نگاهی گذرا به شهرستان هریس
شهرستان هريس حدود 6/2377 كيلومترمربع مساحت دارد و از جنوب به شهرستان بستان آباد، از شرق به شهرستان هاي سراب و مشكين شهر، از غرب به شهرستان تبريز و از شمال به شهرستان های اهر و ورزقان محدود است. اين شهرستان حدود 2/3 درصد كل وسعت استان آذربايجان شرقي را تشکیل می دهد.
جغرافیای طبیعی شهرستان هریس
حدود 70 درصد از وسعت اين شهرستان را اراضي جلگه اي و 30 درصد آن را مناطق كوهستاني تشكيل مي دهند. پست ترين نقاط آن 1500 متر و مرتفع ترين آن 3143 متر از سطح درياارتفاع دارد.
آب و هوا:شهرستانهريس در مرتفعات داراي كليماي استيپي سرد و در نقاط پست يعني كناره تلخه رود داراي كليماي مديترانه اي است كه به طور كلي داراي زمستان هاي سرد ويخبندان و تابستان هاي ملايم مي باشد. متوسط درجه حرارت حداقل 25- درزمستان و حداكثر 35 درجه در تابستان مي باشد. متوسط بارندگي سالانه شهرستان 35 ميلي متر بوده كه غالباً 87 ميلي متر آن در پاييز و 90 ميلي متر درزمستان و 172 ميلي متر در بهار و يك ميلي متر در تابستان نازل مي گردد.
پوشش گیاهی:شهرستان هريس به لحاظ قرار گرفتن در دامنه كوه هاي بزغوش، سابلاغ داغ، آق داغ وقوشاداغ و با داشتن حدود 70% خاك جلگه اي از مناطق مستعد كشاورزي مي باشد. قسمتي از اين مناطق و بلندي هاي آن سرسبز و داراي مرتفع درجه يك و دو بوده وهرسال از 15 خرداد ماه تا 15 شهريور ماه پذيراي تقريباً 7000 خانوار عشايرمي باشد كه در دامه كوه ها و مراتع به دامداري مشغول مي شوند.
ارتفاعات مهم و پستی و بلندی ها: مهم ترين كوه ها و ارتفاعات منطقه بدین شرح هستند: رشته كوه هاي بزغوش، سابلاغ داغ، آق داغ و قوشاداغ با قله اي به ارتفاع 3143 متر در شمال هريس و در حد فاصل دو شهرستان اهر و هريس در امتداد شرق به غرب واقع شده و مرز مشترك حوضه آبريز ارس و تلخه رود بوده است. كوه آيناخلي كه از شمال شرقي به جنوب غربي در بخش خواجه كشيده شده و حداكثر ارتفاع آن 2873 متر است. كوه پيرداغ كه با ارتفاع 2852 متر در منتهي اليه غرب شهرستان هريس واقع شده و از ارتفاعات مشرف به روستاي نهند در بخش خواجه مي باشد.
منابع آبی: منابع تامين آب هاي منطقه عمدتاً از باران هاي بهاره و پاييزه و ذوب برف هاي زمستاني و قسمتي نيز از جاري شدن آب چشمه هاي طبيعي است. علاوه از آن جريان پر آب رودخانه تلخه رود ( آجي چاي كه از ارتفاعات سبلان – قوشا داغ – آنياخلي – آق داغ و بزغوش و دامنه هاي شمالي سهند سرچشمه گرفته و در قسمت جنوبي از شرق به طرف غرب جريان دارد كه از منابع آب هاي سطح الارض محسوب مي شود. از رودخانه هاي مهم منطقه مي توان به رودخانه هريس – رودخانه زرنق – رودخانه اوجان چاي و مسيل مينق – خلج و نمرور اشاره نمود.