اجلاس تهران، جنبش غيرمتعهدها را تقويت ميكند
سخنگوي شانزدهمين اجلاس غيرمتعهدها، گفت: برگزاري اين دور اجلاس در تهران، با توجه به نگاه ايران به مسايل بينالمللي در تقويت جنبش غيرمتعهدها اثرگذار است.
به گزارش پايگاه اطلاعرساني دولت، محمدرضا فرقاني، افزود: ايران سردمدار مبارزه با يکجانبهگرايي و پرچمدار مخالفت با بيعدالتي و تبعيض در جهان است و به طور قطع با برگزاري اين اجلاس در تهران شاهد برکات فراواني خواهيم بود.
مديرکل امور بينالملل دفتر رئيسجمهوري، گفت: در اين دوره از اجلاس زمزمه ايجاد تغيير در ساختار، تشکيلات، اهداف و حتي نام جنبش غيرمتعهدها به گوش ميرسد.فرقاني به سابقه تشکيل اين جنبش و فعاليتهايش در 51 سال گذشته اشاره کرد و افزود: به علت ساختار نامناسب، اين جنبش در تحقق اهدافش موفق نبوده است، اما در سالهاي اخير اين جنبش به سبب نظرات رهبران عضو آن فعالتر شده است و اميدواريها درباره تحقق اهداف تشکيل اين جنبش رو به فزوني است.سخنگوي شانزدهمين اجلاس غيرمتعهدها گفت: با توجه به شرايط کنوني خاورميانه و بحرانهاي اقتصادي آمريکا و اروپا ميطلبد که اين جنبش سازمان يافتهتر و با اهداف نوين و با نگرش جديد به جهان برگزار شود.
جنبش عدم تعهد و ايستادگي برابر آمريکا و صهيونيسم
معاون اول قوه قضائيه، اظهار داشت: اگر جنبش عدم تعهد در مقابل آمريکا و صهيونيسم ايستادگي نکند از فلسفه خود دور شده است و برگزاري اين اجلاس در جمهوري اسلامي ايران بر اراده کشورها براي موضعگيري صريح در مقابل غربيها ميافزايد.
سيد ابراهيم رئيسي، معاون اول قوه قضائيه در گفتوگو با مهر درباره اهميت برگزاري اجلاس عدم تعهد در تهران گفت: اساس تشکيل جنبش عدم تعهد ايستادگي در مقابل قدرتهايي چون آمريکا و شوروي بود.
وي در ادامه افزود: عدم تعهد بيش از 100 کشوربه غرب و شرق و استقلال خواهي و استقلالطلبي ازمستکبران اساس تشکيل اين گروه بود و انتظار مردم از اين کشورها حفظ اين اصل و ايستادگي در برابر صهيونيست و نظام سلطه است.
كمك مجلس به دولت در اجلاس غيرمتعهدها
نايب رئيس کميسيون امنيت ملي مجلس با بيان اينکه مجلس از هيچ کمکي به دولت در اجلاس عدم تعهد دريغ نخواهد کرد، گفت: مجلس آمادگي خود را براي کمک به دولت در برگزاري اين اجلاس اعلام کرده است.
منصور حقيقتپور، نماينده مردم اردبيل و نايب رئيس کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي در گفتگو با فارس، با اشاره به برگزاري اجلاس جنبش عدم تعهد در تهران، گفت: ميزباني ايران براي اجلاس جنبش عدم تعهد يک فرصت بزرگ براي کشور است که بايد از همه ظرفيتها براي استفاده از اين فرصت استفاده شود.
وي افزود: دولت در تلاش است اجلاس عدم تعهد را به شايستگي برگزار کند و مجلس شوراي اسلامي از اين تلاش دولت، تقدير ميکند.
نايب رئيس کميسيون امنيت ملي مجلس با تاکيد بر اينکه انتظار اين است که دولت از همه ظرفيتهاي کشور براي برگزاري اجلاس عدم تعهد استفاده کند، تأکيد کرد: مجلس و دولت در تحقق اهداف انقلاب اسلامي و ميزباني درخور شأن ايران در اجلاس عدم تعهد، متحد و همنظر هستند.
نماينده مردم اردستان در خانه ملت، گفت: برگزاري اجلاس عدم تعهد در تهران بيانگر اهميت نقش ايران به عنوان متعادلكننده نظام بينالملل در سطح منطقه بوده و موجب ايجاد ثبات در منطقه است.
احمد بخشايش اردستاني، عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي در گفتوگو با فارس، با اشاره به برگزاري اجلاس عدم تعهد در تهران، گفت: برگزاري اجلاس عدم تعهد در تهران از يك سو اقتدار جمهوري اسلامي ايران را به نمايش گذاشته و از سوي ديگر نشاندهنده وجود انسجام و ثبات در داخل كشور است.
نماينده اردستان در مجلس، افزود: از سوي ديگر برگزاري اين اجلاس در تهران خط بطلاني بر ادعاهاي غرب در ارتباط با انزواي ايران در نظام بينالملل است كه مدعي هستند جامعه جهاني عليه فعاليتهاي هستهاي كشورمان موضعگيري ميكند.
بخشايش اظهار داشت: جنبش عدم تعهد در سال 1952 و توسط رهبران كشورهاي مصر، اندونزي و يوگسلاوي پايهگذاري شد كه وابستگي نداشتن به هر يك از دو بلوك شرق و غرب، اساس و مبناي كار اين جنبش را تشكيل ميداد.
اجلاس تهران، نشانه تعامل گسترده
سفير پاکستان گفت: برگزاري نشست عدم تعهد در تهران نشان ميدهد که ايران روابط زيادي با کشورهاي مختلف دارد و تعاملات خوبي نيز با آنها برقرار کرده است.
خالد عزيز بابر، سفير پاکستان در ايران در گفتگو با فارس، درباره برگزاري نشست عدم تعهد در ايران که قرار است 5 تا 10 شهريور ماه در تهران برگزار شود، با بيان اينکه حدود 120 کشور در اين جنبش عضو هستند، يادآور شد: پاکستان در سطح عالي در اين نشست شرکت خواهد کرد چرا که براي ما جنبش عدم تعهد اهميت بالايي دارد.
وي درباره برگزاري اين نشست در تهران و ادعاي مقامهاي غربي مبني بر منزوي شدن کشورمان در سطح بينالمللي، يادآور شد: اين نشست نشان ميدهد که ايران روابط زيادي با کشورهاي مختلف دارد و تعاملات خوبي نيز با آنها برقرار کرده است.
سفير پاکستان در مورد ميزان تأثيرگذاري اين جنبش در معادلات بينالمللي، اظهار داشت: جنبش عدم تعهد يک سازمان بسيار بزرگ و مهم است و از نظر سياسي و اقتصادي تصميماتي که در اين نشست گرفته ميشود و همچنين اسنادي که در آن امضا ميشود داراي اهميت فراواني است.
بابر ادامه داد: تصميمات اين جنبش ميتواند نقش بسزايي در نظام بينالمللي داشته و نقشي فراتر از يک جنبش را بازي کند.
وي به برگزاري اجلاس سران در تهران اشاره کرد و افزود: ملاقاتهاي زيادي در اين اجلاس صورت ميگيرد که در آن مسائل مختلف بررسي ميشود و چنين موضوعي جنبش عدم تعهد را داراي اهميت زيادي ميکند.
سفير پاکستان در ايران در پاسخ به اين سؤال که چرا جنبش عدم تعهد نتوانسته نظير ساير سازمانها مانند اوپک نقشآفرين باشد، گفت: اوپک مخصوص نفت است و به آن محدود و خلاصه ميشود اما جنبش غيرمتعهدها فعاليتهاي بسيار گستردهاي دارد. در اين جنبش موضوعات بسيار گسترده منطقهاي و بينالمللي مورد بحث و بررسي قرار گرفته و سند نهايي آن که بسيار مهم است از سوي 120 کشور تنظيم ميشود.
بابر ادامه داد: زماني که در مورد يک موضوع خاص حرف ميزنيم با زماني که در مورد موضوعات مختلف سخن ميگوييم تفاوت زيادي بايد قائل شويم، چرا که در اين مورد وضع تغيير ميکند.
وي در بخش ديگري از سخنان خود در پاسخ به اين سؤال که جنبش عدم تعهد در فضاي دو قطبي شکل گرفت و امروز با فروپاشي نظام شوروي چه کار ويژهاي در نظام بينالملل دارد، گفت: اين جنبش اساساً تبادل نظر و آرا ميان کشورهاي مختلف را دنبال ميکند و هنوز هم اهميت خود را حفظ کرده است. البته بايد اهداف به صورت روزآمد تنظيم شود و با توجه به تحولات جهاني پيش رود.سفير پاکستان درباره اينکه آيا در اين نشست اوضاع سوريه نيز بررسي خواهد شد يا خير، گفت: اين موضوع مربوط به اعضا خواهد بود، زماني که کارشناسان گرد هم آمده، موضوعاتي که مايلند را مطرح ميکنند.
بابر درباره اينکه آيا پاکستان مايل است که موضوع سوريه در نشست عدم تعهد تهران بررسي شود يا خير، گفت: نظر پاکستان غير جانبدارانه است. ما معتقديم که امت اسلامي بايد متحد باشد و از درگيريها بپرهيزد.
وي راه حل سوريه را گفتگو، مداخله نكردن خارجي و زمين گذاشتن اسلحه خواند.
* اجلاس غيرمتعهدها و اقتدار ايران
وزير صنعت، معدن و تجارت با بيان اينكه برگزاري اجلاس جنبش عدم تعهد نشانگر اقتدار ايران است، درباره ترس صهيونيستها از اين اجلاس، گفت: آنها قاعدتاً از رهبري حركتهاي جهاني توسط جمهوري اسلامي نگران هستند.
به گزارش پايگاه اطلاعرساني دولت، مهدي غضنفري، وزير صنعت، معدن و تجارت درباره اهميت اجلاس جهاني تهران و ترس صهيونيستها از اين اجلاس اظهار داشت: رژيم صهيونيستي و آمريكا ادعا ميكردند كه جمهوري اسلامي دچار انزوا شده و هر حركت ضد ايراني را نيز بينالمللي ذكر ميكردند.
غضنفري ادامه داد: يكي از اهداف برگزاري اجلاس جنبش عدم تعهد در تهران بيان اين نكته است كه نظام جمهوري اسلامي يك نظام مقتدر در منطقه و جهان و مورد توجه همه كشورهاي اسلامي است.
اين وزير دولت دهم با اشاره به يكي ديگر از اهداف اجلاس جهاني تهران، گفت: برپايي اين اجلاس نشانگر نظم نويني است كه جمهوري اسلامي از آن دفاع ميكند و به دنبال نظمي است كه در آن نظامهاي سلطهگر همه كاره دنيا نباشند، لذا چنين رويكردي مورد توجه كشورهايي است كه گوشي براي شنيدن دارند و از سلطه استكبار خسته شدهاند.
شركت بان کي مون در اجلاس عدم تعهد
دبير کل سازمان ملل متحد براي شرکت در اجلاس عدم تعهد راهي تهران خواهد شد.
به گزارش فارس، «بان کي مون» دبير کل سازمان ملل متحد براي شرکت در اجلاس عدم تعهد راهي تهران خواهد شد.
الميرا نور قاضي اف، مسؤول هماهنگ کننده دفتر سازمان ملل در تهران در گفتوگو با فارس با اعلام اين مطلب گفت: برنامهريزيهاي لازم و تدارک براي سفر آقاي بان کي مون به ايران در حال انجام است.
اسامي سران شركت كننده در اجلاس تهران
شانزدهمين اجلاس سران جنبش غيرمتعهدها در تاريخ نهم و دهم شهريورماه در سالن اجلاس سران كنفرانس اسلامي با سخنراني مقام معظم رهبري برگزار ميشود و طبق گفته سخنگوي اين اجلاس 41 كشور تاكنون اعلام كردهاند كه در سطح عالي در اين اجلاس حضور پيداكنند.
به گزارش ايسنا، سخنگوي شانزدهمين اجلاس سران غيرمتعهدها تاكنون اسامي سران كشورهايي را كه در جريان برگزاري شانزدهمين اجلاس سران غيرمتعهدها به تهران سفر ميكنند به صورت رسمي اعلام نكرد و در توجيه اين رفتار، به مشي كشورهاي غربي در اعمال فشار به سران اين كشورها در بازنگري نسبت به سفر به تهران اشاره كرد، موضوعي كه اخيرا در مورد سفر بان كي مون به تهران كم و بيش شاهد آن بوديم.
با وجود تمهيدات انديشده شده و تلاش غرب براي منصرف كردن مهمانان اجلاس تهران كه باهدف منزوي كردن ايران صورت ميگيرد، گزارش پيشرو، نام برخي از كشورهايي را كه در حد سران در اين اجلاس شركت ميكنند، منتشر كرده است.
بر اساس اين گزارش سران تعدادي از كشورهاي منطقه كه در اين اجلاس حضور پيدا ميكنند عبارتند از امير كويت، رئيسجمهوري پاكستان، امير قطر، رئيسجمهوري تركمنستان، رئيسجمهوري تاجيكستان، پادشاه عمان، رئيسجمهوري افغانستان، رئيس تشكيلات خودگردان فلسطين (محمود عباس)، نخستوزير هند، رئيسجمهوري عراق، رئيس مجلس ليبي، رئيسجمهوري مصر و....
بر اساس اين گزارش شنيده شده كه برخي از كشورهاي آمريكاي لاتين چون كوبا، ونزوئلا و اكوادور، بوليوي و... هم در اين اجلاس در سطح سران شركت ميكنند.
يكي از كشورهاي عضو اين جنبش كه بيشتر توجهات را در عرصه جهاني به خاطر تحولاتي كه در آن در حال رخ دادن است، به خود جلب كرده سوريه است كه براي شركت در اين اجلاس از بشار اسد، رئيسجمهوري اين كشور دعوت به عمل آمد، گرچه اعلام شده است كه حضور وي در اجلاس تهران بستگي به شرايطي دارد كه در كشورش حاكم است، البته عدهاي از تحليلگران معتقدند كه اين اجلاس تريبون مناسبي است براي بشار اسد كه بتواند مواضع كشورش را در حضور نمايندگان بيش از 120 كشور اعلام كند.
با توجه به سفر هفته گذشته رئيسجمهوري به عربستان هم اين انتظار وجود دارد كه اين كشور هم در سطح مناسب در اين اجلاس شركت كند.
همچنين خبرهايي به گوش ميرسد كه اردن و امارات در سطح عالي در اين اجلاس حضور داشته باشند.
از سران دو كشور تركيه و روسيه هم براي حضور در اين اجلاس به عنوان ميهمانان ويژه دعوت به عمل آمده كه به نظر ميرسد روسيه در سطح وزير خارجه شركت كند، گرچه سطح شركت تركيه در اين اجلاس به صورت قطعي مشخص نشده است.
شركت عمان در سطح رياست مجلس در اجلاس عدم تعهد
سفير جمهوري اسلامي ايران در مسقط گفت:هيأت 27 نفره عمان در اجلاس عدم تعهد در سطح رياست مجلس، نماينده وِيژه سلطان قابوس و وزير امور خارجه عمان خواهد بود.
حسين نوش آبادي، سفير جمهوري اسلامي ايران در عمان در گفتگو با مهر با بيان اين که 20 نفر از مديران کل در حوزههاي بينالمللي، سياسي و موضوعات مربوط به اجلاس بينالمللي و کميتههاي ذيربط در اجلاس حضور خواهند يافت، اظهار داشت: يک تيم ويژه خبري از شبکههاي مختلف تلويزيوني نيز حضور خواهند داشت و همچنين مجموعهاي از مديران تشريفات دفتر سلطان، مجلس و وزارت خارجه نيز حاضر خواهند بود.
نوش آبادي تأکيد کرد: وزير امو خارجه عمان براي شرکت در اجلاس وزراي خارجه هفت شهريور ماه به تهران سفر ميکند و تيم نماينده سلطان قابوس و رئيس مجلس نيز براي شرکت در اجلاس سران وارد تهران خواهند شد.
سفير جمهوري اسلامي ايران در مسقط با بيان اين که اجلاس عدم تعهد نقطه عطفي براي مسائل منطقهاي است، تصريح کرد: اجلاس عدم تعهد براي جمهوري اسلامي ايران نيز فرصت مناسبي براي تبيين ديدگاهها و ارائه نقطه نظرات در مسائل بينالمللي است.
وي با اشاره به تقويت جنبش غيرمتعهدها ادامه داد: به نظر ميرسد جنبش غير متعهدها در سالهاي اخير از هدفهاي بنيانگذاران فاصله گرفته و نيازمند است که از سوي سران توجه بيشتري نسبت به اين جنبش در جهت آزادانديشي و حفظ منافع کشورهاي غير متعهد در جهت ساختارشکني در مقابل اروپاي شرق و غرب که از اهداف اوليه جنبش بوده است، صورت گيرد.