شكي نيست كه خوردن انواع ميوه تاثير بسزايي در سلامت و تندرستي دارد. به همين دليل همان قدر كه خوردن ميوه براي بزرگسالان لازم و ضروري است، در كودكان هم اهميت دارد. كودكان هم بايد روزانه 2 تا 5 واحد ميوه دريافت كنند، چون اين گروه غذايي بخشي از نياز آنها را به مواد معدني و آنتياكسيدانها تامين ميكند. خوشبختانه چون اغلب ميوهها خوشرنگ و خوشمره هستند و طعم شيرين دارند، مورد علاقه اغلب كودكان هستند. بنابراين به راحتي ميتوان با توجه به خواص ويتاميني، معدني و نيازهاي سني كودك، آنها را وارد برنامه غذايي كودك كرد اما نكته اينجاست كه مصرف اين گروه غذايي در ميان كودكان بايد با رعايت اصولي همراه باشد تا براي كودكاني كه سيستم گوارش حساسي دارند، مشكلي ايجاد نكند. دكتر سيد ضياءالدين مظهري درباره ميزان مصرف، سن شروع، نحوه مصرف و نكات مهم در مورد ميوهها توصيههايي دارد كه با رعايت آنها ميتوان با خيال راحت اين گروه غذايي را در اختيار كودكان قرار داد.
از چه زماني به بچهها ميوه بدهيم؟
كودكان از زمان تولد تا 6 ماهگي تنها نياز به شير مادر دارند. از 6 ماهگي و با آغاز تغذيه تكميلي كه نوع غذا خوردن كودك از حالت مايع به لعابي، پوره، پوره سفت و غذاي سفره تغيير ميكند، تغييرات تكاملي براي دريافت موادغذايي در كودك ايجاد شده و بنابراين تنوع مصرف خوراكيها هم شروع ميشود اما اين تنوع با مقدار كم يعني يك قاشق مرباخوري شروع ميشود و تا 12 قاشق مرباخوري ميرسد تا بدن نوزاد آنزيم لازم براي هضم را داشته باشد. از آنجا كه ممكن است كودكان زمينه حساسيت به ميوه داشته باشند، بايد مصرف را با ميوههايي شروع كرد كه زمينه ايجاد حساسيت ندارند. بهترين ميوهاي كه در چند هفته ابتدايي آغاز تغذيه تكميلي ميتوان وارد برنامه غذايي كودك كرد، آبميوه رقيق است كه بهتدريج به غلظت آن افزوده ميشود. در مورد سبزيها هم بهتر است تغذيه با آب هويجي كه با آب سيب مخلوط شده آغاز شود. بهتدريج و با بزرگ شدن كودك ميتوان ميوهها را بهصورت پوره و بعد تكههاي كوچك در روند افزايش جويدن و بلعيدن وارد برنامه غذايي كودك كرد. آخرين ميوهاي كه در اين روند بايد وارد برنامه شود، مركبات است، زيرا مركبات ممكن است حساسيتزا باشند. تنها انتخاب موجود در ميان مركبات آب ليمو شيرين است كه ميزان حساسيتزايي آن از ديگر انواع مركبات كمتر است.
بچهها چه موقع از روز ميوه بخورند؟
بهترني زمان براي خوردن ميوه وقتي است كه معده كودك خالي باشد. علاوه بر اين، بهترين زمان خوردن ميوه در صبحانه است. اگر آب مركبات هنگام صبح به كودك داده شود، موجب افزايش اشتهاي كودك ميشود. اگر هنگام صرف غذا ميوههايي كه حاوي ويتامين c هستند، بهصورت آبميوه به كودك داده شوند، موجب افزايش آهن خون ميشوند. به جز صبحانه، ميان وعدهها بهترين زمان استفاده از ميوه هستند. با توجه به اينكه كمخوني فقر آهن يكي از مشكلات تغذيهاي كودكان است و يكي از دلايل اصلي آن استفاده از برنامه غذايي نادرست است، انتخاب ميانوعده مناسب مانند انواع ميوه همراه با خشكبار ميتواند موجب افزايش آهن دريافتي شود. به خاطر داشته باشيد كه بايد هنگام خوردن ميوه در ميان وعده به زمان صرف وعده اصلي دقت شود و دست كم 90 تا 120 دقيقه تا وعده اصلي فاصله داشته باشد. درمورد كودكاني كه به كودكستان ميروند، مصرف ميوههايي مانند سيب ميتواند در جبران افت قند خون نيز بسيار مفيد باشد. به اين ترتيب به قدرت يادگيري آنها كمك كرده و آنها با نشاط بيشتري بازي ميكنند.
ميوه براي كودكان چاق ضرر دارد؟
سرعت رشد كودكان در سال اول بسيار زياد است و وزن يك كودك يكساله تقريبا 3 برابر وزن او هنگام تولد است. از سال سوم به بعد سرعت رشد، كند اما مداوم ميشود بهطوري كه سالانه با توجه به دختر يا پسر بودن بين 2 تا 3 كيلوگرم به وزن و بين 6 تا 8 سانتيمتر به قد كودك اضافه خواهد شد. به همين دليل نياز به غذا كمتر ميشود اما مادران به اشتباه فكر ميكنند، كودك دچار بياشتهايي شده و با اصرار كودك را وادار به خوردن ميكنند. اين احتمال وجود دارد، وقتي آبميوه يا ميوه شيرين به كودك داده ميشود، او آن را بهصورت بافت چربي ذخيره كند. اگرچه دريافت 2 واحد ميوه در تغذيه روزانه كودك معادل 12 كيلوكالري است، درحاليكه يك شيريني گلمحمدي معادل 150 كيلوكالري است. بنابراين توصيه ميشود، در مورد كودكان چاق به جاي منع مصرف ميوه، خوراكيهايي مانند تنقلات، شيرينيها و شكلات از برنامه غذايي كودك حذف شود.
پوست ميوهها را بايد براي كودكان گرفت؟
پوست ميوه، هم ميتواند برخي مواد مغذي را به بدن كودك برساند و هم مواد سمپاشي شده را وارد بدن او كند. بنابراين برخي ميوهها كه پوستشان حاوي فيبرهاي نامحلول است، بهدليل نفاخ بودن و نيز بهدليل آنكه كودكان نميتوانند آنها را خوب بجوند، بهتر است پوست گرفته شوند. همچنين توصيه ميشود، پوست ميوههاي وارداتي كه حاوي مواد نگهدارنده هستند، گرفته شود. باتوجه به فصل گرما و امكان رشد عوامل بيماريزا در ميوهها نيز بهتر است ميوهها در اين فصل تا حد امكان بدون پوست مصرف شوند.