راه بهتري براي بهره مندي از خواص سبزيجات وجود دارد؛ آن هم مصرف سبزيجات تازه است.
به نقل از سلامت نیوز