0

توليد گوجه­ فرنگي مقاوم درآب شور با استفاده از بيوتكنولوژي گياهي

 
siasport23
siasport23
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1391 
تعداد پست ها : 16696
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

توليد گوجه­ فرنگي مقاوم درآب شور با استفاده از بيوتكنولوژي گياهي

توليد محصولات مقاوم در مقابل عوامل محيطي و آفات يكي از دستاوردهاي مهم بيوتكنولوژي گياهي است كه هر روز افقهاي جديدي از آن توسط محققان بيوتكنولوژي گشوده مي‌شود. مطلب زير كه از سايت WashingtonPost.com انتخاب شده‌ است يكي از محصولات جديد در عرصة بيوتكنولوژي گياهي را معرفي مي‌كند:

خبر:


محققان علم ژنتيك موفق به توليد اولين گوجه فرنگي جهان شده‌اند كه مي‌تواند در آب شور رشد يابد. اين كشف فوق­العاده مهم مي­باشد زيرا مي­تواند در توليد انواع محصولات در زمين­هاي كم‌ثمر يا زمين‌هايي كه مشكل آبياري دارند مورد استفاده قرار گيرد. متخصصان صنايع غذايي جهان اظهار مي­كنند كه اين كشف مي­تواند راهگشايي براي يكي از مهمترين مشكلات كشاورزي جهان ­باشد. به اين دليل كه در خيلي از مناطق گرم و خشك با مشكل شوري آب مواجه هستيم.
اين گوجه­فرنگي­كه توانايي تحمل نمك را دارد توسط متخصصان بيوتكنولوژي گياهي توليد شده است. محققان مي­گويند كه فعلاً برنامه خاصي براي توليد تجاري آن ندارند، اما در عين حال اذعان دارند كه تكنولوژي آن خيلي ساده بوده و مي­تواند كشاورزان را در اكثر نقاط ايالات متحده و نقاط ديگر كمك كند.

آقاي Blumwald Eduardo مديراين پروژه در دانشگاه Davis كاليفرنيا مي­گويد:

"آب شور براي گياه­ حكم سم را دارد، اما ما راهي يافته­ايم كه توانايي گوجه­فرنگي براي انتقال نمك به بيرون و جدا كردن آن از بقيه سلول گياه را افزايش دهيم. سديم توسط برگها جذب مي­شود و در نتيجه خود گوجه­فرنگي از آن در امان مي­ماند."

وي اضافه مي­كند:

"مزه اين گوجه­فرنگي هيچ فرقي با نوع طبيعي ندارد اما فعلاً در گفتن اين حرف احتياط مي­كنيم كه مبادا اين يك نظر شخصي و نتيجه­گيري غير علمي باشد".

آقاي Val Gidding از سازمان صنعت بيوتكنولوژي مي‌گويد:

"امروزه تحقيقات دانشگاهي و گروهي در زمينة تحمل نمك و نيز نحوة استفاده از آن در گياهان, زياد انجام مي­­گيرد. اين تحقيق از يك پتانسيل خيلي روشن و عظيمي برخوردار است. آب امروز يك مسئله خيلي مهم در كشاورزي مي­باشد, كه مهمتر هم خواهد شد. حال هر تكنولوژي كه بتواند به گياه قابليتي بدهد كه از آب استفاده بهينه­تري نمايد، بالطبع خيلي سودده و مفيد خواهد بود."

وي همچنين اضافه مي­كند:

"اين اصلاح نسبتاً سادة ژنتيكي كه گوجه­فرنگي را قابل رشد در شرايط شور و نمكي نموده است، مي­تواند در بررسي مقاومت ساير گياهان در مقابل نمك و حتي در بررسي اينكه كلاً گياهان چگونه آب مصرف مي­كنند مفيد باشد. نقشه كل ژنوم گوجه­فرنگي كه براي اصلاح مقاومت در برابر نمك مورد استفاده قرار گرفت ترسيم شده است، كه براي محققان بسيار مفيد خواهد بود."

اولين گياه تغييرژنتيكي‌يافته، كه از طرف مسئولان دولتي هم پذيرفته شد گوجه­فرنگي Flavr Savr بود, كه مي‌توانست مدتها پس از چيدن همچنان رسيده باقي بماند.

اين محصول موفقيتهاي اوليه‌اي داشت ولي بعداً به دلايلي از بازار جمع­آوري شد. حال هر كوششي براي توليد تجاري گوجه­فرنگي­هاي مقاوم در برابر نمك منوط به موافقت مسئولان مي­باشد. در مقالة "بيوتكنولوژي طبيعي" نويسنده گزارش داده است كه گوجه­فرنگي آنها اندكي سديم و كلر دارد (كه مي‌دانيم، سديم و كلر اجزاي تشكيل دهنده نمك هستند). ضمناً اين گوجه­فرنگي­ها از نوع طبيعي كمي كوچكترند.

تحليل:


هر ساله حجم بالايي از توليدات كشاورزي كشور، بخصوص ميوه‌ها و سبزيجات در اثر آفات و عوامل محيطي از بين مي‌رود. عواملي از قبيل حشرات، آفات گياهي، كم‌ آبي وحتي سموم مورد استفاده براي مقابله با آفات، باعث ضايعات فراوان در كشاورزي مي‌شوند. بنابراين توليد محصولاتي كه بتوانند در برابر عوامل فوق مقاومت كنند، مي‌تواند دستاوردهاي ارزشمندي براي كشاورزي و صنايع غذايي كشور داشته باشد. به طور مثال اگر بتوان گندمي را توليد كرد كه با شرايط كويري ايران سازگار باشد و يا برنجي كه مقاوم در برابر آب شور دريا بوده و قابل رشد در آن باشد دو مشكل از اساسي‌ترين مشكلات كشور در زمينة غذا قابل حل خواهد بود.‌

چهارشنبه 22 شهریور 1391  2:38 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها