اقدامات اورژانس برای انسداد کامل
برای برطرف نمودن انسداد کامل راه هوایی از مانور فشار به شکم (مانور هیم لیخ) استفاده کنید. در این مانور دیافراگم به بالا و فشار داده شده و هوا با نیرو از ریه ها خارج می شود که باعث ایجاد سرفه مصنوعی و دفع جسم خارجی می گردد.
بیمار پاسخگو
اگر بیمار ایستاده یا نشسته پشت سر او ایستاده و دستان خود را دور کمر او حلقه کنید آرنج شما باید خارج و دور از دنده ها باشد. (مانور هیم لیخ)
- یک دست را مشت نموده و انگشت شست را در خط میانی شکم کمی بالای ناف در فاصله خوبی از زایده گزیفوئید بگذارید.
- انگشت شست باید به طرف شکم بیمار باشد.
- مشت خود را با فشار محکم به سمت درون و بالای شکم بیمار بزنید تا 5 بار این کار را تکرار کنید.
- هر فشار باید مجزا و جداگانه شود اگر انسداد برطرف نشده این سیکل 5 تایی را تکرار کنید تا جسم خارجی بیمار افتاده یا بیمار بیهوش شود.
مراقب این خطرات باشید:
- اگر در موقعیت مناسب قرار نگیرید یا بسیار سریع و با نیروی زیاد فشار وارد کنید ممکن است کنترل خود را از دست داده و روی بیمار بیفتید.
- اگر دستانتان بیش از حد بالا باشد (روی لبه تحتانی قفسه دنده ای) ممکن است باعث آسیب اندامهای داخل شوید.
این مانور اعلب باعث ایجاد استفراغ می شود قرار دادن دست در جای مناسب و اعمال نیروی کافی خطر این امر را کاهش می دهد.
بیمار غیر پاسخگو
اگر بیمار بیهوش بوده یا هنگام تلاش برای اعمال فشار به شکم بیهوش شود او را در وضعیت طاق باز بخوابانید.
- اگر شاهد بیهوش شدن بیمار بوده یا به دلیلی مشکوک به وجود جسم خارجی هستید ، از حرکت جارویی انگشتان استفاده کنید. دهان بیمار را با روش بلند کردن زبان و فک باز کنید (زبان و فک تحتانی را بین شست و بقیه انگشتان گرفته و فک را بلند کنید. خود این مانور می تو اند انسداد را تا حدودی برطرف نماید. انگشت اشاره دست دیگر را روی سطح داخلی گونه نهاده و به طرف عمق حلق تا قاعده زبان ببرید برای خارج کردن جسم خارجی و آوردن آن به جایی که قابل خارج کردن باشد از حرکت قلاب مانند استفاده کنید. این روش در بزرگسال بیهوش قابل استفاده است در افراد پاسخگو باعث عق شده و در کودکان یا شیرخواران ممکن است باعث پایین تر رفتن جسم خارجی شود.
- اگر بیمار بیهوش پیدا شده یا هیچ عاملی مبنی بر انسداد راه هوایی با جسم خارجی وجود ندارد. تنفس مصنوعی برای بیمار آغاز کنید. اگر نخستین تنفس ناموفق بود موقعیت سر را جابجا کنید و تنفس را تکرار کنید اگر باز هم ناموفق بود مانور هم لیخ را انجام دهید.
- ران بیمار را از هم باز کنید.
- کف دست را وسط شکم بیمار ، کمی بالای ناف و در فاصله خوبی از استخوان جناغ سینه قرار دهید تا مانع از پارگی احتمالی احشاء داخلی شود دست دوم راروی دست اول بگذارید.
- 5 فشار به بالا وارد کنید اگر دستتان درست در خط وسط شکم قرار گرفته باشد ، فشار به راست و چپ منتقل نمی شود.
- اگر این کار جسم را خارج نکند ، برای برطرف نمودن انسداد از بلند کردن فک و زبان و حرکات جارویی انگشتان استفاده کنید. اگر دندان مصنوعی بیمار شل بوده یا باعث ایجاد مشکل شود آن را خارج سازید. به خاطر داشته باشید که باقی ما ندن دندانها در جای خود به محکم شدن ماسک روی دهان در هنگام تنفس مصنوعی کمک می کند.
- اگر جسم خارجی هنوز بیرون نیامده است راه هوایی را باز کنید و تنفس مصنوعی آغاز کنید. اگر تنفس ناموفق بود سیکل فشار به شکم ، حرکات جارویی انگشتان و تنفس مصنوعی را آغاز کنید.
اگر بیمار پاسخگو باشد ولی چاق یا در مراحل آخر حاملگی باشد :
- بیمار را ایستاده یا نشسته نگه داشته پشت او ایستاده و دستان خود را از زیر بغل او رد کنید تا دور قفسه سینه حلقه شود.
- دست خود را مشت نموده و سمت انگشتان شست را در خط وسط بگذارید اگر نزدیک لبه های دنده ای هستید ، یعنی خیلی پایین قرار گرفته اید.
- دو دست خود را در هم گره نموده و محکم به عقب فشار دهید.
- این کار را تا زمانی که جسم خارجی بیرون آمده یا بیمار بیهوش شود ادامه دهید.
بیمار غیر پاسخگو که چاق است یا در مراحل پایانی حاملگی می باشد:
- اگر بیمار بیهوش بوده یا شده بیمار را طاق باز بخوابانید و کنار او زانو بزنید.
- کف دست خود را همانطور که برای اعمال فشار در CPR اقدام می کنید بطور مستقیم روی نیمه تحتانی استرنوم بگذارید.
- فشار محکم و مجزا به این نقطه وارد کنید تا جسم خارجی بیرون بیاید.