به گزارش جامجم، اين روزها در حالي كه فيلم سينمايي «كلاه قرمزي و بچه ننه» در پنج روز آن هم با اكران محدود 370 ميليون تومان فروش داشته است بيش از گذشته فقدان سينماهايي كه به طور تخصصي به اكران فيلمهاي مخصوص كودكان و نوجوانان بپردازند، احساس ميشود.
همچنين برنامه ويژه «زنگ سينما» كه سئانسهاي ابتدايي سينماها را در اختيار كودكان قرار ميداد هم به دلايل نامعلوم ديگر متوقف شده است.
سينما كانون هم كه با مديريت كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان به اكران فيلمهاي مختص كودكان ميپرداخت، به مدت دو سال در اختيار بخش خصوصي قرار گرفت و اقدام به اجراي برنامههاي ديگري از جمله تئاترهاي زرد و نازل كرد.
اما با پايان قرارداد، كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان برنامههاي مخصوص كودكان را براي اين سينما در نظر گرفته است.
پرديس كانون در چرخه اكران
ليلا ميرهادي، مدير امور سينمايي كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان درباره برنامههاي سينما كانون با عنوان جديد پرديس سينما كانون به «جامجم» گفت: نكتهاي كه كمتر كارگردان و تهيهكنندهاي به آن توجه ميكند، اين است كه شرايط نمايش يك فيلم كودك چيست؟
او ادامه داد: سينماي كودك يك مثلث است كه اضلاع آن را مخاطب يا همان كودكان، فيلم يا محصول و شرايط اكران يا نمايش تشكيل ميدهد.
ميرهادي به ويژگيهاي سالن مخصوص كودكان اشاره كرد و گفت: يك سالن مخصوص كودكان بايد فضاي لازم را براي تفريح كودكان داشته باشد و نبايد آن را شبيه يك سالن سينماي بزرگسال بدانيم.
او گفت: كانون اين رسالت را دارد كه سالن سينمايي مخصوص كودكان در اختيار آنها قرار دهد. سينماي مختص كودكان داراي سالن انتظار مخصوص كودكان، راهنماي سالن، بروشور فيلمها و غرفههاي فرهنگي و هنري مربوط به كودكان است.
ميرهادي با بيان اينكه پرديس كانون پرورش فكري با دستور مديرعامل كانون دوباره به عرصه نمايش فيلم براي كودكان بازگشته، گفت: برنامهريزي ما اين است كه پرديس كانون پاييز امسال ميزبان كودكان باشد كه نه تنها به تماشاي فيلمهاي مختص خود بنشينند، بلكه از فضايي كه مناسب آنهاست هم استفاده كنند.
او افزود: اين سينما براي بزرگسالان نيست و سينمايي كودك محور است و خدماتي به كودكان داده ميشود كه در سالنهاي بزرگسالان وجود ندارد. مثلا در اين سالن راهنمايي داريم كه اگر كودكان در زمان پخش فيلم از سالن بيرون آمدند، آنها را راهنمايي و با معرفي كتاب و غرفههاي كانون سرگرم كند.
مدير امور سينمايي كانون با اشاره به تغييرات اين سينما پس از بازسازي گفت: اين پرديس پس از تعميرات، يك سالن اصلي و دو سالن كوچك دارد كه سالن و پرده نمايش فيلم آنها با استانداردهاي مخاطب كودك هماهنگ است. با اتمام تعميرات كه از اسفند 90 آغاز شده، يك سالن تئاتر هم براي اين سينما در نظر گرفته شده كه كودكان از نمايشهاي مخصوص خود هم بهره ببرند.
ميرهادي در انتهاي سخنانش بر اهميت اختصاص يك سينما به كودكان تاكيد كرد و گفت: قطعا كودكان در سينماي مختص خود احساس راحتي بيشتري ميكنند تا اينكه در سينماي بزرگسالان با شرايطي سخت تر فيلم تماشا كنند. سينماي ايران قابليت تخصيص بيش از ده سينما به فيلم كودك را دارد، همچنان كه تعداد كتابخانههاي كودك و نوجوان در حال افزايش است.
چرا «زنگ سينما» متوقف شد؟
محمدعلي طالبي، كارگردان سينما درباره ضرورت و اهميت اختصاص يك سالن سينما به كودكان به جامجم گفت: آيا در شهري كه بيش از 10 ميليون جمعيت دارد، يك سالن سينما براي كودكان كافي است؟ آيا يك كشور 70 ميليوني فقط به يك سالن سينماي كودك نياز دارد؟
او افزود: به نظر من بايد به جاي اختصاص يك سالن سينما به اين سوال پاسخ داده شود كه چرا زنگ سينما متوقف شد. قرار بود كه تعدادي سينما در تهران و شهرستانها به اين موضوع اختصاص داده شود، ولي هيچ كدام در مقام اجرا، اين طرح را همراهي نكردند.
نمايش فيلمهاي روز سينماي كودك
ابوالفضل جليلي، فيلمسازي كه تجربه ساخت فيلم كودك و نوجوان را هم دارد در اين رابطه به جامجم گفت: به نظرم اگر بخواهيم براي بقاي سينماي كودك تلاش كنيم، اختصاص يك سالن كافي نيست. مسوولان ما بايد 5000 فيلم كودك و جهاني را وارد و در كنار فيلمهاي توليد داخل در سينماهاي كشور اكران كنند. با اين كار هم جنب و جوشي در سينما به وجود ميآيد و حس رقابت اوج ميگيرد و هم بهترين فيلمهاي كودك در سينماها نمايش داده ميشود.
او ادامه داد: اگر سينماهاي كشور دو سئانس به اكران اين فيلمها اختصاص دهند، نه تنها به فعاليتشان لطمه نميخورد، بلكه شور و هيجان فراواني را به سينما ميآورند و حضور بچهها در سينما جان دوبارهاي به اين مكان فرهنگي ميدهد.
جليلي افزود: وقتي بعد از 30 سال هنوز مدرسه موشها بهترين فيلم سينماي كودك است، يعني سينماي كودك در همان زمان مانده و توقف كرده است، با نمايش فيلمهاي كودك در سينماها و در كنار فيلمهاي روز جهان، سينماي كودك با شور و شعف بيشتري به فعاليتش ادامه ميدهد.
سالن اختصاصي كودكان ضروري است
ناصر رفايي، كارگردان سينماي كودك و نوجوان هم به جامجم گفت: ضرورت اختصاص سينمايي اختصاصي به فيلمهاي كودك ، خواست فيلمسازان و متوليان سينماست و مشخصا ضرورت آن حس ميشود.
او افزود: ما با تخصيص يك سالن سينما به سينماي كودك ميتوانيم آموزشهاي بصري را در دوران تحصيل به كودكان خود داده باشيم، چون متاسفانه كودكان ما به لحاظ بصري تغذيه نميشوند و از تماشاي فيلمهاي بزرگسال و تلويزيون فراتر نميروند. در حالي كه ما بايد تمهيداتي بينديشيم كه ديد بصري كودكان رشد كند و سراغ تماشاي هر فيلمي نروند.
رفايي با بيان اينكه در صورت فراهم شدن امكانات مناسب براي توليد فيلم كودك، مخاطب هم براي آن وجود دارد، گفت: بين توليد و مخاطب تاثير متقابل وجود دارد، زماني كه عرصه براي توليد فراهم شود، بخش خصوصي هم پا به اين عرصه ميگذارد و تهيهكننده فكر نميكند كه با سينمايي ورشكسته روبهروست.