براي نخستين بار در جهان محققان دانشگاه تبريز با همکاري مؤسسه قارچ شناسي آکادمي علوم کشور هلند، دو ژن جديد در قارچهاي بيماري زاي گياهي و هشت گونه جديد قارچ مايکوسفرلا را کشف کردند.
براساس اين گزارش، دکتر مهدي ارزنلو عضو هيأت علمي دانشکده کشاورزي دانشگاه تبريز و مجري اين طرح تحقيقاتي با بيان اين مطلب گفت: امروزه اهميت قارچها به عنوان موجودات همهجازي در زواياي مختلف زندگي بشر بر کسي پوشيده نيست و گذشته از فوايد ملموس از منظر جنبههاي مضر، قارچها نقش مهمي را دارند.
وي افزود: قارچها با توليد توکسينها و متابوليتهاي سمي در محصولات و فرآوردههاي کشاورزي و ايجاد عفونتهاي قارچي از طريق توليد بيماري روي گياهان و کاهش ميزان توليد محصولات، خسارات قابل ملاحظهاي به جا ميگذارند.
ارزنلو هدف از اين تحقيق را بررسي قارچ مايکوسفرلا که دامنه وسيعي از گونههاي گياهي را مورد حمله قرار داده و از نظر اقتصادي خسارت بار است، ذکر کرد و گفت: وجود اين قارچ در گندم، مرکبات، توت فرنگي، موز و اوکاليپتوس قابل توجه بوده است. وي افزود: اين قارچ بر روي گياه موز ايجاد بيماري لکه برگي با عنوان سيگاتوکا ميکند که در اين تحقيق 20 گونه مايکوسفرلا از روي گياه موز توصيف شد و از اين بين 8 گونه جديد براي دنيا معرفي شدند. مجري اين طرح تحقيقاتي با بيان نتايج مطالعه ژنوم دو گونه ديگر مايکوسفرلا که روي گندم و جو ايجاد بيماري لکه برگي ميکنند، گفت: اين بررسيها نيز نشان داد که اين دو ژن جديد در ژنوم اين دو گونه نيز وجود دارند.
به گفته وي تجزيه و تحليل روابط خويشاوندي بين سه گونه مذکور بر اساس توالي ژنهاي تيپ آميزشي و ژنهاي جديد کشف شده، نشان داد که سه گونه ياد شده از يک جد مشترک تکامل پيدا کردهاند.
ارزنلو با بيان اينکه نتايج اين بررسي در مجله انجمن ميکروبيولوژي امريکا به چاپ رسيده است، افزود: بررسيهاي تکميلي در مورد نقش دقيق اين ژنها در چرخه توليد مثل جنسي اين گروه از قارچها در حال انجام است