اولین گفتوگوی تفصیلی با دبیر جشنواره فیلم فجر
کاهش تعداد سیمرغ های جشنواره فجر
محمدرضا عباسیان از کاهش 50 درصدی هزینههای برگزاری جشنواره فیلم فجر و همچنین کاهش تعداد سیمرغهای این جشنواره خبر داد.
به گزارش سه نسل، جشنواره فیلم فجر مورد توجه سینماگران و علاقمندان به هنر هفتم است. امسال پس از برگزاری جشنواره فیلم ویدیویی و همزمان با انتصاب دبیر جشنواره کودک و نوجوان، دبیر جشنواره فیلم فجر نیز مشخص شد.
«محمد رضا عباسیان» مدیرعامل موسسه رسانههای تصویری با حکم رئیس سازمان سینمایی، دبیر سی و یکمین دوره جشنواره فیلم فجر شد. هشت ماه قبل از برگزاری جشنواره فیلم فجر دبیر این جشنواره مشخص شد و کارشناسان و اهالی سینما با این انتصاب توقع دارند جشنوارهای با برنامهریزی دقیقتر و منسجمتر از دورههای گذشته برگزار شود. درباره برنامههای وی در این دوره از جشنواره گفتوگویی با وی ترتیب دادهایم.
مشروح گفتوگوی فارس با عباسیان در ادامه میآید:
* امسال برای اولین بار دبیر جشنواره فیلم فجر هشت ماه زودتر از برگزاری جشنواره فیلم فجر معرفی شد، چه کارهایی تا کنون صورت گرفته است و چه برنامههایی را دنبال میکنید؟
همانطور که شما هم اشاره کردید، امسال اتفاق خوبی رخ داد و رئیس سازمان سینمایی مسئول برگزاری جشنواره را نسبت به سالهای قبل زودتر مشخص کردند، البته نسبت به سال گذشته، زیرا پیش از آن که آقای مسعودشاهی مسئولیت جشنواره را برعهده بگیرند، مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی هر سال مسئولیت برگزاری جشنواره را برعهده میگرفت.
نکته حائز اهمیت در مورد جشنواره فجر این است که جشنواره فجر بزرگترین جشنواره فیلم در کشور ما است و به لحاظ سابقه و اهمیتی که برای فیلمسازان دارد، در صدر جشنوارههای دیگر قرار میگیرد. البته شناخته شده بودن جشنواره در پیشبرد کارها و حضور گسترده سینماگران بسیار موثر است. سینماگران در انتظار برگزاری جشنواره هستند و سعی میکنند آثارشان را به گونهای آماده کنند که به جشنواره برسد. از سوی دیگر برگزاری جشنواره سختیهای خاص خود را هم دارد، زیرا توقعات از فجر زیاد است و حساسیتها روی این جشنواره بالا است. حساسیتها روی فجر یک دغدغه و پاشنه آشیل است، شاید لازم باشد سیاستگذاران سینمایی کشور فکری جدی برای این مسئله کنند. طبیعتا دبیران جشنواره فجر در مقایسه با جشنوارههای خارجی طول عمر زیادی ندارند و همین امر استقلال لازم برای سیاستگذاری را از دبیر جشنواره میگیرد، به طور مثال دبیر جشنواره برلین سالهاست که این مسئولیت را برعهده دارد و سال گذشته نیز اعلام شد که تا سال 2016 این سمت را برعهده دارد؛ طبیعتا ایشان میتوانند سیاستگذاری کنند، به گونهای که حتی روی ساخت آثار فیلمسازان و مخاطبین هم تاثیرگذار خواهد بود و مسیر حرکت جشنواره را مشخص میکند. دبیر جشنواره فضایی را ترسیم میکند که فیلمسازان در این فضا فیلم بسازند و به این سمت بروند، اما جشنواره فجر از این خاصیت دور است، زیرا دبیرانش تنها نقش برگزارکننده جشنواره و مجری را دارند. سیاستگذاری در مورد آثار و بهخصوص در مورد محتوای آن در جشنواره برعهده نهادهای دیگر است، نه برعهده دبیر جشنواره.
با این شرایط که در بالا ذکر آن رفت، توانایی دبیر جشنواره فجر میتواند منجر به برگزاری بسیار منظم جشنواره باشد یا ایجاد بخشهایی در جشنواره که به نگاه سینماگران کشورمان کمک کند، همچنین در دقت و انتخاب و ترکیب درستی از هیئتهای انتخاب و داوری که قضاوتها هرچه صادقانهتر باشد و این هیئتهای داوری آنقدر معتبر باشند و استقلال آنها قبلا به اثبات رسیده باشد که آراءشان مورد تشکیک واقع نشود.